ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προς αλλαγή νόμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και παροχής θεραπειών

31 Μαρτίου 2022, 06:00

images

Η τροποποίηση του βασικού νόμου περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) τίθεται σήμερα ενώπιον της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα αδειοδότησης νοσηλευτηρίων τα οποία δεν διαθέτουν κουβούκλιο ασφαλείας και προτίθενται να παρέχουν θεραπείες, η προετοιμασία των οποίων γίνεται σε κουβούκλιο ασφαλείας, νοουμένου ότι τα εν λόγω νοσηλευτήρια θα είναι συμβεβλημένα με εξειδικευμένα κέντρα διάλυσης κυτταροστατικών και άλλων εξειδικευμένων φαρμακευτικών προϊόντων. 

Επίσης, με την προτεινόμενη τροποποίηση θα παρέχεται η δυνατότητα σε ειδικούς ιατρούς να συνεργάζονται με νοσηλευτήρια που είναι αδειοδοτημένα με τις σχετικές ιατρικές ειδικότητες. 

Σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2022, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συζήτησε το νομοσχέδιο. Στη συνεδρία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του Τμήματος  Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του ιδίου υπουργείου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του  Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας ΓΕΣΥ και  του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με τη βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, η αυριανή συνεδρία θα έχει ρόλο διαδικαστικό και θα γίνουν κάποιες διευκρινίσεις από άλλα κόμματα.

Σε δηλώσεις της η κ. Ορφανίδου, είχε αναφέρει την απάλειψη της ανάγκης για δημιουργία κουβουκλίων όσον αφορά τα θέματα ογκολογίας και χημειοθεραπειών ούτως ώστε να μπορούν κάποιες κλινικές που δεν έχουν τα χρήματα και είναι μεγάλο το κόστος για να δημιουργήσουν αυτά τα κουβούκλια στα ίδια τα κέντρα τους, να μπορούν να συνεργάζονται και να συμβάλλονται με άλλα κέντρα.

Ανέφερε επίσης ότι «και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν 9 συγκεκριμένα ιδιωτικά κέντρα που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες στον τομέα της ογκολογίας και της παθολογίας διασφαλίζοντας βεβαίως με αυτόν τον τρόπο ότι θα μπορούν όλοι οι ασθενείς να εξυπηρετούνται καλύτερα, αλλά και με αυτό τον τρόπο θα γίνει και μεγάλη εξοικονόμηση του κόστους, των πόρων του κράτους γιατί θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας και να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον ασθενή».

Συμφωνεί η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου (ΟΕΚ)

Η ΟΕΚ δήλωσε ότι συμφωνεί με την προτεινόμενη τροποποίηση του περί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων νόμου, αφού θεωρεί ότι με την τροποποίηση επιτυγχάνεται η ασφαλής ανασύσταση τοξικών φαρμάκων σε εγκεκριμένους χώρους που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Προσθέτει ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα στους Ογκολόγους να συνεργάζονται και με άλλα αδειοδοτημένα νοσηλευτήρια υπό την προϋπόθεση ότι αυτά έχουν συνάψει και διατηρούν κατάλληλες συμβατικές δεσμεύσεις με εξειδικευμένα κέντρα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων, συμπληρώνοντας ακόμη ότι επιτυγχάνεται και εξοικονόμηση φαρμάκων και λεφτών.

Η ΟΕΚ αναφέρει ότι «διαχρονικά στηρίζει κάθε προσπάθεια που στοχεύει στη βελτίωση των παρεχόμενων ογκολογικών υπηρεσιών και την απεξάρτηση της Κύπρου από υπηρεσίες που παρέχονται σε χώρες του εξωτερικού».

Ακόμη, «η στήριξη παρέχεται υπό την προϋπόθεση ότι οι εξειδικευμένες υπηρεσίες που θα προσφέρονται στην χώρα μας θα είναι ποιοτικά ισότιμες αυτών που παρέχονται στους ασθενείς μας στο εξωτερικό και φυσικά ότι προσφορά τους θα είναι οικονομικά βιώσιμη λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ασθενών που χρήζουν της υπό συζήτηση εξειδικευμένης ιατρικής υπηρεσίας».

Κάνοντας αναφορά στη διεξαγωγή μελέτης για τη δημιουργία Κέντρου Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Κύπρο, η ΟΕΚ σημειώνει ότι το βλέπει θετικά, «αφού αυτή θα καταδείξει την αναγκαιότητα προσφοράς αυτής της υπηρεσίας στον τόπο μας».

«Σκοπός είναι η παρουσίαση της εξοικονόμησης φαρμάκων που γίνεται στο Ογκολογικό Κέντρο, ως πρότυπο, για την εξοικονόμηση χημικοθεραπευτικών φαρμάκων για όλη την Κύπρο μέσω της κεντρικής διάλυσης τους», επισημαίνει.

Εξοικονόμηση κόστους φαρμάκων

Η Ογκολογική εταιρεία παρουσίασε στοιχεία που αφορούν την εξοικονόμηση των φαρμάκων που γίνεται στο Ογκολογικό Κέντρο, ως πρότυπο για την εξοικονόμηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων για όλη την Κύπρο μέσω της κεντρικής διάλυσης τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, γίνεται εξοικονόμηση κόστους φαρμάκων με βάση τη προσαρμογή της δοσολογίας της χημειοθεραπείας κατά 5%. Το ποσό αυτό ανέρχεται για το 2021 στις €40,000.

Επιπλέον, αναφορικά με τις επιστροφές φαρμάκων από μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, ανέρχονται στις € 730,531.57.

Οι επιστροφές αυτές προκύπτουν από εξοικονόμηση ποσότητας φαρμάκου κατά τη συγκεντρωτική διάλυση χημειοθεραπείας και χρησιμοποίηση των υπολοίπων για άλλους ασθενείς.

H εκπρόσωπος του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε ότι με τη  χρήση κουβουκλίων, το Κέντρο εξοικονομεί περίπου €800.000 ετησίως.

Σύμφωνα με επιστολή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η εκπρόσωπος του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, επεξήγησε τη διαδικασία διάλυσης και ασφαλούς μεταφοράς των φαρμάκων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτή διενεργείται από προσωπικό δεόντως καταρτισμένο το οποίο τυγχάνει σχετικής ετήσιας εκπαίδευσης.

Τόνισε, επίσης, ότι ο ασθενής δεν έρχεται σε επαφή με το φάρμακο παρά μόνο κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, ούτε δύναται να φυλάξει το φάρμακο στην οικία του για κανένα  λόγο. 

Στην επιτροπή θα συζητηθεί επίσης η εισήγηση του βουλευτή επαρχίας Λάρνακας κ. Ανδρέα Αποστόλου, για εξέταση του ανεπαρκή αριθμού θεραπειών (φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες κλπ.) που δικαιούνται τα παιδιά με αναπηρίες και ευρύτερα τα άτομα με αναπηρίες εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας και η ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα