Η υγιής φυσική κατάσταση συμβάλει στην πρόληψη άνοιας
19 Απριλίου 2023, 06:00
Όλο και περισσότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η τακτική φυσική άσκηση έχει θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της μνήμης αλλά και στη λεκτική ευφράδεια σε ασθενείς με Alzheimer, αναφέρει η νευρολόγος Δρ Αρχοντία Αδάμου.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σε ενημερωτικό έντυπο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), η Δρ Αδάμου αναφέρει ότι με εξατομικευμένα προγράμματα μέτριας έντασης άσκησης αερόβιας ή αντιστάσεων 150 λεπτών ή έντονης άσκησης 75 λεπτών εβδομαδιαίως με επιπλέον ασκήσεις ευλυγισίας, μπορεί να επιτευχθεί στατιστικά σημαντική βελτίωση της μνήμης και προσοχής αλλά και λεκτικής ευφράδειας σε ασθενείς με Alzheimers.
Όπως εξηγεί, λόγω της έκκρισης νευροτροφικών παραγόντων όπως ο BDNF (brain derived neurotrophic factor) προκαλείται αναγέννηση νευρικών κυττάρων, καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου, οδηγώντας επίσης σε βελτίωση της ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών, μνήμης και συγκέντρωσης, όπως και της ποιότητας ύπνου.
Σημειώνεται ότι η ευλυγισία και η μυϊκή ενδυνάμωση, μειώνουν τη δυσκαμψία και τη σύσπαση των μυών, αυξάνουν το εύρος κίνησης, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν την αίσθηση του πόνου και προκαλούν ευεξία.
Ακόμη, μαζί με ασκήσεις ισορροπίας και ενδυνάμωσης των γλουτιαίων και κεντρομελικών μυών, μειώνεται η πιθανότητα πτώσεων και τραυματισμών.
Η Δρ Αδάμου, προσθέτει ότι στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών που γίνονται παγκοσμίως για πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, έχουν προστεθεί και αυτές οι παρεμβάσεις σε πολλαπλούς τομείς της ζωής σε άτομα υψηλού ρίσκου για την πρόληψη της νοητικής έκπτωσης και αναπηρίας.
Επίσης, οι παρεμβάσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, με προσανατολισμό προς την μεσογειακή διατροφή καθώς και εντατικά προγράμματα άσκησης.
Συμμετοχή ΙΝΓΚ σε μελέτη για εκπαίδευση γηραιών πληθυσμών
Σύμφωνα με την Δρ Αδάμου, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Φινλανδία με την ονομασία FINGERS (Finish Geriatric Intervention Study), έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο με όλο και περισσότερες χώρες να υιοθετούν τα προγράμματα άσκησης και διατροφής, επιδιώκοντας μια εκπαίδευση των γηραιών πληθυσμών και αλλαγής της νοοτροπίας αρχικά σε άτομα υψηλού κινδύνου ανάπτυξης άνοιας και κατ’ επέκταση του γενικού πληθυσμού κάθε ηλικίας.
Όπως αναφέρει, η Κύπρος δεν θα μπορούσε να απέχει από αυτό το Κίνημα, κάτι που τελικά οδήγησε στη δημιουργία του CINGERS (Cyprus Geriatric intervention Study) με στόχο την ενημέρωση και στρατολόγηση ασθενών με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, ώστε να γίνει παρέμβαση και αλλαγή του τρόπου ζωής, την οποία ιδανικά θα υιοθετήσει ο πληθυσμός μόνιμα.
Προστίθεται ότι με τη βοήθεια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), καθώς και της νευροψυχολογικής ομάδας και κλινικών διατροφολόγων του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, θα δημιουργηθούν τα αντίστοιχα προγράμματα με βάση τα φινλανδικά για την ένταξη του κυπριακού πληθυσμού στη μελέτη.
Της Ουρανίας Στυλιανού