Αυτή είναι η διατροφή που μάς προφυλάσσει από τα εγκεφαλικά
23 Μαρτίου 2021, 09:00
Τη διατροφή που προφυλάσσει από εγκεφαλικά επεισόδια ανακοίνωσαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ειδικότερα, τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας έδειξαν ότι κατανάλωση τροφίμων φυτικής προσέλευσης και ο περιορισμός κατανάλωσης του αλευριού και των σακχάρων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Στη μελέτη διάρκειας 25 ετών έλαβαν μέρος 209.508 συμμετέχοντες χωρίς προηγούμενη διάγνωση για καρδιαγγειακές νόσους ή καρκίνο κατά την έναρξη της έρευνας. Κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια απαντούσαν σε ερωτηματολόγια για τη μέση συχνότητα κατανάλωσης περισσότερων από 110 διαφορετικών τροφίμων στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους για την ποιότητα της διατροφής τους -και ιδιαίτερα την περιεκτικότητα σε φυτικά τρόφιμα, χωρίς να αποκλείονται τα ζωικά-, το δείγμα χωρίστηκε σε πέντε ομάδες. Ενδεικτικά οι δύο μεγάλες κατηγορίας αφορούσαν:
- διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα (12 μερίδες τη μέρα) όπως φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια και φυτικά έλαια, μικρή κατανάλωση ανθυγιεινών φυτικών τροφών που ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη, όπως καλαμπόκι και πατάτες (3 μερίδες ημερησίως) όπως και κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων (3,5 μερίδες ημερησίως)
-διατροφή περιορισμένη σε καλής ποιότητας φυτικά τρόφιμα (7μιση μερίδες την ημέρα) με μεγαλύτερη κατανάλωση ανθυγιεινών φυτικών τροφών (6,5 μερίδες ανά ημέρα), όπως και κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων (6 μερίδες την ημέρα)
Στη διάρκεια της μελέτης, 6,241 εθελοντές υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, 3.015 ισχαιμικό και 853 αιμορραγικό. Ο τύπος εγκεφαλικού των υπόλοιπων περιστατικών παρέμεινε άγνωστος. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώθηκε γενικά κατά 10% και κατά 8% για ισχαιμικό για την ομάδα με την υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων.
Επιπλέον, δεν διαπιστώθηκε σύνδεση της χορτοφαγικής διατροφής και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο καθώς επεσήμανε η Δρ Megu Baden, M.D., Ph.D, μια χορτοφαγική διατροφή δεν επαρκεί αν βασίζεται σε ανθυγιεινές επιλογές με πρόσθετα σάκχαρα. Καθοριστικός παράγοντας για να εξασφαλιστούν τα οφέλη είναι η ποιότητα των τροφίμων.
Tags: εγκεφαλικά επεισόδια