Ucy: Δεκτό το rapid test και 50% χωρητικότητα στις αίθουσες
25 Αυγούστου 2021, 15:51
Επιβεβαίωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου την απόφαση που έλαβε στις 07 Ιουλίου 2021 σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων κατά το Χειμερινό Εξάμηνο 2021-22.
Με φυσική παρουσία, με δεκτό το rapid test και 50% της χωρητικότητας των αιθουσών θα διεξάγονται τα μαθήματα στο παν. Κύπρου.
Σύμφωνα με την απόφαση η πρόσβαση στους χώρους του πανεπιστημίου θα επιτρέπεται μόνο σε φοιτητές/φοιτήτριες και μέλη του προσωπικού που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και έχουν παρέλθει 21 ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού τους, ή έχουν αποδεικτικό ότι έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες, ή είναι κάτοχοι αρνητικού τεστ PCR ή αρνητικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) που έγινε το πολύ 72 ώρες πριν την προσέλευση.
Στις περιπτώσεις που λόγω του μεγέθους του ακροατηρίου και της χωρητικότητας της αίθουσας δεν επιτρέπεται η διδασκαλία με πλήρη φυσική παρουσία όλων των φοιτητών/φοιτητριών, θα προσφέρεται ταυτόχρονα σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις προτεραιότητα στην εξασφάλιση θέσης στο ακροατήριο που θα παρακολουθεί με φυσική παρουσία θα έχουν οι φοιτητές/φοιτήτριες που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και έχουν παρέλθει 21 ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού τους, ή έχουν αποδεικτικό ότι έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες.
Για τις ευάλωτες ομάδες φοιτητών/διδασκόντων και με την προσκόμιση του σχετικού ιατρικού πιστοποιητικού θα εξετάζεται κατ’ εξαίρεση η εξ αποστάσεως παρακολούθηση και διδασκαλία.
Σε περίπτωση λήψης αναθεωρημένης απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνει ανάλογη αναπροσαρμογή.
Με διαφορετική τακτική το ΤΕΠΑΚ
Σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση της συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ για το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο θα εισέρχονται μόνο όσοι φοιτητές και ακαδημαϊκοί κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης από covid-19.
Ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να παρακολουθούν διά ζώσης μαθήματα αλλά εξ αποστάσεως, καθώς δεν θα μπορούν να εισέρχονται στο πανεπιστήμιο ούτε με μοριακό τεστ (PCR), ούτε με rapid test.
Στον απόηχο της απόφασης οι φοιτητές
Σε διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο υγείας προέβησαν φοιτητές της προοδευτικής φοιτητικής παράταξης σήμερα το πρωί.
Οι φοιτητές ζήτησαν όπως επιτρέπεται η προσκόμιση PCR test και Rapid test, πέραν του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του αποδεικτικού νοσήσαντων από κορωνοϊό, προκειμένου να διασφαλιστεί η φυσική παρουσία περισσότερων φοιτητών στις αίθουσες διδασκαλίας επιζητώντας επίσης επιχορήγηση των τεστ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο ygeiawatch ο επικεφαλής της φοιτητικής παράταξης Προοδευτικής Αντρέας Σόλωνος η διαμαρτυρία έγινε με πρόφαση τόσο της καθυστέρησης για λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση σχετικά με την λειτουργία των πανεπιστημίων, όσο και για την τακτική που αποφάσισε να ακολουθήσει το ΤΕΠΑΚ.
Εκπρόσωποι των φοιτητών μίλησαν τόσο στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, όσο και στη Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη, από τους οποίους ζήτησαν επαναξιολόγηση της απόφασης σε σχέση με το κόστος για διενέργεια PCR test και Rapid test.
Ο κος Χατζηπαντέλας διαβεβαίωσε ότι η όποια απόφαση ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι με στόχο τη διασφάλιση της υγείας όλων των φοιτητών. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας τα αιτήματα των φοιτητών θα μελετηθούν και θα ληφθούν υπόψη, σημειώνοντας πως στόχος του παραμένει η φυσική παρουσία φοιτητών σε όλες τις τάξεις.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση στην απόφαση του ΤΕΠΑΚ, ο κ. Χατζηπαντέλας απάντησε αρνητικά, αφού όπως εξήγησε το ΤΕΠΑΚ είναι ένας αυτόνομος οργανισμός και δεν μπορεί το Υπουργείο Υγείας να παρέμβει στις δικές του αποφάσεις.
Υπενθύμισε πως υπάρχουν οργανισμοί που πήραν πιο αυστηρά μέτρα.
«Το ΤΕΠΑΚ είναι ένας αυτόνομος οργανισμός και το Υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει σε αποφάσεις του ΤΕΠΑΚ. Εμείς θεωρούμε ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να ακολουθήσουν την απόφαση που θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο. Εάν τα ίδια τα πανεπιστήμια, ωστόσο, αποφασίσουν να ακολουθήσουν αυστηρότερα μέτρα είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να παρέμβουμε», ανέφερε συγκεκριμένα.
Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με λίγη καλή θέληση», αν οι φοιτητές πάνε να εμβολιαστούν, αυτό θα είναι καλό για τους ίδιους και την ακαδημαϊκή χρονιά που έπεται.