Είναι η κετογονική δίαιτα κατάλληλη για όλους;
21 Ιουνίου 2023, 07:00
Η κετογονική δίαιτα, που αρχικά αναπτύχθηκε ως ένα αυστηρό, ιατρικά εποπτευόμενο σχήμα για να βοηθήσει στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά, βασίζεται σε μια διαδικασία η οποία είναι γνωστή ως κέτωση. Κατά τη διάρκεια της κέτωσης, ο οργανισμός καίει το αποθηκευμένο λίπος, αντί για τη γλυκόζη από τους υδατάνθρακες, για ενέργεια. Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια βάρους.
«Η κετογονική δίαιτα θεωρείται συχνά ως μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλή σε πρωτεΐνες, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μέτρια [περιεκτικότητα σε] πρωτεΐνη», εξηγεί η Emilie Vandenberg, διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο Wexner του Οχάιο.
Για να ακολουθήσετε σωστά τις αρχές της τυπικής κετογονικής δίαιτας, πρέπει να διατηρήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης στο 6% ή λιγότερο των συνολικών θερμίδων. Η πρόσληψη υδατανθράκων θα πρέπει να είναι μόλις στο 4%, και η πρόσληψη λίπους θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 90% των συνολικών θερμίδων.
Όπως κάθε δίαιτα, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και θα πρέπει κυρίως να έχετε κατά νου ότι αυτή η δίαιτα δεν είναι για όλους. Η δίαιτα ΚΕΤΟ δεν επηρεάζει μόνο το βάρος σας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά ιατρικά ζητήματα που αντιμετωπίζετε ή τις θεραπείες τους.
Η μετάβαση σε κετογονική δίαιτα θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε σε ορισμένα φάρμακα, όπως για τον διαβήτη ή την υψηλή αρτηριακή πίεση, λέει ο Δρ Eric Westman, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας. Εάν παίρνετε φάρμακα για αυτές τις καταστάσεις, θα πρέπει να αποφύγετε να ακολουθείτε την κετο δίαιτα χωρίς επίβλεψη από επαγγελματία υγείας με εμπειρία στη μείωση των φαρμάκων.
«Τα φάρμακα μπορεί να γίνουν πολύ δυνατά την πρώτη μέρα της αλλαγής της διατροφής», εξηγεί ο Westman.
Επιπλέον, τα παιδιά χωρίς επιληψία δεν πρέπει να δοκιμάσουν την ΚΕΤΟ δίαιτα. Οι ενήλικες με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο ή διατροφικές διαταραχές θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν αυτή τη δίαιτα, όπως και όσες είναι έγκυοι ή θηλάζουν.
Σκεφτείτε, τέλος, ποιο είναι το κίνητρό σας για να δοκιμάσετε τη δίαιτα αυτή. «Μην ακολουθείτε απλώς την ΚΕΤΟ επειδή το κάνει μια διασημότητα ή μια «influencer»», λέει η Erin Holley, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο. «Μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα μειώνοντας τις επεξεργασμένες τροφές και επιλέγοντας τροφές υψηλότερης ποιότητας, πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά».
Tags: Αδυνάτισμα, κετογονική δίαιτα