Ζητούν αλλαγή ονομασίας νόμου που συνδέεται με τη διακοπή κύησης
26 September 2022, 06:59
Την αλλαγή της ονομασίας του «περί της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης και της Διαδικασίας Διακοπής Ανεπιθύμητης Κύησης Νόμου του 2019», ζητά το Συμβούλιο ΦΩΝΗ, καθώς ο εν λόγω τίτλος συνδέει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με τη διαδικασία διακοπής ανεπιθύμητης κύησης.
Η εν λόγω πρόταση νόμου, θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών και σκοπό έχει τη θέσπιση ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου το οποίο να διασφαλίζει την υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του κοινού και την υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρει σε σημείωμα προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών, η πρόεδρος του Συμβουλίου ΦΩΝΗ, Αναστασία Παπαδοπούλου, «αυτό είναι λανθασμένο αλλά και συγκρούεται με τις πρόνοιες της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και Παιδικής Πορνογραφίας».
Διευκρινίζει ότι στην Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και Παιδικής Πορνογραφίας, αναφέρεται ρητά η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως μέτρο πρόληψης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.
«Ως εκ τούτου, ως Συμβούλιο ΦΩΝΗ δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την αποκλειστική διασύνδεση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης με τη διακοπή ανεπιθύμητων κυήσεων εφόσον κάτι τέτοιο αντίκειται τόσο στους παγκόσμια αναγνωρισμένους σκοπούς της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, όσο και στις πρόνοιες της Εθνικής Στρατηγικής», τονίζει.
Σύμφωνα με το σημείωμα, το Συμβούλιο ΦΩΝΗ εισηγείται όπως:
1. Μελετηθεί η συνταγματικότητα των άρθρων τα οποία επεμβαίνουν σε εκπαιδευτικά, μορφωτικά και διδακτικά θέματα καθώς και του καθορισμού του Υπουργείου Υγείας ως Αρμόδια Αρχή σε σχέση με τέτοια θέματα.
2. Απαλειφθεί η αναφορά σε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από τον τίτλο της πρότασης Νόμου ούτως ώστε να αποφευχθεί η αποκλειστική διασύνδεση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης με τη διακοπή ανεπιθύμητων κυήσεων.
3. Διαχωριστεί η διαδικασία διακοπής κύησης όσον αφορά παιδιά και ενήλικες γυναίκες.
4. Απαλειφθεί ως αναγκαστική προϋπόθεση η λήψη συμβουλευτικών υπηρεσιών πριν τη διακοπή κύησης.
5. Εισαγωγή πρόνοιας στον ορισμό της «συμβουλευτικής ομάδας στήριξης» για προσωπικό το οποίο θα κατέχει εξειδίκευση σε σχέση με σεξουαλική κακοποίηση ή βιασμό ενηλίκων γυναικών.
6. Απαλειφθεί οποιαδήποτε εισαγωγή νέας διαδικασίας σε σχέση με παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης εφόσον κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε καταστρατήγηση της αρχής μη επαναθυματοποίησης των θυμάτων κακοποίησης.
Τί προϋποθέτει η πρόταση νόμου
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η πρόταση νόμου σκοπό έχει τη θέσπιση ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου το οποίο να διασφαλίζει την υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του κοινού και την υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Παράλληλα, καθορίζει τη δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων και ρυθμίζει τόσο τη διαδικασία στην περίπτωση που η έγκυος επιθυμεί να προχωρήσει με διακοπή της κύησης όσο και τη διαδικασία παροχής συμβουλευτικής στήριξης της εγκύου.
Σημειώνεται ότι ο όρος «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» σημαίνει τη μάθηση σε σχέση με τις γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, διαδραστικές και σωματικές πτυχές της σεξουαλικότητας, η οποία ξεκινά κατά την προσχολική ηλικία και συνεχίζει στην εφηβική και την ενήλικη ζωή.
Προστίθεται ακόμη ότι στόχος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι η υποστήριξη και η προστασία της σεξουαλικής ανάπτυξης των παιδιών και των νέων, η οποία εφοδιάζει τα παιδιά και τους νέους με πληροφορίες και δεξιότητες, ώστε να κατανοούν και να χαίρονται τη σεξουαλικότητά τους με υπευθυνότητα και ασφάλεια στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και φιλίες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη δική τους σεξουαλική υγεία και ευημερία, αλλά και των τρίτων προσώπων παραϊατρικού προσωπικού σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης,
Επιπλέον, οι αρμόδιοι φορείς, το Υπουργείο Υγείας, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η Γυναικολογική Εταιρεία Κύπρου και μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με τον οικογενειακό προγραμματισμό εξουσιοδοτούνται να οργανώνουν σε όλες τις επαρχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας εκστρατείες ενημέρωσης που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού αναφορικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό, τις μεθόδους αντισύλληψης και την πρόληψη ανεπιθύμητης κύησης.
Ακόμη, να διασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση του κοινού και των νέων σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και να προωθούν την ενημέρωση του κοινού μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων.
Τέλος, να διοργανώνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια, βιωματικά και μη, διαλέξεις και σεμινάρια για γονείς, ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες και άλλα οργανωμένα σύνολα για θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και των δικαιωμάτων των νέων, οικογενειακού προγραμματισμού, σχέσεων, ασφαλέστερου σεξ και προφύλαξης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: Παιδί, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση