Υπ. Υγείας: Ορισμένοι αναζητούν αφορμές για δημιουργία εντυπώσεων
03 Απριλίου 2020, 14:40
Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου εκφράζει τη λύπη του «γιατί αυτές τις κρίσιμες ώρες ορισμένοι αναζητούν αφορμές για δημιουργία εντυπώσεων και πρόκληση αντιπαράθεσης, που υπονομεύει την προσπάθεια για αντιμετώπιση της κρίσης».
Ο κ. Ιωάννου απαντούσε με ανάρτηση του στο Facebook σε σχέση με βίντεο που τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου, και που φέρεται να δήλωσε πως ο κορωνοϊός είναι μια «απλή γρίπη» στις 5 Μαρτίου.
Ο Υπουργός αναφέρει πως η φράση είχε ως στόχο να καθησυχάσει τις ανησυχίες δημοσιογράφων, που έκαναν σύγκριση του COVID-19 με πολύ πιο επικίνδυνους ιούς, όπως ο Εμπόλα, όπου το ποσοστό θνητότητας αγγίζει το 50%.
Τις τελευταίες ώρες, αναφέρει ο κ. Υπουργός, κυκλοφορεί βίντεο με απόσπασμα συνομιλίας, που είχα με δημοσιογράφους στο Προεδρικό, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 5 Μαρτίου 2020.
«Απαντώντας σε σχόλια δημοσιογράφων που ανησυχούσαν για τη θνησιμότητα του κορωνοϊού, εξηγούσα αυτό που επαναλαμβάνω εδώ και εβδομάδες, ότι δηλαδή το 80% όσων νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτωματολογία και μάλιστα αρκετοί ενδεχομένως να μην το αντιληφθούν καν, αφού θα έχουν συμπτώματα μιας απλής γρίπης», σημειώνει.
Η φράση, επισημαίνει ότι «στο τέλος της ημέρας είναι μια απλή γρίπη» στόχο είχε να καθησυχάσει τις ανησυχίες δημοσιογράφων, που έκαναν σύγκριση του COVID-19 με πολύ πιο επικίνδυνους ιούς, όπως ο Εμπόλα, όπου το ποσοστό θνητότητας αγγίζει το 50%.
«Παραπέμπω στις δηλώσεις που έκανα λίγα λεπτά αργότερα την ίδια ημέρα, καθώς και στις αποφάσεις που λήφθηκαν για μια σειρά από μέτρα (κλείσιμο οδοφραγμάτων, έλεγχοι στα αεροδρόμια κ.α), για όσους έχουν και την παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις μας. Είναι οξύμωρο και αντιφατικό να με κατηγορούν για υποτίμηση του κινδύνου από τον ιό οι ίδιοι που με επικρίνουν ότι παίρνω απάνθρωπα απαγορευτικά μέτρα. Λυπούμαι γιατί αυτές τις κρίσιμες ώρες ορισμένοι αναζητούν αφορμές για δημιουργία εντυπώσεων και πρόκληση αντιπαράθεσης, που υπονομεύει την προσπάθεια για αντιμετώπιση της κρίσης», συμπληρώνει ο κ. Κωνσταντίνου.