ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις ακόμα νεκροί στην Ελλάδα και 23 κρούσματα σε κλειστή δομή προσφύγων

02 Απριλίου 2020, 18:45

images

Σήμερα έχουμε 48.578 επιβεβαιωμένους θανάτους παγκοσμίως και 203.000 ανθρώπους που ανέρρωσαν. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 215.000 και 515 είναι οι νεκροί. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν από 110.000 κρούσματα η κάθε μία και συνολικά οι δύο χώρες 23.158 νεκρούς. Στην Ελλάδα έχουμε 27 νέα κρούσματα στην κοινότητα, συν 23 κρούσματα στη δομή προσφύγων στη Ριτσώνα που τέθηκε σε καραντίνα 14 ημέρες, συν 119 κρούσματα στο πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" που είναι σε καραντίνα αρόδο του λιμανιού του Πειραιά. Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα είναι 1514 χωρίς τα κρούσματα του πλοίου και οι νεκροί στους 53 συνολικά.

Σήμερα έχουμε στην Ελλάδα 91 ασθενείς σε ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 74 έτη εκ των οποίων οι 16 είναι γυναίκες . Και 9 έχουν βγει από ΜΕΘ. Οι νεκροί σήμερα είναι 3 ακόμα και 53 συνολικά στη χώρα με μέση ηλικία τα 72 έτη. Το 94% ήταν με υποκείμενο νόσημα ή/και άνω των 70 ετών. Και έχουν διεξαχθεί 18.844 τεστ.

"Αν είχαμε την πορεία της Ισπανίας, θα είχαμε πάνω από 2000 θανάτους μέχρι τώρα. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε αυτή την αργή εξάπλωση της νόσου", σημείωσε με νόημα ο κ. Τσιόδρας.

Επιστημονικές εξελίξεις

Μία εξέλιξη από νευρολόγους : Ένα μικρό υποσύνολο ασθενών κάνει βλάβες στον εγκέφαλο. Ορισμένοι παρουσιάζουν δυσλειτουργία, λήθαργο, επιληψία ακόμα και εγκεφαλικό. Και βέβαια υπάρχουν η ανοσμία και η έλλειψη γεύσης που είναι επίσης νευρολογικά συμπτώματα. Τα σύνδρομα αυτά δείχνουν ότι προέρχονται από εγκεφαλοπάθεια σε ένα 15% στους πολύ σοβαρά πάσχοντες.

Νέα άτομα και θάνατοι σε παιδιά

"Τα παιδιά μας πρέπει να είναι ήρεμα και να τους μιλάμε ανάλογα με την ηλικία τους. Εξαιρετικά σπάνια εμφανίζεται σοβαρή μορφή της νόσου στα παιδιά. Αλλά να καταλάβουν ότι πρέπει να πλένουν τα χέρια και από μακριά να μιλούν και να μην αγκαλιάζουν. Μόνο πνευματικά φιλιά!", σύστησε ο καθηγητής.

Και πρόσθεσε: "Κανείς δεν είναι άνοσος. Αλλά σπάνια μπορεί να δούμε και θύματα σε νέους. Από δεδομένα σε 37 χώρες βλέπουμε ότι η θνητότητα είναι στο 0,66% όσων προσβάλλονται. Αλλά μετά τα 50 έτη αυξάνεται στο 8% και ανά δεκαετία αυξάνει ακόμα πολύ περισσότερο...

Από την  πολιτική προστασία

Όπως σημείωσε εξάλλου ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, "επιχειρησιακά το σημαντικότερο είναι σήμερα η Ριτσώνα. Με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, μπήκε σε καραντίνα για 14 ημέρες η δομή προσφύγων. Κατά την ιχνηλάτηση των πιο κοντινών της λεχώνας που γέννησε στην Αθήνα και βρέθηκε θετική στο κορωνοϊό, βρέθηκαν 23 ακόμα θετικοί. Κανένα από αυτά δεν νοσεί, ούτε έχει καν συμπτώματα. Όλα τα δείγματα του προσωπικού στο μαιευτήριο "Αλεξάνδρα" όπου γέννησε και νοσηλεύεται, ήταν όλα αρνητικά. Απαγορεύεται από χθες η είσοδος και έξοδος από τη δομή της Ριτσώνας και η ΕΛΑΣ φροντίζει για την τήρηση του μέτρου με αυξημένο προσωπικό στην περιοχή. Εξάλλου, ο ΕΟΔΥ έστειλε πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό και η ιχνηλάτηση συνεχίζεται και σήμερα.

-Σχετικά με το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος

Πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις και στους 380 επιβαίνοντες συνολικά και τα αποτελέσματα από το Παστέρ έδειξαν 119 θετικούς και 2 με ακατάλληλα δείγματα που θα επανελεγχθούν. Αποφασίστηκε ο ελλιμενισμός του πλοίου -που βρίσκεται μέχρι σήμερα αρόδο έξω από το λιμάνι του Πειραιά- τις επόμενες ώρες σε ειδική προβλήτα με περίφραξη της ευρύτερης περιοχής. Οι θετικοί θα παραμείνουν σε απομόνωση στο πλοίο επί 14 ημέρες και οι υπόλοιποι θα επαναπατριστούν σταδιακά στην Τουρκία από όπου προέρχονται. Στην προβλήτα θα μπει ειδική τέντα για τις εξετάσεις από τους γιατρούς. Αλλά όλοι είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

- Περιστατικό στη Μύκονο: Εντοπίστηκε εξάλλου σήμερα 69 ετών γυναίκα θετική στο κορωνοϊό, που είναι το πρώτο κρούσμα για το νησί. Γίνεται ιχνηλάτηση αλλά αποφασίζουμε την αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών και των εργοταξίων στο νησί. "Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι τους και η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη", σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η ελληνική Βουλή δωρίζει 50 κλίνες ΜΕΘ

Με ομόφωνη απόφαση των προέδρων στη Βουλή διατίθενται 8 εκατ. από τον προϋπολογισμό της Βουλής για τη δημιουργία 50 κλινών ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένων στο νοσοκομείο "Σωτηρία".

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα