ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αποφυγή των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

30 September 2024, 07:00

images

Νέα μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) στη διατροφή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health: Europe, σε συνεργασία με ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Imperial College του Λονδίνου, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας τροφίμων και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένων των ειδών UPF που υπείχαν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση της ποσότητας υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά 10% στη διατροφή ενός ατόμου, συνδέεται με αύξηση 17% στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά αυτός ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι ομάδες UPF με τον υψηλότερο κίνδυνο ήταν τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα με βάση τα ζώα όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα και τεχνητά ζαχαρούχα ποτά.

Ο Nichola Ludlam-Raine, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είναι διαιτολόγος και συγγραφέας του βιβλίου How Not To Eat Ultra-Processed. Είπε ότι δεν εκπλήσσεται από τα ευρήματα αυτής της νέας έρευνας.

«Τα ευρήματα ταυτίζονται με αυτά προηγούμενων ερευνών που συνδέουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2», είπε. «Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς τα UPFs είναι συχνά υψηλά σε επεξεργασμένα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη και χαμηλά σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθώς και σε φυτικές ίνες».

Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτήν τη μελέτη είναι η ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του κινδύνου που παρατηρείται όταν τα UPF αντικαθίστανται με λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Εξηγώντας γιατί η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ο Ludlam-Raine σημείωσε ότι τα UPFs είναι συχνά υψηλά σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρόσθετα σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη.

Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, κάτι που ο Ludlam-Raine είπε ότι είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

«Επιπλέον, τα UPF έχουν συνήθως χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στο μειωμένο κορεσμό», είπε. «Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερκατανάλωση και αύξηση βάρους, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη».

Ένας άλλος λόγος που τα UPF συμβάλλουν στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, είναι ότι συχνά επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο Ludlam-Raine είπε ότι αυτό επιδεινώνει τη δυσλειτουργία της ινσουλίνης.

«Η αντικατάσταση των UPF με ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στην παροχή περισσότερων θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, που είναι προστατευτικά έναντι του διαβήτη τύπου 2», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα