Η απώλεια βάρους εξαρτάται από την κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών και φυτικών ινών
22 Αυγούστου 2024, 07:00
Η ευελιξία και η εξατομίκευση αποτελούν το κλειδί για την επιτυχή απώλεια βάρους, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εξατομικευμένης Βελτίωσης Διατροφής, που δημιουργήθηκε από επιστήμονες τροφίμων. Ειδικότερα, με βάση τις διατροφικές οδηγίες που εκδόθηκαν από τα Ινστιτούτα Ιατρικής, η επιστημονική ομάδα iDip δημιούργησε ένα μοναδικό, δισδιάστατο εργαλείο οπτικοποίησης ποσοτικών δεδομένων που απεικονίζει την πυκνότητα πρωτεΐνης και ινών των τροφίμων ανά θερμίδα. Ξεκινώντας με τις τροφές που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες συχνότερα, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, αυξάνοντας την πρόσληψη πρωτεΐνης σε περίπου 80 γραμμάρια και την πρόσληψη φυτικών ινών σε περίπου 20 γραμμάρια ημερησίως.
Κατά την παρακολούθηση των διατροφικών συνηθειών και του βάρους βαρών, η ομάδα ανακάλυψε ισχυρές αντίστροφες συσχετίσεις μεταξύ των ποσοστών των φυτικών ινών και της πρωτεΐνης που καταναλώθηκαν και της απώλειας βάρους των ατόμων που έκαναν δίαιτα.
«Η έρευνα υποδηλώνει έντονα ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών και φυτικών ινών με ταυτόχρονη μείωση των θερμίδων απαιτείται για τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των διατροφικών προγραμμάτων απώλειας βάρους», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας και απόφοιτος του Ι. Mindy H. Lee, διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Συνολικά, 22 άτομα τα οποία εγγράφηκαν στο πρόγραμμα το ολοκλήρωσαν, μεταξύ των οποίων 9 άνδρες και 13 γυναίκες. Οι περισσότεροι από αυτούς που έκαναν δίαιτα ήταν μεταξύ 30-64 ετών. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν κάνει 2 ή περισσότερες προηγούμενες προσπάθειες να χάσουν βάρος. Είχαν επίσης μια ποικιλία συννοσηροτήτων -το 54% είχε υψηλή χοληστερόλη, το 50% είχε σκελετικά προβλήματα και το 36% είχε υπέρταση και/ή υπνική άπνοια. Επιπρόσθετα, όσοι έκαναν δίαιτα ανέφεραν διαγνώσεις διαβήτη, μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, καρκίνου και κατάθλιψης, σύμφωνα με τη μελέτη.
Κατά την παρακολούθηση της πρόσληψης πρωτεϊνών και φυτικών ινών από άτομα που κάνουν δίαιτα, η ομάδα βρήκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πρωτεΐνης και φυτικών ινών και της απώλειας βάρους στους 3 μήνες και τους 12 μήνες.
Η ομάδα υπέθεσε ότι αυτή η συσχέτιση θα μπορούσε επίσης να είχε συσχετιστεί με την πρόωρη επιτυχία ορισμένων ατόμων που έκαναν δίαιτα στην απώλεια βάρους, κάτι που μπορεί να ενίσχυσε το κίνητρό τους και την τήρηση του προγράμματός τους.
«Η ισχυρή συσχέτιση υποδηλώνει ότι οι συμμετέχοντες που μπόρεσαν να αναπτύξουν βιώσιμες διατροφικές αλλαγές μέσα στους πρώτους τρεις μήνες συνέχισαν να χάνουν βάρος τους επόμενους μήνες, ενώ όσοι είχαν δυσκολία στην εφαρμογή βιώσιμων διατροφικών προτύπων νωρίς σπάνια κατάφεραν να αλλάξουν τη διατροφή τους τους επόμενους μήνες.
Η ευελιξία και η εξατομίκευση είναι το κλειδί για τη δημιουργία προγραμμάτων που βελτιστοποιούν την επιτυχία των ατόμων που κάνουν δίαιτα στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή του», όπως δήλωσε ο Manabu T. Nakamura , καθηγητής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign και επικεφαλής της έρευνας. "Η βιώσιμη διατροφική αλλαγή, η οποία ποικίλλει από άτομο σε άτομο, πρέπει να επιτευχθεί για να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος» κατέληξε.