ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρκίνος προστάτη: Σε 3 χρόνια θα ξεκαθαρίσει η θεραπεία πυρηνικής ιατρικής

17 Ιουλίου 2019, 11:22

images

Σε τρία περίπου χρόνια αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν θα καθιερωθεί ή όχι η πειραματική, σε αυτή τη φάση, θεραπεία πυρηνικής ιατρικής για καρκίνο του προστάτη.

Με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου και δημοσιεύματα στον τύπο, ο πρόεδρος της κ. Νίκος Κατωδρύτης μίλησε στο YgeiaWatch για το θέμα.

Διευκρίνισε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα μελετών φάσης 2 για την θεραπεία πυρηνικής ιατρικής (Lutetium-177-PMSA orLuPSMA) σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Τόνισε, ωστόσο, ότι παραμένει μια πειραματική θεραπεία.

«Η θεραπεία πυρηνικής ιατρικής (Lutetium-177-PMSA orLuPSMA) σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη δεν αποτελεί ακόμα θεραπεία που χρησιμοποιείται στην καθημερινή πρακτική ωστόσο υπάρχουν δημοσιευμένα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μελετών φάσης 2», ανέφερε η ανακοίνωση της Εταιρείας.

Ο κ. Κατωδρύτης σε δηλώσεις του στη StockWatch διευκρινίζει ότι η τελευταία ανακοίνωση της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου ήταν καθαρά επιστημονική όσον αφορά την θεραπεία πυρηνικής ιατρικής (Lutetium-177-PMSA orLuPSMA) σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη η οποία βρίσκεται στη φάση 2.

Όπως εξήγησε ένα φάρμακο ή μια θεραπεία για να θεωρείται μη πειραματικό θα πρέπει να περάσει από την φάση 3. «Οτιδήποτε δεν είναι περασμένο από μελέτες φάσης 3 οι οποίες θα αποδείξουν αν η θεραπεία είναι αποδεχτή επιστημονικά θα πρέπει να μπουν σε πλαίσια επιστημονικών μελετών και αυτό προϋποθέτει συγκεκριμένη συγκατάθεση, να περάσει από επιτροπή βιοηθικής κλπ.»

Η δημοσίευση αποτελεσμάτων φάσης 3 που θα επιτρέψουν ενδεχομένως την καθιέρωση της αναμένεται σε 3 περίπου χρόνια.

«Η εν λόγω θεραπεία μπορεί ενδεχομένως να χορηγηθεί σε ασθενείς με μεταστατικό ορμονοάντοχο καρκίνο του προστάτη κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αφού εξαντληθούν όλες οι καθιερωμένες θεραπείες, στα πλαίσια κλινικών μελετών», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.

Ο κ. Κατωδρύτης αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα για ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση των σαρκωμάτων το οποίο είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά την φάση 2 και τα οποία δεν πιστοποιήθηκαν στη τελική φάση 3. Τελικά το φάρμακο αποσύρθηκε και η εταιρεία απολογήθηκε στους ασθενείς γιατί τελικά το φάρμακο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

«Άρα αν μια θεραπεία δεν περάσει από την φάση 3 δεν σημαίνει ότι τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα θα πιστοποιηθούν και δεν δικαιούμαστε και ούτε νομιμοποιούμαστε να προχωρούμε εκτός κλινικών μελετών να τα χρησιμοποιούμε», τονίζει ο κ. Κατωδρύτης.

Ο κ. Κατωδρύτης διευκρίνισε επίσης ότι οι πειραματικές θεραπείες οι οποίες γίνονται στα πλαίσια κλινικών μελετών δεν χρεώνονται «Αυτός που κάνει κλινικές μελέτες φέρει τον εαυτό του ασθενή στη διάθεση της επιστήμης, δεν μπορείς να τον χρεώνεις και από πάνω» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Κατωδρύτης δήλωσε ότι «Είμαστε υποχρεωμένοι στα πλαίσια της ιατρικής δεοντολογίας να δίνουμε ολοκληρωμένη και αντικειμενική ενημέρωση. Ο γιατρός έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να ενημερώνει τον κόσμο αλλά να τον ενημερώνει αντικειμενικά και τεκμηριωμένα και πιστεύω αυτό πρέπει να κάνει και ο δημοσιογράφος».

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου

Σχετικά Άρθρα