Κοινή επιστολή Κόστα - Φον Ντερ Λάιεν στους 27 για στήριξη κοινής εμβολιαστικής στρατηγικής ΕΕ
03 Φεβρουαρίου 2021, 06:41
Κοινή επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, απέστειλαν ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ως προεδρεύων του Συμβουλίου και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με την οποία ζητούν να στηριχθεί η κοινή εμβολιαστική στρατηγική της ΕΕ, περιγράφουν την ως τώρα πορεία των γεγονότων και υπόσχονται επίλυση των προσωρινών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με την παραγωγή. Οι δύο ζητούν συνεργασία με τις εταιρείες για την αύξηση της παραγωγής και προαναγγέλλουν πρωτοβουλία και επαγρύπνηση για την ανάπτυξη φαρμακευτικών απαντήσεων σχετικά με τις μεταλλάξεις και άλλες βιολογικές απειλές σε συνεργασία με τη βιομηχανία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και η Πρόεδρος της Κομισιόν καταγράφουν ως την πλέον άμεση πρόκληση την έγκαιρη και προβλέψιμη χορήγηση εμβολίων και τονίζουν προς τους ηγέτες ότι τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας καταδεικνύουν τις δυσκολίες που ακόμα υπάρχουν στην παραγωγή.
Ευχαριστούν τους 27 για την καλή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και σημειώνουν ότι το γεγονός πως κατάφεραν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό σε όλα τα κράτη μέλη, είναι μια άνευ προηγουμένου και αξιοσημείωτη επιτυχία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ σημειώνουν ότι χωρίς την στρατηγική για την επένδυση και την ανάληψη του επενδυτικού κινδύνου από την ΕΕ η ανάπτυξη των εμβολίων δεν θα ήταν δυνατή και εξηγούν ότι η στρατηγική αυτή βασίζεται σε μια μακρά παράδοση επιστημονικής προόδου και συνεργασίας μεταξύ της επιστήμης, της βιομηχανίας και του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών αρχών όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
Όπως καταδεικνύουν «αυτό επέτρεψε στον ιδιωτικό τομέα, με δημόσια υποστήριξη, να ανταποκριθεί άμεσα».
Ο Αντόνιο Κόστα και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν καλούν του ηγέτες να συνδυάσουμε όλες τις προσπάθειές με τη βιομηχανία για την αύξηση της προσφοράς εμβολίων και της παραγωγικής ικανότητας στην ΕΕ και προτείνουμε δύο τρόπους ως προς αυτό. Καταρχήν προτείνουν τη συνέχιση της συνεργασίας με τους κατασκευαστές με τους οποίους η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία προαγοράς (APA) για να διασφαλίσουμε ότι τηρούν τις δεσμεύσεις τους.
Οι δύο αναγνωρίζουν ότι προβλήματα μπορεί να προκύψουν, αλλά πρέπει να εξηγηθούν και να επιλυθούν σε πραγματικό χρόνο, ενώ τονίζουν ότι η διαφάνεια αποτελεί βασική απαίτηση για την παροχή σαφών και προβλέψιμων χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να προγραμματίσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους.
Δηλώνουν υπερήφανοι για την κορυφαία φαρμακευτική βιομηχανία της Ευρώπης και το γεγονός ότι η ΕΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων και είναι σημαντικός επενδυτής στην Ε & Α.
Σημειώνουν δε ότι περισσότερο από το 80% των δόσεων εμβολίων παράγονται στην Ευρώπη.
Τονίζουν ότι καθώς είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μια σαφή εικόνα για το πού παραδίδεται αυτή η παραγωγή, η πρόταση της Κομισιόν για μηχανισμό διαφάνειας και έγκρισης των εξαγωγών θα συμβάλει στην παρακολούθηση της ροής εμβολίων εκτός ΕΕ.
Κόστα και Φον Ντερ Λάιεν τονίζουν ότι με την υποστήριξη των κρατών μελών, η Κομισιόν θα αναπτύξει όλα τα απαραίτητα μέσα για την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης - είτε μέσω πρόσθετων επενδύσεων για την αναβάθμιση ή την επανατοποθέτηση υφιστάμενων εργοστασίων ή την κατασκευή νέων, διευκολύνοντας συμφωνίες μεταξύ κατασκευαστών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ή οποιαδήποτε άλλη λύση που φέρνει νέα παραγωγή με ασφάλεια και γρήγορη ροή.
Σημειώνουν δε ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις των Sanofi και Novartis δείχνουν ότι η φαρμακευτική βιομηχανία είναι πρόθυμη να εμπλακεί σε καινοτόμες λύσεις.
Δεύτερον, αναφέρουν ότι η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη σε πραγματικό χρόνο για την πιθανή εμφάνιση νέων στελεχών ιών και μελλοντικών κινδύνων, εξ ου και το πρόγραμμα ετοιμότητας βιο-άμυνας στο πλαίσιο μιας αρχής της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Τέλος αναφέρουν ότι η πανδημία COVID-19 και ο αυξανόμενος κίνδυνος μελλοντικών εστιών υπογραμμίζουν τη στρατηγική ανάγκη για την ΕΕ να αξιοποιήσει την έρευνα ανάπτυξη και την παραγωγική της ικανότητα σε μια αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.