Φούσκωμα στην κοιλιά: Αιτίες και αντιμετώπιση
02 Αυγούστου 2021, 12:00
Το φούσκωμα στην κοιλιά είναι ενοχλητικό και δυσάρεστο μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας σοβαρής πάθησης ή απλά να οφείλεται σε τροφές που το προκαλούν.
Συγκεκριμένα, το πρήξιμο στην κοιλιά ή αλλιώς μετεωρισμός είναι η αυξημένη συγκέντρωση αερίων στο γαστρεντερικό σύστημα. Μεγάλο μέρος από το στομάχι μέχρι το ορθό περιέχει αέρια τα οποία φεύγουν από το στόμα.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Άννα Χαραλάμπους μας ενημερώνει για τους παράγοντες που μπορεί να δημιουργούν φούσκωμα στην κοιλιά, καθώς και για κάποιους τρόπους αντιμετώπισης.
Πού οφείλεται
Μερικοί παράγοντες που προκαλούν φούσκωμα είναι οι εξής:
- Κατάποση αέρα από τσίχλες, καραμέλες, κάπνισμα, κατανάλωση ζεστών ή ανθρακούχων ποτών.
- Ορισμένες παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα όπως:
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στην λακτόζη, κοιλιοκάκη, σύνδρομο dumping, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πεπτικό έλκος.
- Δύσπεπτες τροφές
Λαχανικά: κουνουπίδι, μπρόκολο, κρεμμύδι, καλαμπόκι, λαχανάκια Βρυξελλών κραμπί, αρακάς, αγκινάρες.
Όσπρια: ξερά όσπρια όπως φασόλια, φακές
Φρούτα: μήλα, σταφίδες, δαμάσκηνα
Αντιμετώπιση
Τρόποι αντιμετώπισης του φουσκώματος σύμφωνα με την διατροφολόγο, είναι η αποφυγή των τροφών που προκαλούν φούσκωμα.
Συνιστάται επίσης να κρατάμε σημειώσεις με τα τρόφιμα που μας προκαλούν περισσότερο φούσκωμα και που μας ενοχλούν.
Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται οι αυξημένες ποσότητες λαχανικών. Πέρα από αυτά όπως υπογραμμίζει η ειδικός, θα πρέπει να τηρούνται τα μικρά και συχνά γεύματα και να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση και η μεγάλη ποσότητα γευμάτων στο πιάτο μας. Η διατήρηση του μέτρου και της ισορροπίας στο πιάτο μας, μας βοηθά να αποφεύγουμε άσχημες καταστάσεις.
Η άσκηση επίσης βοηθά στη χώνεψη του φαγητού. Ένα περπάτημα μετά το φαγητό για 15 λεπτά θα βοηθήσει στο να χωνέψουμε πιο εύκολα.
Εάν το φούσκωμα δεν υποχωρεί καλύτερα να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.