ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξηγήσεις για την αλλαγή ποσού πληρωμής φαρμάκων

30 Δεκεμβρίου 2022, 06:00

images

Εξηγήσεις για τους λόγους που αλλάζουν τα ποσά που πληρώνουν οι πολίτες για τα φάρμακα εντός του ΓεΣΥ, δίνει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) για περαιτέρω πληροφόρηση και διαφάνεια προς το κοινό.

Αναφορικά με τις αυξομειώσεις των τιμών των σκευασμάτων που περιλαμβάνονται στον τιμοκατάλογο των φαρμάκων, σημειώνει ότι αυτό γίνεται ανάλογα με το μέσο όρο των τιμών στις οποίες διατίθεται το κάθε σκεύασμα στις χώρες αναφοράς του συστήματος τιμολόγησης.

Διευκρινίζεται ότι ο τιμοκατάλογος αυτός καταρτίζεται από την Επιτροπή Ελέγχου Τιμών των Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, η οποία καθορίζει τις μέγιστες χονδρικές τιμές των φαρμάκων και όχι ο ΟΑΥ, με τη μέθοδο «reference pricing», που προκύπτουν από το μέσο όρο των μέγιστων χονδρικών τιμών συγκεκριμένων χωρών αναφοράς συν 3% για τα έξοδα εισαγωγής.

Συγκεκριμένα, οι χώρες που χρησιμοποιούνται χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: οι ακριβές χώρες που είναι η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, οι μεσαίες χώρες που είναι το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Σουηδία, και οι φθηνές χώρες που είναι η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Ένταξη στο ΓεΣΥ σκευασμάτων φθηνότερων από τα προϋπάρχοντα

Όσον αφορά την ένταξη φαρμακευτικών σκευασμάτων στο ΓεΣΥ τα οποία είναι φθηνότερα από αυτά που υφίστανται, αυτό γίνεται σύμφωνα με την ΟΣΑΚ όταν εάν σε μια κατηγορία φαρμάκων υπάρχουν τρία διαθέσιμα αντίστοιχα σκευάσματα και ακολούθως ενταχθεί και τέταρτο σκεύασμα, τότε η σειρά κατάταξης τους αλλάζει ανάλογα με την τιμή του σκευάσματος που εντάχθηκε τελευταίο στο Σύστημα.

Δηλαδή, εάν το καινούργιο σκεύασμα είναι φθηνότερο και ο πολίτης πλήρωνε €1 για να το πάρει, τότε ο πολίτης εάν εξακολουθεί να παίρνει το σκεύασμα που έπαιρνε προηγουμένως, δεν θα πληρώνει μόνο €1 για να το πάρει αλλά θα καταβάλλει τη διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο φαρμάκων και ως εκ τούτου θα δίνει πέραν της συμπληρωμής (€1) και «συνεισφορά ΙΙ» ίση με τη διαφορά της τιμής.

Προστίθεται ακόμη ότι όταν ένα σκεύασμα είναι πρωτότυπο και παρέχεται ο χρόνος προστασίας του διπλώματος ευρεσιτεχνίας του (πατέντα), συνήθως σε μικρό χρονικό διάστημα κατασκευάζονται αντίστοιχα γενόσημα φάρμακα, τα οποία επί το πλείστο είναι αρκετά φθηνότερα και εντάσσονται στο ΓεΣΥ.

Συνεπώς, το πρωτότυπο σκεύασμα το οποίο αποζημιωνόταν μέχρι τη στιγμή της εμφάνισης γενόσημων φαρμάκων με €1, θα αλλάξει σειρά στον Κατάλογο φαρμακευτικών προϊόντων της κατηγορίας του, και ο πολίτης θα πληρώνει τη διαφορά μεταξύ αυτού και του φθηνότερου γενόσημου σκευάσματος.

Δηλαδή, εάν το φθηνότερο γενόσημο στοιχίζει €10 (το οποίο ο δικαιούχος παίρνει με €1) και το πρωτότυπο €25, τότε ο πολίτης ο οποίος προηγουμένως έπαιρνε το πρωτότυπο με €1 τώρα θα πληρώσει €1 συμπληρωμή συν €15 ως «συνεισφορά ΙΙ».

