Διατροφή για καλύτερη ψυχολογία
10 Ιανουαρίου 2023, 10:00
Η αντιμετώπιση της μείζονος κατάθλιψης γίνεται με τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών, ενώ για την ήπια κατάθλιψη μπορεί να προτιμηθούν εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η ψυχοθεραπεία. Αλλά όπως πολλές μελέτες δείχνουν, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και το υψηλό ποσοστό σωματικής δραστηριότητας, καταπολεμά την κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές καταστάσεις.
Η υγιεινή διατροφή βοηθά στη διαχείριση της κατάθλιψης επειδή μειώνει τη φλεγμονή, επιφέρει θετικές επιγενετικές αλλαγές, μειώνει το οξειδωτικό στρες και προκαλεί νευρογένεση.
Προκλινικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει την αμφίδρομη αλληλεπίδραση μεταξύ του εγκεφάλου και της χλωρίδας του εντέρου. Αυτές οι μελέτες έχουν επισημάνει το τρόπο που η δυσβίωση (ποιοτικές και ποσοτικές αλλαγές στη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας), οι συνθήκες χωρίς μικρόβια και το διαρρέον έντερο επηρεάζουν τη νευροανάπτυξη και τη νευροφλεγμονή. Με βάση τα ευρήματα αυτών των μελετών, οι επιστήμονες διατύπωσαν την υπόθεση ότι η υιοθέτηση μιας σωστής διατροφής, θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και ενδεχομένως να μετριάσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.
Η διατροφή μπορεί να τροποποιηθεί αλλάζοντας την ποιότητα, τη συχνότητα και το χρόνο πρόσληψης της τροφής, καθώς και με τον περιορισμό συγκεκριμένων τροφίμων ή ομάδων τροφίμων. Επίσης η υγεία του εντέρου μπορεί να βελτιωθεί μέσω προβιοτικών και μικροβιακών μεταβολιτών, όπως το γ -αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) και οι βιταμίνες. Τα πρεβιοτικά μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ανάπτυξη και την επιβίωση των ωφέλιμων μικροβίων στο γαστρεντερικό σωλήνα.
Πρόσφατα έχει αναφερθεί η επίδραση των πρεβιοτικών στη ψυχική υγεία, καθώς αυτά τα προϊόντα ενισχύουν την ανάπτυξη βακτηρίων με ψυχοφυσιολογικές επιδράσεις. Ομοίως, προβιοτικά, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ φαίνεται ότι βελτιώνουν τις νευροψυχιατρικές λειτουργίες ρυθμίζοντας το μεταβολικό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, η χορήγηση Lactobacillus plantarum και Bifidobacterium infantis, έχει φανεί ότι μειώνει συμπτώματα ενδεικτικά της κατάθλιψης.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, εξετάζει την αλληλοσυσχέτιση ανάμεσα στη διατροφή, τη σωματική υγεία και την κατάθλιψη. Η έρευνα βασίστηκε σε ανάλυση στοιχείων της αμερικανικής έρευνας NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) μεταξύ του 2011 και 2018 σε σύνολο 16.572 συμμετεχόντων.
Ο κύριος στόχος της έρευνας ήταν να διερευνήσει την σχέση ανάμεσα στη διατροφή που προάγει την υγεία του εντέρου και τη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Διαπιστώθηκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ μίας διατροφής που προάγει την υγεία του εντέρου, π.χ. πλούσιας σε διαιτητικές ίνες και τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και της μείωσης των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Η ευεργετική δράση της δίαιτας , παρατηρήθηκε σε άτομα με διαφορετική διαβάθμιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.