ΟΑΥ: Νέες λειτουργίες στα φαρμακεία το 2023
28 Ιανουαρίου 2023, 06:00
Νέες λειτουργίες που θα διευκολύνουν τόσο τις ενέργειες και τον ρόλο των φαρμακοποιών, όσο και τους ασθενείς, θα εφαρμόσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) εντός του 2023.
Στο 5ο Συνέδριο Φαρμακοποιών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη ο Διευθυντής Πληροφορικής του ΟΑΥ Μάριος Τζιακούρης αναφέρθηκε σε νέες λειτουργίες που υπάρχουν στο πλάνο του οργανισμού.
Συγκεκριμένα, τον επόμενο μήνα, Φεβρουάριο του 2023, ο ΟΑΥ θα εφαρμόσει μία αναβάθμιση η οποία θα περιλαμβάνει διμηνιαίες συνταγές για επιλεγμένο αριθμό φαρμάκων.
Δηλαδή, όπως εξήγησε, ο φαρμακοποιός θα μπορεί να εκτελέσει δύο συνταγές για τον ίδιο ασθενή. «Άρα αν κάποιος ασθενής έχει μία συνταγή γιατρού για έξι φορές, η πρώτη και η δεύτερη επανάληψη θα μπορούν να εκτελούνται μαζί έτσι ώστε να μειώσουμε τις φορές που αναγκάζονται αυτοί οι χρόνιοι ασθενείς να επισκεφθούν το φαρμακείο», πρόσθεσε.
Επίσης, η δεύτερη αλλαγή που θα πραγματοποιήσει ο ΟΑΥ τον ερχόμενο Φεβρουάριο, είναι η έκδοση ξεχωριστών συνταγών για τα νοσοκομειακά φαρμακεία. Δηλαδή, το σύστημα από μόνο του θα διαχωρίζει τα φάρμακα και θα εκδίδει ξεχωριστές συνταγές για τα νοσοκομειακά φαρμακεία και για τα φαρμακεία της γειτονιάς.
«Επιπρόσθετα, θα προχωρήσουμε σε μία αλλαγή έτσι ώστε να βεβαιωνόμαστε ότι το σύστημα βγάζει ξεχωριστές συνταγές για τα ναρκωτικά φάρμακα, έτσι ώστε αυτοί που πρέπει να τα παίρνουν να πηγαίνουν σε συγκεκριμένα φαρμακεία», σημείωσε.
Οι επόμενες αλλαγές που υπάρχουν στο πλάνο του ΟΑΥ, αφορούν τον Μάιο του 2023 και περιλαμβάνουν την καλύτερη διαχείριση των out of stock (εκτός αποθέματος) φαρμάκων, όπου πλέον θα είναι δυνατό τα φάρμακα να δίνονται στα φαρμακεία αλλά να μην μπορούν να τα συνταγογραφούν οι γιατροί.
«Επίσης θα δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν ανταλλάξιμα για τα αναλώσιμα», συμπλήρωσε.
Διασύνδεση συστημάτων ΓεΣΥ και φαρμακείων
Ο κ. Τζιακούρης, έκανε αναφορά και στα μακροπρόθεσμα σχέδια που έχει ο ΟΑΥ, τα οποία αφορούν την διάθεση των APIs, «οι οποίες είναι κάποιες λειτουργίες που θα επιτρέπουν την μόνιμη διασύνδεση συστημάτων του ΓεΣΥ και των συστημάτων των φαρμακείων (POS), έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον ανάγκη οι φαρμακοποιοί να χρησιμοποιούν δύο συστήματα».
«Σήμερα οι φαρμακοποιοί χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του ΓεΣΥ για την εκτέλεση των συνταγών και το σύστημα τους για τις αποδείξεις. Αυτά τα συστήματα θα ενοποιηθούν και έτσι θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει την εμπειρία και των ασθενών και των φαρμακοποιών», παρατήρησε.
Mobile app για ειδοποιήσεις συνταγών
Ο κ. Τζιακούρης, προανήγγειλε επίσης, ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους, «θα έχουμε ένα mobile app για τους δικαιούχους του ΓΕΣΥ, με το οποίο θα μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για τις συνταγές τους, πότε θα λήξουν, πότε πρέπει να πάνε στο φαρμακείο για να πάρουν την επόμενη επανάληψη».
Πρόσθεσε ότι θα συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα ώστε «με barcode ή QR code (κωδικό) οι φαρμακοποιοί να μπορούν να βρίσκουν τη συνταγή των ασθενών χωρίς να χρειάζεται να τους πουν την ταυτότητα τους ή τον αριθμό της συνταγής τους».
Κληθείς να απαντήσει εάν για αυτό θα χρειαστεί και κινητό scanner και ποιος θα επωμιστεί το σχετικό κόστος, ο κ. Τζιακούρης σχολίασε ότι δεν θα χρειαστεί κινητό scanner και ότι οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να αξιοποιήσουν το υφιστάμενο scanner που υπάρχει σε όλα τα φαρμακεία.
«Δεν θα χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Απλά θα χρησιμοποιούν το scanner που σκανάρουν το barcode ή το QR code των φαρμάκων και θα μπορούν να σκανάρουν και τις συνταγές», είπε.
Ο κ. Τζιακούρης κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, δέχθηκε εισηγήσεις για ενσωμάτωση στο πρόγραμμα και της δυνατότητας οι φαρμακοποιοί να βρίσκουν αναλώσιμα - που είναι εκατοντάδες – καθώς και τους εισαγωγείς με τα τηλέφωνα τους, εφόσον όπως επισημάνθηκε, η δημιουργία καταλόγων είναι πολύ χρονοβόρα.
Ο κ. Τζιακούρης ανέφερε ότι είναι στα πλάνα του ΟΑΥ να παρασχεθεί και η εν λόγω δυνατότητα.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: Ασθενής, ΓΕΣΥ, δημόσια υγεία, ΟΑΥ, φάρμακα, Φαρμακείο, φαρμακευτική αγωγή