ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλοκαίρι στην καρδιά του φθινοπώρου

24 Οκτωβρίου 2023, 14:00

images

Σε καλοκαιρινές μετατρέπονται οι φθινοπωρινές μέρες την εβδομάδα που διανύουμε,  με τις θερμοκρασίες να καταγράφουν άνοδο μέχρι και 6-7 βαθμούς από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Δρ. Κλεάνθης Νικολαΐδης ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κατά τη διάρκεια Οκτωβρίου είχαμε τέτοιες θερμοκρασίες σημειώνοντας ότι είχαμε και πολύ υψηλότερες.

«Τον Οκτώβριο του 2020 είχαμε ακραία μέγιστη θερμοκρασία 40,4 βαθμούς κελσίου. Τώρα δεν αναμένεται να φτάσει τόσο ψηλά αλλά οι θερμοκρασίες θα έχουμε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, θα είναι 33-34 βαθμών», πρόσθεσε.

Οι θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι αισθητά πιο ψηλές από τις κανονικές για την εποχή.

Σημειώνεται ότι οι μέσες κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή είναι γύρω τους 28 στο εσωτερικό, 26- 28 στα παράλια και 18 στα ορεινά.

Σύμφωνα με τον Δρ. Νικολαΐδη , μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν αναμένονται βροχές ενώ διευκρίνισε ότι με την ψηλή πίεση που επηρεάζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα φαινόμενα αυτά είναι αναμενόμενα.

Ερωτηθείς για το αν αναμένεται ο χειμώνας να είναι βροχερός, ο Δρ. Νικολαΐδης, υπέδειξε ότι φαίνεται ότι θα είναι σχετικά θερμός και ξηρός, παρόλο που όπως είπε, η αλλαγή από το φαινόμενο Λα Νίνια σε φαινόμενο Ελ Νίνιο δείχνει ότι η Ευρώπη γενικά θα είναι πιο βροχερή.

«Δεν έχει όμως καθαρό σήμα για την περιοχή της Μεσογείου», πρόσθεσε.

Φαινόμενο Ελ Νίνιο

Το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» είναι  ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται με τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στον Ειρηνικό ωκεανό.

Αυτό το φαινόμενο περιλαμβάνει την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας και αλλαγές στα κλιματολογικά πρότυπα.

Το Ελ Νίνιο συνδέεται συχνά με ακραία και ανεπιθύμητα καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και τυφώνες.

Το «Φαινόμενο Λα Νίνια», παρουσιάζεται ως αντίστροφο του Ελ Νίνιο. Κατά το Λα Νίνια, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στο ανατολικό ισημερινό τμήμα του κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού είναι χαμηλότερη από την κανονική κατά 3–5 βαθμούς κελσίου. 

Αυτή η αλλαγή στη θερμοκρασία της θάλασσας επηρεάζει τα κλιματολογικά πρότυπα παγκοσμίως.

Το Λα Νίνια μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες.

Οι επιπτώσεις του μπορεί να ανατρέψουν τα κλιματολογικά πρότυπα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα