ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίαιτα Πλανητικής Υγείας: Τα αποτελέσματά της στην υγεία και το περιβάλλον

13 Ιουνίου 2024, 07:00

images

Ένα φυτικό διατροφικό σχήμα που έχει ως στόχο να σώσει τη Γη, σώζει επίσης ζωές ανθρώπων, όπως επιβεβαιώνει μεγάλη μελέτη, "Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τρώμε μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Δρ Walter Willett, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health. «Και ό,τι είναι πιο υγιεινό για τον πλανήτη, είναι και πιο υγιεινό για τους ανθρώπους» συμπλήρωσε.

Γνωστή ως Planetary Health Diet (PHD), το σχήμα δίνει έμφαση στις ελάχιστα επεξεργασμένες φυτικές τροφές, ενώ επιτρέπεται η μέτρια πρόσληψη κρέατος και γαλακτοκομικών τροφίμων.

Ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτικές δίαιτες έχουν οφέλη, τόσο για τον πλανήτη, όσο και για τους ανθρώπους, οι περισσότερες έχουν δώσει έμφαση σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η νέα μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα υγείας από περισσότερους από 200.000 άνδρες και γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για έως και 34 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες των οποίων η δίαιτα ήταν πιο κοντά στο σχήμα PHD, είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η δίαιτα απέκλινε από αυτό το διατροφικό σχήμα. Το εύρημα αυτό ίσχυε για κάθε σημαντική αιτία θανάτου - τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και τις πνευμονικές παθήσεις, σύμφωνα με τη μελέτη. Κανένας από τους συμμετέχοντες, δεν είχε σοβαρές χρόνιες ασθένειες στην αρχή.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν διατροφικά ερωτηματολόγια κάθε 4 χρόνια και βαθμολογήθηκαν με βάση την πρόσληψη 15 ομάδων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των πουλερικών, των δημητριακών ολικής αλέσεως και των ξηρών καρπών.

Εκείνοι των οποίων οι διατροφικές συνήθειες ήταν πιο κοντά στο σχήμα PHD, είχαν μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο και στο περιβάλλον, έδειξε η μελέτη.

Η χρήση λιγότερης γης για την παραγωγή τροφίμων, είναι το κλειδί για την προώθηση της αναδάσωσης, είπαν οι ερευνητές. Η αναδάσωση είναι το κλειδί για τη μείωση των επιπέδων αερίων του θερμοκηπίου που τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή.

«Τα ευρήματα δείχνουν πόσο συνδεδεμένη είναι η ανθρώπινη και η πλανητική υγεία», δήλωσε ο Willett σε δελτίο τύπου του Harvard. «Η υγιεινή διατροφή ενισχύει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα - η οποία με τη σειρά της είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία κάθε ανθρώπου στη Γη».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The American Journal of Clinical Nutrition. Ερευνητικές επιχορηγήσεις από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, υποστήριξαν τη μελέτη.

Σχετικά Άρθρα