ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηλά ποσοστά σακχαρώδη διαβήτη στην Κύπρο

28 Μαρτίου 2022, 06:00

images

Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ευρώπη κατέχει η Κύπρος φθάνοντας στο 10,3% του συνολικού πληθυσμού.

Σε σχετικό τους άρθρο ο Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας του ΤΕΠΑΚ Κωνσταντίνος Χ. Μακρή και ο Επιστημονικός Συνεργάτης, Ενδοκρινολόγος & Διαβητολόγος Άγγελος Κυριάκου κάνουν λόγο για το τιτάνιο έργο μείωσης νέων περιστατικών του Σακχαρώδη Διαβήτη στην Κύπρο που απαιτείται από την Πολιτεία.

Τα ποσοστά εμφάνισης νέων περιστατικών χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ (σακχαρώδης διαβήτης, ΔΤ2), η παχυσαρκία κά., παρουσιάζουν τα τελευταία 20 χρόνια μια ανοδική τάση για τον γενικό πληθυσμό της Κύπρου, η οποία καταγράφεται σταθερά πάνω από το μέσο όρο κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

Ως εκ τούτου, η παχυσαρκία αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στην Κύπρο, αλλά και συναφών νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Τρόποι δράσης

Ο κ. Μακρή και ο κ. Κυριάκου στο άρθρο τους επισημαίνουν «ότι για την αντιστροφή του πολύ υψηλού ποσοστού ασθενών με διαβήτη στην Κύπρο απαιτούνται δράσεις πολυπαραγοντικές και πολυεπίπεδες οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν για κάποια χρόνια και φυσικά τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν εις βάθος χρόνου».

Ως παράδειγμα δράσεων, αναφέρουν τις πρακτικές δημόσιας υγείας οι οποίες είναι πετυχημένες σε άλλες χώρες και επικεντρώνονται σε στρατηγικές δράσεις πρωτογενούς πρόληψης π.χ. σε σχολεία, στη βάση σχετικών πολιτικών δημόσιας υγείας.

«Πολιτικές πρωτογενούς πρόληψης και έγκαιρης πρόωρης διάγνωσης αποτελούν τα κύρια όπλα κατά του διαβήτη τύπου 2», σημειώνουν.

«Αν για παράδειγμα η Κύπρος καταφέρει να πετύχει μια μείωση της τάξης του έστω και κατά 2-4% του υφιστάμενου ποσοστού συχνότητας της παιδικής παχυσαρκίας μέσω στοχευμένων δράσεων στα σχολεία για τα επόμενα 5 χρόνια, αυτό εις βάθος χρόνου θα μεταφραζόταν σε σημαντικά λιγότερα νέα περιστατικά ενήλικης παχυσαρκίας και συνακόλουθα μείωση στα νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 με εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για την υγεία», σημειώνουν.

Επιπλέον, τονίζεται, εκτός από τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στα σχολεία, σημαντικές μπορεί να είναι και οι στοχευμένες δράσεις δημόσιας υγείας στο αστικό περιβάλλον.

Δηλαδή, απαιτούνται βιώσιμες και αειφορικές λύσεις που προάγουν τη μειωμένη χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο πόλεων, την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας/άσκησης και το περπάτημα, τη χρήση του ποδηλάτου και άλλων μέσων μεταφοράς που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

«Ο Σχεδιασμός Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για τις πόλεις της Κύπρου (π.χ., Λεμεσός) είναι στα σκαριά αλλά για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά χρειάζεται γενναίες αποφάσεις και να καμφθούν λόμπυ και εμμονές σε παλιές πρακτικές που πλέον δεν αποδίδουν», συμπληρώνουν.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο για την εθνική στρατηγική για το σακχαρώδη διαβήτη χρειάζεται προώθηση κριτηρίων σχεδιασμού κτηρίων που να προωθούν εργονομικά την άσκηση και στο ίδιο μήκος κύματος χρειάζεται ενθάρρυνση παρεμβάσεων αστικού σχεδιασμού που να προωθούν τη φυσική άσκηση σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (πχ πάρκα) μέσα στα αστικά κέντρα.

Εκφράζουν επίσης την άποψη ότι «απαιτείται ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών υγείας της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμοι) για να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα το πολλά υποσχόμενο ΣΒΑΚ στην ποιότητα ζωής και υγεία των πολιτών».

«Επιπλέον, ένα τέτοιο πρόγραμμα συνάδει στην μείωση των εκπομπών ρίπων, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», καταλήγουν.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα