Ελλείψεις φαρμάκων και φαρμακεία της γειτονιάς
29 Ιουνίου 2021, 09:30
Για τις ελλείψεις φαρμάκων και την ένταξη νέων φαρμάκων και φαρμακείων στο ΓεΣΥ, ενημερώνει ο λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Παναγιώτης Πέτρου.
Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch ο κ. Πέτρου, οι ελλείψεις στα φάρμακα δυστυχώς πάντοτε θα υπάρχουν γιατί τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά. «Συνήθως είτε γιατί υπάρχει έλλειψη πρώτης ύλης, είτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα πρώτης ύλης. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν ελλείψεις λόγω πανδημίας και λόγω Brexit», σημειώνει.
Αυτή την στιγμή όπως δηλώνει ο κ. Πέτρου, υπάρχουν ελλείψεις όμως είναι στα φυσιολογικά πλαίσια, και δεν υπάρχουν επιπτώσεις, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών. Έτσι στις πλείστες των περιπτώσεων υπάρχουν υποκατάστατα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Πέτρου, υπήρχε έλλειψη σε ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο πρώτης γραμμής το οποίο αποτελούσε σοβαρή έλλειψη. Το θέμα πλέον ομαλοποιήθηκε, όμως, στην περίπτωση αυτή ήταν δύσκολη η εξεύρεση υποκατάστατου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη προϊόντος που να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
«Οι ελλείψεις αυτή τη στιγμή αφορούν φάρμακα υπερδιπλιδεμίας, δυσπεψίας, ένα αντιφλεγμονώδες, ένα αντιβιοτικό, οιστρογόνα, προγεστερόνη, και εισπνεόμενα. Υπάρχουν δηλαδή ελλείψεις από όλο το φάσμα αλλά δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα. Υπήρξε πρόβλημα με κάποια στεροειδή για τα οποία επίλυσε εν μέρει το πρόβλημα η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών», επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, η πιο σοβαρή έλλειψη αυτή τη στιγμή αφορά κάποια ενέσιμα φάρμακα για την επιληψία, για τα οποία δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση όμως υπάρχει υψηλότερη δόση και έτσι απαλύνεται λίγο η κατάσταση.
Έλλειψη σε παιδικά εμβόλια
Για τα παιδικά εμβόλια, έχει αρχίσει δεύτερη διαδικασία προμήθειας αναφέρει ο κ. Πέτρου. Μέσω της πρώτης υπήρξε καθυστέρηση λόγω αναδιοργάνωσης των εταιρειών που δήλωσαν ενδιαφέρον και πλέον δυσκολεύονται να προμηθεύουν εμβόλια όπως πριν. Το πρόβλημα εξομαλύνεται και πλέον θα χρησιμοποιείται ένα νέο μοντέλο προμήθειας, με συνταγολόγιο, το οποίο θα λύσει όλα τα προβλήματα. Ο λόγος καθυστέρησης των παιδικών εμβολίων σύμφωνα με τον κ. Πέτρου είναι η αλλαγή εμπορικής κατεύθυνσης των εταιρειών και αυτό οδήγησε σε καθυστερήσεις στο supply chain.
Προσθήκες φαρμάκων στο ΓεΣΥ
Ο κατάλογος των φαρμάκων είναι δυναμικός αναφέρει ο κ. Πέτρου. Η συμβουλευτική επιτροπή και το διοικητικό συμβούλιο κρίνουν ποια φάρμακα θα συμπεριληφθούν στη λίστα αναλόγως αναγκών και τεκμηρίωσης, έπειτα από αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση.
Ένταξη νέων φαρμακείων στο ΓεΣΥ
Το θέμα των φαρμακείων είναι πολύ ευαίσθητο θέμα δηλώνει ο κ. Πέτρου. «Σε διαβουλεύσεις του οργανισμού με φαρμακοποιούς είχε συζητηθεί το capacity planning, δηλαδή να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός φαρμακείων γιατί σαν χώρα και η Κύπρος και η Ελλάδα έχουμε πολυάριθμα φαρμακεία». Η απόφαση αυτή παγιοποιήθηκε λόγω επεξεργασίας κάποιων νομοθεσιών περί συνεργασίας οργανισμού με όλα τα φαρμακεία που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, προσθέτει.
«Παρόλο που υπήρχαν φόβοι ότι τα φαρμακεία θα αυξάνονταν με πολύ μεγάλο ρυθμό, παρατηρείται ότι οι φαρμακοποιοί προτιμούν να δραστηριοποιούνται στην επαρχία. Κάτι το οποίο συμπληρώνει το κενό εξυπηρέτησης ασθενών που ζουν στην επαρχία κάτι το οποίο ήταν στόχος και του ΟΑΥ. Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν εάν θα μείνει συγκεκριμένος αριθμός φαρμακείων της γειτονιάς (φαρμακεία ενταγμένα στο ΓεΣΥ), αν και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από μεριάς φαρμακοποιών».
Χ.Χ.