ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι τελικά ο καφές ωφέλιμος για την καρδιαγγειακή υγεία;

20 Οκτωβρίου 2024, 08:00

images

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πίνουν καφέ σε καθημερινή βάση. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να καταναλώνουν το δημοφιλές ρόφημα με καφεΐνη το πρωί για να αυξήσουν την εγρήγορση και την ενέργειά τους, ενώ άλλοι το καταναλώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου 1 στους 7 θανάτους παγκοσμίως προκαλούνται από στεφανιαία νόσο, τα πιθανά προστατευτικά οφέλη του καφέ για την καρδιά, τον καθιστούν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές αντικείμενο έρευνας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, η κατανάλωση καφέ και καφεΐνης με μέτρο σε τακτική βάση, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό. Η ποσότητα που οι ερευνητές βρήκαν ότι είχε τα περισσότερα προστατευτικά αποτελέσματα, ήταν περίπου 200-300 mg ημερησίως, ή περίπου 2-3 φλιτζάνια καφέ.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Medical News Today, οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου καφεΐνη ή που έπιναν λιγότερα από 100 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα με άτομα που έπιναν περίπου 200 έως 300 mg καφεΐνης την ημέρα – δηλαδή περίπου 3 φλιτζάνια καφέ.

Η τελευταία ομάδα, που κατανάλωνε μέτρια ποσότητα καφεΐνης, είχε 48,1% ή 40,7% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών παθήσεων.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου με μεγάλο μέγεθος δείγματος άνω των 360.000 ατόμων ηλικίας 37-73 ετών.

Η Melanie Murphy Richter, MS, RDN, διαιτολόγος - διατροφολόγος που δεν συμμετείχε στην έρευνα, εξήγησε ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, είναι η ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, καθώς και η ενίσχυση του μεταβολισμού του λίπους για την υποστήριξη της συνολικής καρδιομεταβολικής υγείας.

Ειδικοί όπως ο Cheng-Han Chen, MD, ένας πιστοποιημένος επεμβατικός καρδιολόγος που δεν συμμετείχε στη μελέτη, προειδοποίησαν ως προς την υπερεκτίμηση των οφελών της καφεΐνης, επισημαίνοντας:

«Τόσο ο καφές, όσο και το τσάι, είναι σύνθετα ροφήματα που περιέχουν εκατοντάδες βιοδραστικές ενώσεις και είναι πιθανό τα βιολογικά τους αποτελέσματα να εκτείνονται πέρα από αυτά της ίδιας της καφεΐνης. Ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή, τα αλκαλοειδή και οι πολυφαινόλες, πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και μπορεί επίσης να εμπλέκονται στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων».

Σχετικά Άρθρα