Ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες υγείας
23 Οκτωβρίου 2022, 06:00
Θετικός αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Υγείας στους πολίτες, όπως προκύπτει από τους κανονισμούς της σχετικής νομοθεσίας που κατατέθηκαν την Πέμπτη στη βουλή, με στόχο τη ψήφιση τους σε νόμο.
Σύμφωνα με την καταγραφή αποτελεσμάτων ανάλυσης του αντικτύπου από την εφαρμογή του περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμου του 2019, προβλέπεται να είναι θετικός ο αντίκτυπος στους πολίτες, με την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στα δεδομένα Υγείας, καθώς επίσης θα βελτιωθεί η συμπεριφορά, τόσο των επαγγελματιών υγείας, όσο και των πολιτών.
Επιπλέον, αναφέρεται, με την πρόσβαση στα δεδομένα υγείας, θα υπάρξει βελτίωση και μείωση του διοικητικού κόστους. Ακόμη, το βασικό νομοσχέδιο είναι ασθενοκεντρικό και θα βοηθήσει και στην κοινωνική ενσωμάτωση, με την ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες υγείας.
Σημειώνεται ότι ο περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμος του 2019, έχει στόχο τη θεσμοθέτηση του πλαισίου χρήσης της ηλεκτρονικής υγείας για την πρόληψη ασθενειών, την προαγωγή της υγείας και την αποτελεσματική και ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες μέσω της ίδρυσης Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ).
Στοχεύει, επίσης, στην εφαρμογή του θεσμού του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, στη ρύθμιση της αποθήκευσης και χρήσης της βιοϊατρικής πληροφορίας και της τηλεϊατρικής.
Προστίθεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στις 31/08/2022 ενέκρινε σχετικούς κανονισμούς του νομοσχεδίου και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Υγείας να τους καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.
Οι κανονισμοί αυτοί είναι οι εξής: α) Οι περί της Ηλεκτρονικής Υγείας (Γενικοί Κανονισμοί) του 2022, β) Οι περί Ηλεκτρονικής Υγείας – Θέση Διευθυντή (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022, και γ) Οι περί Ηλεκτρονικής Υγείας – Θέσεις Ανώτερου Λειτουργού ΕΑΗΥ, Λειτουργού ΕΑΗΥ (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022.
Όπως αναφέρεται, ο περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμος του 2019 που δημοσιεύτηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 του Συντάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και τέθηκε σε ισχύ στις 19 Απριλίου 2019, προνοεί, μεταξύ άλλων: για το Γραφείο και το Προσωπικό της Αρχής την εγκαθίδρυση της Ενιαίας Τράπεζας Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας, η οποία φυλάσσει και διαχειρίζεται τους ηλεκτρονικούς φάκελους υγείας των πολιτών, για την λειτουργία του Εθνικού Σημείου Επαφής, για την ηλεκτρονική υγεία με τη διαχείριση της συνέχειας της διασυνοριακής περίθαλψης και ασφάλειας των ασθενών μέσω μετάδοσης των δεδομένων υγείας από και προς τα κράτη μέλη, για την Έκδοση Κανονισμών και δεσμευτικών και υποχρεωτικών οδηγιών προς τους κατόχους και διαχειριστές Τραπεζών Δεδομένων Υγείας και για την εξέταση και εποπτεία εφαρμογής των προνοιών της νομοθεσίας και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, περιλαμβανομένων διοικητικών προστίμων.
Της Ουρανίας Στυλιανού