Αλλαγή ποσού πληρωμής λόγω αυξημένων φαρμάκων σε μια κατηγορία 

Σύμφωνα με την ΟΣΑΚ, όταν ένα σκεύασμα για αρκετό καιρό ήταν το μοναδικό της κατηγορίας του στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Προϊόντων του ΓεΣΥ και στη συνέχεια μια άλλη εταιρεία προχώρησε στην ένταξη του δικού της σκευάσματος το οποίο ανήκει στην ίδια κατηγορία και είναι φθηνότερο αυτού που προϋπήρχε, τότε το φάρμακο που ο πολίτης λάμβανε, παύει να διατίθεται με μόνο €1 συμπληρωμή, αλλά ο δικαιούχος το προμηθεύεται καταβάλλοντας την διαφορά στην τιμή του με την τιμή του φαρμάκου που εντάχθηκε στο ΓεΣΥ στη συνέχεια.

Όπως εξηγεί, εάν για παράδειγμα το πρώτο σκεύασμα έχει τιμή €10 και το νεοεισαχθέν στο ΓεΣΥ έχει τιμή €5, ο πολίτης θα πληρώσει ως «συνεισφορά ΙΙ» €5 και όχι €1 όπως πλήρωνε προηγουμένως.

Επιβάρυνση συμπληρωμής κάθε αρχή νέου χρόνου

Σημειώνεται ότι με την αρχή κάθε νέου χρόνου, από την 1η Ιανουαρίου, οι ασθενείς ξεκινούν να επιβαρύνονται με τις συμπληρωμές.

Συγκεκριμένα, με οροφή €75 ανά έτος για τους χαμηλοσυνταξιούχους, λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και άτομα ηλικίας μέχρι 21 ετών, €150 ανά έτος για τον γενικό πληθυσμό, εκτός εξαιρέσεων.

Σχετικά με τα φάρμακα, επιβαρύνονται με €1 για τη μηνιαία χορήγηση κάθε φαρμάκου που λαμβάνουν και μόνο όταν συμπληρώσει κάποιος το ποσό της οροφής, εξαιρείται αυτής της υποχρέωσης.

Διευκρινίζεται επίσης ότι η οροφή αφορά όλες τις συμπληρωμές για τη λήψη υπηρεσιών από ειδικούς ιατρούς, εργαστήρια, φαρμακεία, νοσηλευτές, μαίες, άλλους επαγγελματίες υγείας και τα ΤΑΕΠ. Ως εκ τούτου, όλα τα ποσά συμψηφίζονται και όταν συμπληρωθεί η οροφή τότε ο δικαιούχος δεν πληρώνει συμπληρωμές για τη χρήση του συστήματος.

Για παράδειγμα, αν κάποιος παίρνει κάθε μήνα μια συνταγή με 5 είδη φαρμάκων για χρόνιο νόσημα, πέραν της συνεισφοράς ΙΙ, θα επιβαρύνεται με 5χ1=5 ευρώ για κάθε μηνιαία εκτέλεση συνταγής. Όταν όμως με την πάροδο του χρόνου φτάσει την οροφή της συμπληρωμής του (πχ. γιατί επισκέφθηκε και ειδικούς γιατρούς, έκανε και διαγνωστικές εξετάσεις κλπ.), για την εκτέλεση της ίδιας συνταγής και μέχρι το τέλος του τρέχοντος χρόνου δεν θα επιβαρύνεται με τα €5.

Δικαίωμα επιλογής ανταλλάξιμου φαρμακευτικού προϊόντος

Επιπλέον, εάν ο δικαιούχος, επιλέξει, κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό του ή το φαρμακοποιό του να αλλάξει σκεύασμα και να παίρνει το φθηνότερο, τότε θα συνεχίσει να πληρώνει μόνο €1 ως συμπληρωμή.

Ακόμη, σε περίπτωση που ο ιατρός συνταγογραφεί φαρμακευτικό προϊόν για τη λήψη του οποίου ο δικαιούχος θα καταβάλει συνεισφορά ΙΙ, και υπάρχει διαθεσιμότητα στον κατάλογο φαρμακευτικών προϊόντων ανταλλάξιμου φαρμακευτικού προϊόντος που περιέχει το ίδιο δραστικό συστατικό με το συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό προϊόν για τη λήψη του οποίου ο δικαιούχος θα καταβάλει μόνο συμπληρωμή, πριν από την εκτέλεση της συνταγής, ο φαρμακοποιός υποχρεούται να ενημερώσει το δικαιούχο για το δικαίωμα επιλογής.

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που δικαιούχος ασκήσει το δικαίωμα επιλογής που αναφέρεται πιο πάνω, ο φαρμακοποιός προβαίνει σε γενερική αντικατάσταση.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα