Ένα είδος ψωμιού θα βοηθάει στην αντιμετώπιση του άσθματος
05 Αυγούστου 2024, 16:00
Επιστήμονες από τη Βραζιλία αναπτύσσουν ένα είδος ψωμιού με δυνατότητα πρόληψης του άσθματος. Η συγκεκριμένη φόρμουλα περιέχει ένα στέλεχος μαγιάς μπύρας με προβιοτικές ιδιότητες που, όπως αποδείχθηκε από τα πειράματα σε ποντίκια, μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα του άσθματος. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας, δημοσιεύτηκαν στο Current Developments in Nutrition.
Ο μηχανισμός μέσω του οποίου αυτό το ψωμί μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς, είναι η δράση των προβιοτικών που περιέχει και η σύνδεσή τους με το μικροβίωμα του εντέρου. Η λήψη προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ, εξισορροπεί τη χλωρίδα του μικροβιώματος, ενισχύοντας τα «καλά» βακτήρια του εντέρου.
Στη μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, πρόσθεσαν για πρώτη φορά το στέλεχος S. cerevisiae UFMG A-905 σε ψωμί που έχει υποστεί φυσική ζύμωση. Για να αξιολογήσουν τις δυνατότητές του, εξέτασαν και σύγκριναν τρεις τύπους ψωμιού: ένα που ζυμώθηκε με εμπορική μαγιά, το δεύτερο με S. cerevisiae UFMG A-905 και το τρίτο με S. cerevisiae UFMG A-905 συν μικροκάψουλες που περιείχαν «ζωντανή» μαγιά με το στέλεχος ζυμομύκητα S. cerevisiae UFMG A-905.
«Προσθέσαμε ενθυλακωμένη ζωντανή μαγιά, προκειμένου να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητα και τη δραστικότητα των προβιοτικών στην υψηλή θερμοκρασία που επιτυγχάνεται κατά τη διαδικασία ψησίματος. Οι μικροκάψουλες προστατεύουν τις βιοδραστικές και προβιοτικές ενώσεις, βελτιώνοντας τη σταθερότητα, την επιβίωση και τη βιοδιαθεσιμότητά τους», εξήγησε αναφερόμενος στην ερευνητική διαδικασία ο Δρ Marcos de Carvalho Borges, τελευταίος συγγραφέας του άρθρου και καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Ribeirão Preto.
Με κάποιο από αυτά τα ψωμιά, τράφηκαν τα ποντίκια στο εργαστήριο για 27 ημέρες. Στο τέλος του πειράματος, διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με ψωμί S. cerevisiae UFMG A-905, εμφάνισαν λιγότερη φλεγμονή των αεραγωγών και χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών του άσθματος (τις ιντερλευκίνες 5 και 13 ή IL5 και IL13, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που εκκρίνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα). Αντίστοιχα μειωμένη ήταν και η υπεραντιδραστικότητα των αεραγωγών και τα επίπεδα της IL17A, ένας άλλος βιοδείκτης του άσθματος, από την κατανάλωση του ψωμιού με την ζωντανή μαγιά σε κάψουλα.