Φοβίες κρατούν πίσω τις πανεπιστημιακές κλινικές
26 Οκτωβρίου 2024, 05:30
Συνδικαλιστικές φοβίες φαίνεται να βάζουν φραγμό στην προσπάθεια για δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών, δηλώνει ο Τάσος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη StockWatch, o Πρύτανης αναφέρεται εκτενώς στην Ιατρική Σχολή και στην ανάγκη τα ερευνητικά της προγράμματα να συνδεθούν με την ύπαρξη πανεπιστημιακών κλινικών.
Παραθέτουμε πιο κάτω αυτούσιες τις αναφορές του Πρύτανη σε σχέση με την Ιατρική Σχολή, την ανάγκη για το «πάντρεμα» γνώσεων και εμπειριών που θα έρθει μέσα από τις πανεπιστημιακές κλινικές, σύμφωνα με το Πρύτανη.
-Η νομοθεσία κ. Πρύτανη, προβλέπει και την ίδρυση Πανεπιστημιακών κλινικών. Που βρίσκεται αυτή η προοπτική;
-Όντως, αυτό προβλέπει η νομοθεσία. Eδώ και 11 χρόνια λειτουργεί η Ιατρική μας Σχολή. Στελεχώνεται από 23 μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού.
Παρά το γεγονός ότι η Σχολή βρίσκεται σε νεαρά ηλικία, εκτιμώ ότι πάει πάρα πολύ καλά, όπως καλά πάει και με τις διεθνείς κατατάξεις.
Οφείλω όμως εδώ να καταστήσω σαφές ότι εμείς δεν θεοποιούμε τις διεθνείς κατατάξεις. Ούτε είναι αυτοσκοπός να προσαρμόζουμε το αναλυτικό και το διδακτικό μας έργο, με γνώμονα να πηγαίνουμε καλά στις κατατάξεις.
Τις αξιοποιούμε ως ένα καλό εργαλείο. Τις διαβάζουμε και τις μελετούμε. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως για να εκπληρώσει πλήρως την αποστολή της μία Ιατρική Σχολή, θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη και με πανεπιστημιακές κλινικές.
Στο πλαίσιο αυτό, θα δίνεται η ευκαιρία στο ακαδημαϊκό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής να διεξάγει ερευνητικό έργο και να ετοιμάζει ειδικές μελέτες κλπ.
Σήμερα οι φοιτητές της Σχολής εκπαιδεύονται μεν στα δημόσια νοσηλευτήρια υπό την εποπτεία των καθηγητών τους προσφέροντας κλινικό έργο, ωστόσο, δεν μπορούν να κάνουν ερευνητικό έργο.
-Καταβλήθηκε προσπάθεια από πλευράς αρχών του Πανεπιστημίου να προωθήσει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών;
-Δυστυχώς υπήρξαν και υπάρχουν αντιδράσεις. Νομίζω ότι επικρατεί κάποια φοβία. Θεωρείται από κάποιους ότι η εμπλοκή του Πανεπιστημίου να δημιουργήσει κλινικές, ενδεχομένως να στερήσουν, κατά τον ισχυρισμό τους, την ανέλιξη και τα δικαιώματα υφιστάμενου ανώτατου ιατρικού προσωπικού δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Σας λέω κατηγορηματικά ότι αυτοί οι ισχυρισμοί και οι φοβίες δεν ισχύουν ποσώς. Σε δεκάδες χώρες υπάρχει η συνύπαρξη ακαδημαϊκών, δημόσιων και ιδιωτικών ιατρικών κέντρων. Το «πάντρεμα» αυτό, λειτουργεί εύρυθμα και αποτελεσματικά προς όφελος του τομέα της υγείας.
Είναι πασιφανές πως το «πάντρεμα» γνώσεων και εμπειριών, δημιουργούν προοπτικές βελτίωσης των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
Σε μία τέτοια περίπτωση, σημαντικό όφελος θα έχει και ο φορολογούμενος πολίτης καθώς, μέσα από τη συνύπαρξη αυτή, θα απολαμβάνει καλύτερων και πιο ποιοτικών παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.
Μην ξεχνάτε ότι ουκ ολίγοι κύπριοι με ειδικά σοβαρά ιατρικά προβλήματα, αναζητούν εξειδικευμένα πανεπιστημιακά ιατρικά κέντρα εκτός Κύπρου για τη θεραπεία τους.
Συνεπώς είναι ταπεινή μου άποψη ότι η ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών, θα περιορίσει την εξαγωγή συναλλάγματος για ιατρικούς λόγους και την ίδια ώρα θα δημιουργήσει προοπτική εισαγωγής ασθενών από άλλες χώρες, κάτι το οποίο σε τελευταία ανάλυση, θα βοηθήσει περαιτέρω την οικονομία της χώρας.
Η ποιότητα των ακαδημαϊκών μας στην Ιατρική Σχολή, είναι εξαιρετική και θα έλεγα ότι θα τους ήθελαν πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.
-Γνωρίζω ότι έγινε προσπάθεια συνεργασίας με το Μακάρειο Νοσοκομείο. Ποια κατάληξη είχε; Σκόνταψε και αυτή στα ειδικά συμφέροντα;
-Οι συντεχνίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, βλέπουν και είναι λογικό για αυτούς τα συμφέροντα των μελών τους. Ιατρών και παραϊατρικού προσωπικού. Θεμιτό. Το κράτος όμως έχει την ευθύνη να δει το συνολικό καλό. Να δει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο σήμερα υπαγορεύει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών.
Δυστυχώς υπήρξαν αντιδράσεις στο πλαίσιο που έχω προαναφέρει όχι μόνο στο Μακάρειο, αλλά και στο Γεν. Νοσοκομείο.
Έχουμε όμως μία πανεπιστημιακή κλινική, νευρολογική, της οποίας επικεφαλής είναι ο Γιώργος Χατζηγεωργίου. Ωστόσο, υπάγεται σε άλλες οργανικές δομές και αυτό δεν είναι βοηθητικό. Νομίζω δεν έχει την ευχέρεια να κάνει κάποια πράγματα που θα ήθελε ή που απαιτούνται στο σκέλος του ερευνητικού έργου του ΠΚ.
-Το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και γενικότερα η κυβέρνηση, πώς προσεγγίζουν την προοπτική ίδρυσης πανεπιστημιακών κλινικών;
- Θα έλεγα ότι προσεγγίζουν θετικά μία τέτοια προοπτική. Ο υπουργός Υγείας είχε πρόσφατα προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για να συζητηθεί εκτενώς το θέμα. Σας διαβεβαιώ ότι η πολιτική βούληση υπάρχει. Αναμένουμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις.
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.
Λ.Χρ.
Tags: Πανεπιστημιακές κλινικές