ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελλάδα: 49 νεκροί, 85 διασωληνωμένοι και 4 ακόμα δήμοι σε καραντίνα

31 Μαρτίου 2020, 19:25

images

Σήμερα έχουμε στον κόσμο καταγεγραμμένους 39.000 θανάτους αλλά και 172.0000 ασθενείς που ανέρρωσαν. Οι ΗΠΑ και Ιταλία είναι πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως με  περισσότερα από 100.000 κρούσματα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα σήμερα ανακοινώθηκαν 82 νέα κρούσματα συν άλλα 20 από τον έλεγχο που έγινε χθες στο κρουαζιερόπλοιο στο οποίοι επιβαίνουν 384 άτομα. Αλλά αυτοί οι 20 δεν έχουν βγει από το πλοίο και εκεί θα παραμείνουν σε καραντίνα. 

Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα έφτασαν τα 1314 και 85 είναι οι διασωληνωμένοι 66 ετών μέση ηλικία και οι 17 είναι μόνο γυναίκες. Το 57% έχει υποκείμενο νόσημα ενώ 6 ακόμα βγήκαν από τις ΜΕΘ. Στην χώρα σήμερα έχουμε 7 ακόμα θανάτους που διαμορφώνουν τον συνολικό αριθμό σε 49, με μέση ηλικία τα 72 έτη. Οι 12 εξ αυτών είναι μόνο γυναίκες και το 96% είχε υποκείμενο νόσημα. Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 16.732 τεστ ανίχνευσης του ιού.

"Οι θάνατοι αυξάνονται όχι σε αντίστοιχα ποσοστά όσο σε άλλες χώρες, αλλά φαίνεται αυξητική τάση και η επιθετικότητα αυτού του ιού", είπε ο κ. Τσιόδρας.

Χρήση μάσκας

Όπως επισήμανε ο καθηγητής, η χρήση μάσκας στο γενικό πληθυσμό δεν είναι προστατευτική ή απαραίτητη και τοποθετήθηκε με επιστημονικά δεδομένα. Όπως είπε, ο  ΠΟΥ ανακοίνωσε  χθες ότι πρέπει να φορούν μάσκα μόνο όσοι είναι άρρωστοι ή φροντίζουν αρρώστους. Και σχετικές μελέτες που έχουν γίνει, αποδεικνύουν ότι το μόνο όφελος που μπορεί να προκύψει είναι από την κάλυψη στόματος και μύτης αυτών που ασθενούν. 

"Αλλά αυτοί δεν πρέπει να κυκλοφορούν. Δεν αναιρείται το βασικό μέτρο της αποστασιοποίησης", διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας.

Μελέτη μαθηματικών μοντέλων σε 11 χώρες δείχνει εφιαλτικά νούμερα

Μελέτη που έγινε σε 11 χώρες της  ΕΕ (μεταξύ αυτών την Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Νορβηγία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία...) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ως τις 28 Μαρτίου θα είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό 6-7 εκατ. άτομα. Αλλά επίσης το μοντέλο έδειξε ότι αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα, θα είχαμε από 59.000 μέχρι και 120.000 θανάτους!

Από το Imperial College τονίζουν, είπε ο κ. Τσιόδρας, ότι τα περιοριστικά μέτρα σωτήρια αν μείνουν όμως το αναγκαίο διάστημα σε ισχύ. Ενώ όπως είπε ο καθηγητής Λίπσιτ από το πανεπιστήμιο Harvard,  δεν θέλουμε τίποτα άλλο πλην των περιοριστικών μέτρων. Σκοπός είναι να ελέγχουμε την διασπορά της νόσου και να έχουμε βραδεία κίνηση του ιού ώστε να επιτυγχάνεται σταδιακά ανοσία στην κοινότητα και να πιέζονται τα συστήματα υγείας.

"Έχουμε μέσα σε ένα μήνα τους μισούς θανάτους που είχαμε μέσα σε έναν ολόκληρο χειμώνα από την γρίπη. Αυτό δείχνει τη μεγάλη μεταδοτικότητα και την επικινδυνότητα αυτού του κορωνοϊού" τόνισε ο  καθηγητής.

Θα γλυτώσουμε από τον κορωνοϊό το καλοκαίρι;

Όσο για το αν θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός με την άνοδο της θερμοκρασίας, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι υπάρχουν βασικά επιστημονικά δεδομένα: "Οι αναπνευστικοί ιού και ειδικά οι κορωνοϊοί μειώνονται και η επιβίωσή τους στο περιβάλλον επηρεάζονται αρνητικά από την υψηλή θερμοκρασία και τη μείωση της υγρασίας. Ελπίζουμε να το δούμε αυτό και στην Ελλάδα".

Πλην όμως πρόσθεσε ότι ο ιός θα κυκλοφορεί το διάστημα του δικού μας καλοκαιριού σε άλλες χώρες (νότιου ημισφαιρίου) και θα επανεισαχθεί από αυτές τις χώρες. Χρειάζεται λοιπόν επιτήρηση και επαγρύπνηση. 

Όπως είπε εξάλλου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς, λαμβάνονται από απόψε στις 8 και για 14 ημέρες, πρόσθετα μέτρα τοπικού χαρακτήρα σε 4 ακόμα Δήμους στη βόρια Ελλάδα. Πρόκειται για τη δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας Καστοριάς και τους δήμους Καστοριάς, Νεστορίου, Ξάνθης και Μίκης. Στις περιοχές αυτές δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία από 8 το βράδυ ως 8 το πρωί. Και αναστέλλεται η κίνηση με τις βεβαιώσεις Β4 η Β5 και Β6 για βοήθεια ατόμου σε ανάγκη, βόλτα με κατοικίδιο και προσωπική άσκηση. Για αυτές τις μέρες της καραντίνας, σύμφωνα με τον υφυπουργό, η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους θα γίνεται από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Για τελετές και ειδικά για κηδείες, θα επιτρέπονται ελάχιστοι μόνο συγγενείς και μόνο πρώτου βαθμού. Και τα κατοικίδια θα βγαίνουν μόνο για 15 λεπτά και μόνο πέριξ της οικείας.

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα