ΟΚΥπΥ: Κύρια προτεραιότητα η προστασία επαγγελματιών υγείας και ασθενών
31 Μαρτίου 2020, 21:35
Για τις ενέργειες, που γίνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενημέρωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΟΚΥπΥ, Μάριος Παναγίδης, σημειώνοντας ότι από τις κύριες προτεραιότητες του Οργανισμού στην προσπάθεια αυτή είναι η διασφάλιση της όσο το δυνατό μεγαλύτερης προστασίας των επαγγελματιών υγείας και κατ’ επέκταση όλων των ασθενών στα νοσηλευτήρια.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Παναγίδης είπε ότι για το σκοπό αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού σε χθεσινή του συνεδρία ενέκρινε κονδύλι ύψους €20 εκατομμυρίων ευρώ, για αγορά σημαντικών ποσοτήτων αναλωσίμων, αλλά και για αγορά εξοπλισμού και υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι στην πλειονότητα της η δαπάνη αυτή αφορά όλα τα είδη Ατομικού Προστατευτικού Εξοπλισμού, που πρέπει να φέρουν οι επαγγελματίες υγείας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, ανάλογα με το πόστο που υπηρετούν, τόσο εντός των νοσηλευτηρίων όσο και στους χώρους που καθορίζονται για αντιμετώπιση του COVID19.
Επίσης, ανέφερε, αγοράζεται μεγάλος αριθμός διαγνωστικών tests, για να αυξηθεί η δυνατότητα ελέγχου μεγαλύτερου αριθμού πολιτών, ενώ συμπλήρωσε ότι επιπλέον αγοράζεται εξοπλισμός και υπηρεσίες για τις ανάγκες κυρίως των επιπρόσθετων κλινών που δημιουργούνται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Σημείωσε ότι μεγάλο μέρος των αναλωσίμων αυτών αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο περί το τέλος αυτής της εβδομάδας με αεροπλάνο, που έχει ειδικά ναυλωθεί από το Υπουργείο Υγείας.
«Στην προσπάθεια μας αυτή ευαισθητοποιήθηκαν πολλοί συμπολίτες μας, καθώς και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, οι οποίοι προσφέρθηκαν να κάνουν σημαντικές δωρεές στον ΟΚΥπΥ σχετικά με τις πιο πάνω δαπάνες. Τους ευχαριστούμε ολόψυχα για την ευγενική τους προσφορά. Θα επανέλθουμε ειδικά για το θέμα αυτό σε μελλοντική ενημέρωση», είπε.
Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «θα ήταν ψέμα να ισχυριστούμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ότι δεν παρατηρούνται κενά και ότι δεν γίνονται λάθη», συμπληρώνοντας ότι προσπαθούμε μέρα με τη μέρα, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την άμεση επίλυση προβλημάτων, που προκύπτουν συνεχώς από την απρόβλεπτη αυτή επιδημία.
Παράλληλα, ο κ. Παναγίδης είπε ότι έχει καταρτιστεί Σχέδιο Δράσης που υλοποιείται αλλά και αξιολογείται συνεχώς ανάλογα με τις εξελίξεις.
Αναφερόμενος περαιτέρω στο Σχέδιο Δράσης, ο νέος Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Χρίστης Λοιζίδης, διαβεβαίωσε όλους τους πολίτες ότι ο ΟΚΥΠΥ δίνει όλες του τις δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως ανέφερε «από την πρώτη στιγμή έχουμε καταρτίσει σχέδια δράσης, τα οποία αξιολογούνται καθημερινά και αναπροσαρμόζονται, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις που τρέχουν».
Επίσης, είπε ότι πέραν από τους Προσωπικούς Ιατρούς και τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, για τη διασφάλιση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και την προστασία του προσωπικού που εργάζεται σε αυτά, ο ΟΚΥπΥ, έχει δημιουργήσει ξεχωριστές υποδομές σε κάθε Νοσηλευτήριο, για την υποδοχή και φροντίδα περιστατικών με κορωνοϊό.
Πρόσθεσε ότι για την ελαχιστοποίηση μετάδοσης του ιού μέσω των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), πέραν από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που ήδη λειτουργεί, δημιουργήθηκαν Ιατρεία Διαλογής (Βραχεία Νοσηλεία) και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας.
«Συγκεκριμένα, ασθενής που παραπέμπεται στο ιατρείο διαλογής, είτε από το Ιατρείο Δημόσιας Υγείας, είτε από το ΤΑΕΠ, του γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και σε περίπτωση που παρουσιάζει συμπτώματα κορωνοϊού που χρήζουν νοσηλείας, τότε νοσηλεύεται στο θάλαμο υπόπτων περιστατικών μέχρι τη λήψη του αποτελέσματος της εξέτασης του», είπε.
Σημείωσε ότι θαλάμοι υπόπτων περιστατικών, πέραν από τα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού, έχουν δημιουργηθεί και στα Γενικά Νοσοκομεία Λάρνακας και Πάφου, όπου θα λειτουργήσουν κι αυτά σε συνδυασμό με τα Ιατρεία Διαλογής.
«Αν το αποτέλεσμα», εξήγησε, «είναι θετικό και ο ασθενής συνεχίζει να χρήζει νοσηλείας, τότε ο ασθενής μεταφέρεται στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς. Σε περίπτωση, που ο ασθενής χρειάζεται νοσηλεία σε μονάδα αυξημένης φροντίδας ή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, τότε παραπέμπεται άμεσα στα γενικά νοσοκομεία Λεμεσού ή Λευκωσίας».
Όσον αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είπε πως «υπάρχει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που έγινε από Ομάδα Εντατικολόγων, το οποίο άρχισε να υλοποιείται», για να προσθέσει ότι «ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη περίπου 120 κλινών αποκλειστικά για κορωνοϊό».
Συνέχισε λέγοντας ότι «αρκετές από τις κλίνες αυτές έχουν ήδη αναπτυχθεί και σταδιακά όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός θα είναι στη θέση του, ενώ έχει γίνει καταγραφή όλου του νοσηλευτικού προσωπικού που διαθέτει εξειδίκευση και έχει αρχίσει η εκπαίδευση του».
Επιπλέον, είπε ότι σημαντική εξέλιξη, είναι και η λήψη δείγματος για εξέταση, με τη μέθοδο drive through, στα Γενικά Νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λευκωσίας.
Tags: Κορωνοϊός