Αλήθειες για την ασφάλεια των τροφίμων εν καιρώ κορωνοϊού
14 Μαΐου 2020, 09:00
Οι κορωνοϊοί δεν πολλαπλασιάζονται στα τρόφιμα καθώς χρειάζονται ως ξενιστή ένα ζώο ή έναν άνθρωπο. Ως εκ τούτου, νωπά τρόφιμα ακόμα κι αν έχουν έρθει σε επαφή με φορέα ή ασθενή της νόσου, εφόσον τα μαγειρεύουμε, δεν αποτελούν παράγοντα μετάδοσης της νόσου ενώ αν πρόκειται για λαχανικά ή φρούτα που θα καταναλώσουμε νωπά, αρκεί να τα πλένουμε όπως κάναμε πάντα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις συσκευασίες.
Χαρτί, πλαστικό, γυαλί μπορεί να έχουν τον ιό επάνω τους (εφόσον τα άγγιξε κάποιος με μολυσμένα χέρια) επί ώρες ή και ημέρες. Όταν λοιπόν τα αγγίζουμε εμείς ή και τα ακουμπάμε πάνω στους πάγκους της κουζίνας μας, κινδυνεύουμε να κολλήσουμε τον ιό.
Ας δούμε πόσο χρονικό διάστημα επιβιώνει ο κορωνοϊός πάνω σε κάθε επιφάνεια σύμφωνα με τη Δρ Καρολίν Ματσάμερ, κυτταρική βιολόγο που ειδικεύεται στους κορωνοϊούς και έκανε σχετική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε στο New England Journal of Medicine:
-Επιβιώνει μέχρι και 3 ημέρες πάνω σε γυαλί
-μέχρι 72 ώρες πάνω σε πλαστικά,
-μέχρι 48 ώρες σε ανοξείδωτο χάλυβα,
-μέχρι 24 ώρες σε χαρτόνι και
-μέχρι 4 ώρες σε χαλκό.
Είναι επίσης πολλές φορές ανιχνεύσιμο στον αέρα για 3 ώρες σε κλειστούς χώρους από όπου πέρασε ασθενής που έβηχε και φτερνιζόταν.
Τι σημαίνουν τα ευρήματα αυτά;
Σημαίνουν ότι όταν επιστρέφουμε στο σπίτι με τις αγορές από το σούπερ μάρκετ, οι σακούλες πρέπει να μένουν στο πάτωμα, να καθαρίζουμε τα χερούλια τους με ένα πανάκι που έχουμε βουτήξει σε χλωρίνη και να περνάμε με χλωρίνη και τις συσκευασίες τροφίμων που πρόκειται να τοποθετήσουμε στα ντουλάπια και το ψυγείο μας. Εναλλακτικά, ό,τι δεν χρειάζεται ψυγείο, μπορούμε να το αφήνουμε μέσα στις σακούλες επί 2 ημέρες και μετά να τα τακτοποιούμε.
Οι οδηγίες αυτές έχουν μεγαλύτερη σημασία για αυτούς που έχουν στο σπίτι άτομα άνω των 70 ετών, άτομα με σοβαρά καρδιολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα, άτομα με καρκίνο, άτομα με διαβήτη, με νοσογόνο παχυσαρκία και ανοσοκατασταλμένους.