Στο επίκεντρο οι αόρατες αναπηρίες
26 Ιουλίου 2022, 11:53
Ο ορισμός, τα δικαιώματα και οι προκλήσεις των ατόμων με αόρατες αναπηρίες στην Κύπρο τέθηκαν σήμερα σε πάνελ που πραγματοποιήθηκε από βουλευτές και φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Πρακτική άσκηση στη Βουλή», το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.
Συγκεκριμένα, το πάνελ είχε θέμα «Άτομα με αναπηρίες: Ποια θεωρούνται βάσει νόμου, ποια στην πράξη, η επάρκεια ή μη του σχετικού κράτους προνοίας, ποια τα θεσμοθετημένα δικαιώματα και οι ενδεχόμενες παραβιάσεις τους»,και αποτελεί μία πρωτοβουλία της δευτεροετούς φοιτήτριας κοινωνικής εργασίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Μαρίνας Ανδρέου.
Στο πάνελ, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι βουλευτές των μελών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σημειώνεται ότι οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν προς τα μέλη του νομοθετικού σώματος τους προβληματισμούς, τις θέσεις και εισηγήσεις τους για το πιο πάνω θέμα, τις οποίες οι βουλευτές κλήθηκαν να απαντήσουν και να σχολιάσουν.
Προεδρεύοντας του πάνελ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία έχουν απασχολήσει τη βουλή αυτή τη χρονιά 3-4 φορές και έχουν γίνει αρκετά βήματα στην Κύπρο για την ευθυγράμμιση των πολιτικών πρακτικών με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 2011 για άτομα με αναπηρίες.
Σημείωσε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός των νομοθεσιών και πρόσθεσε ότι η επίτροπος νομοθεσίας παρενέβη και εξετάζει το πλαίσιο εκσυγχρονισμού των νομοθεσιών που αφορούν τα άτομα με αναπηρία.
Προβλήματα, κενά και αλλαγές
Σε παρουσίαση της η κ. Ανδρέου, αναφέρθηκε στον ορισμό της αόρατης αναπηρίας, η οποία αποτελεί τη φυσική, νοητική, νευρολογική κατάσταση που δεν είναι αντιληπτή από τους άλλους παρά μόνο από το ίδιο το άτομο και αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην καθημερινότητα τους.
Όπως αναφέρθηκε, ένα στα επτά άτομα παρουσιάζουν αόρατη αναπηρία και το βιώνουν σε στάδια πένθους, δηλαδή απόρριψη, φόβος κλπ., καθώς επίσης ενδέχεται θέμα ασφαλείας επειδή υπάρχουν θέματα ισορροπίας. Ακόμη, υπάρχει έλλειψη αποδοχής, δυσπιστία κλπ. από μέλη της οικογένειας τους λόγω του ότι αρνούνται να δεχτούν την κατάσταση του πάσχοντα. Επίσης, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, υποστηρίζουν ότι η αντίδραση του ατόμου με αναπηρία γίνεται για λόγους προσοχής.
Άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το άτομο με αόρατη αναπηρία, είναι στο φιλικό του περιβάλλον, δηλαδή μπορεί να αμφισβητηθεί για τον λόγο, εξίσου, ότι θέλει να τραβήξει την προσοχή και ως εκ τούτου χάνει τις φιλίες του.
Επίσης, όπως αναφέρθηκε, προκύπτουν ζητήματα και περιορισμοί στην εργοδότηση των ατόμων αυτών καθώς δέχονται διαφορετική προσέγγιση και δεν προσφέρονται ίσων ευκαιριών. Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι χρειάζονται αλλαγές και στο εκπαιδευτικό σύστημα καθώς υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης στα σχολεία καθώς δεν υπάρχουν μαθήματα που να εξηγούν τις αόρατες αναπηρίες.
Πρόσθεσε ότι τα άτομα με αόρατες αναπηρίες, αντιμετωπίζουν και προβλήματα στην κοινωνική τους ζωή. Για παράδειγμα, αποφεύγουν εκδηλώσεις και συναθροίσεις γιατί τους επιφέρουν κόπωση, ιδιαίτερα σε χώρους που είναι κλειστοί και υπάρχει ορθοστασία.
Υπογραμμίστηκαν εξίσου οι διακρίσεις που παρουσιάζονται στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής στην Κύπρο, όπως και η αναγκαιότητα αλλαγής της επιδοματικής πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΤΚΕΑΑ). Τονίστηκε ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των αναγκών συστηματικά και πολυθεματικά, καθώς υπάρχουν διακρίσεις στην υπηρεσία διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας και αποκόπτεται το επίδομα χωρίς να ενημερώσουν τους δικαιούχους.
Σημαντικό είναι να διαφοροποιηθεί το σύμβολο των αναπήρων, το οποίο παραπέμπει σε αναπηρίες με καροτσάκι, ενώ οι αναπηρίες έχουν διάφορες μορφές. Στην παρουσίαση της η κ. Ανδρέου σύστησε την αλλαγή και χρήση άλλου συμβόλου το οποίο σχεδιαστικά δεν παραπέμπει μόνο σε άτομα με σωματικές αναπηρίες αλλά και σε άτομα με αόρατες αναπηρίες.
Tags: ΑμεΑ, Άτομα με Αναπηρία