Λεμεσός: Έλλειψη προσβασιμότητας στα Άτομα με Αναπηρία
28 Ιουλίου 2022, 15:02
Την έλλειψη προσβασιμότητας στα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην πόλη της Λεμεσού, τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της έλλειψης βασικών υπηρεσιών αλλά και της μείωσης της συντήρησης των υπαρχουσών αυτών υποδεικνύει η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ Σωτηρούλα Λιασίδου.
Σε άρθρο της η κ. Λιασίδου, σχολιάζει ότι παρόλο που η πόλη της Λεμεσού προβάλλεται ως μια σύγχρονη πόλη που η υποτιθέμενη βελτίωσή της συνυφαίνεται με τους πύργους που ορθώνονται σε χρόνο μηδέν και αποτελούν το σήμα κατατεθέν της αναπτυξιακής τροχιάς της πόλης, παρόλα αυτά υστερεί στη θέσπιση προνοιών για τη μεγιστοποίηση της προσβασιμότητας της σε άτομα με αναπηρία.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι σε μία περιήγηση στην πόλη, κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει προσεκτικά τους χώρους στάθμευσης για Άτομα Με Αναπηρία (ΑΜΕΑ), τα πεζοδρόμια, τις ράμπες των χώρων αναψυχής και να αντιληφθεί το πόσο μη προσβάσιμη είναι η Λεμεσός.
Η κ. Λιασίδου υπογραμμίζει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ εξαιτίας όχι μόνο της έλλειψης βασικών υπηρεσιών, αλλά και της μειωμένης συντήρησης των υπαρχουσών, προσθέτοντας ότι η πόλη ουσιαστικά μαστίζεται από πληθώρα προβλημάτων όπως για παράδειγμα το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων στάθμευσης, το οποίο επηρεάζει ειδικά τα ΑμεΑ.
Κάνοντας λόγο στην σύγχρονη, αναπτυξιακή πόλη της Λεμεσού, τονίζει ότι «δυστυχώς είναι εμφανής η ανομοιογένεια στη ρυμοτομική ανάπτυξη, με αυτό να αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική». Προσθέτει ότι η ανάπτυξη δεν λαμβάνει υπόψιν την συμπερίληψη και την απρόσκοπτη διακίνηση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑΜΕΑ), και συγκεκριμένα των ατόμων σε τροχοκάθισμα.
Υποδεικνύει, ακόμη, ότι στη Λεμεσό ουσιαστικά η ζωή σε τροχοκάθισμα δεν είναι εύκολη και επιβάλλεται άμεσα να εφαρμοστούν πολιτικές και δράσεις για να γίνει η πόλη ολιστικά προσβάσιμη και ότι οι ανάγκες των ΑμεΑ πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα στο σχέδιο ανάπτυξης της πόλης.
Επικοινωνία τοπικών αρχών με ΑμεΑ
Όσον αφορά τις τοπικές αρχές, η κ. Λιασίδου επισημαίνει ότι δεν πρέπει να επαναπαύονται, αλλά να βρίσκονται συνεχώς σε ανοικτή επικοινωνία με τα ΑμεΑ και τις οργανώσεις τους για να είναι σε θέση να αντιληφθούν και να εφαρμόσουν τις κατάλληλες πρακτικές και υπηρεσίες προσβασιμότητας.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που θίγει αφορά τους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι «πρέπει να αποκτήσουν την κουλτούρα σεβασμού στο συνάνθρωπο γιατί μόνο έτσι θα αντιληφθούν ότι ανάμεσα μας υπάρχουν ΑμεΑ που το μόνο που ζητάνε είναι ίσα δικαιώματα διαβίωσης και συμβίωσης στην πόλη».
Όπως αναφέρει, η Λεμεσός του 2040 προσδοκά να είναι μια πόλη για όλους που θα προσφέρει ποιότητα ζωής με προτεραιότητα την οικονομική ευημερία και την κοινωνική συνοχή.
«Ας απεγκλωβιστούμε από το προφίλ της πόλης για τα καρναβάλια και να γίνουμε επιτέλους η πόλη πρότυπο προσβασιμότητας και κοινωνικής συμμετοχής. Μιας πόλης ιδανική για όλους, χωρίς κοινωνικούς και οικονομικούς διαχωρισμούς στα πλαίσια της βιώσιμης πολιτικής και ανάπτυξης», καταλήγει.
Ο.Σ.
Tags: ΑμεΑ, Άτομα με Αναπηρία, δημόσια υγεία