ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΚΤ: Οι πολιτικές που σώζουν ζωές προστατεύουν την οικονομία

01 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Οι πολιτικές που στοχεύουν στο να σώζουν ζωές προστατεύουν και την οικονομία αναφέρει άρθρο που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το οποίο αφορά την αντιστάθμιση μεταξύ της δημόσιας υγείας και της οικονομίας στο πρώιμο στάδιο της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου, Ivan Jaccard, ο κύριος ισχυρισμός που αναδεικνύεται είναι ότι η λεγόμενη αντιστάθμιση μεταξύ υγείας και οικονομίας θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι πιο αδύναμη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Σημειώνεται ότι το σοκ της πανδημίας του Covid-19 έχει επηρεάσει βαθιά το σχεδιασμό των πολιτικών σταθεροποίησης, καθώς μία σημαντική διαφορά σε σχέση με τις υφέσεις που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ότι η κρίση του κορωνοϊού προκάλεσε επίσης εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Συνεπώς, το κύριο στοιχείο είναι ότι η αντιστάθμιση μεταξύ υγείας και οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό στον οποίο η πιθανότητα μετάδοσης του ιού μπορεί να ελεγχθεί από κάποιους παράγοντες.

Όπως αναφέρει ο Jaccard, «εάν η μετάδοση σχετίζεται κυρίως με οικονομικές επιλογές, ο τύπος των πολιτικών μετριασμού μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός. Στην περίπτωση αυτή, πολιτικές που στοχεύουν πρωτίστως στη διάσωση ζωών προστατεύουν και την οικονομία».

Από την άλλη, εάν ένας νέος παράγοντας μετάδοσης εμφανίζεται ανεξάρτητα από την οικονομική δραστηριότητα, οι πολιτικές περιορισμού μπορούν να επιδεινώσουν σημαντικά τις υφέσεις που προκαλούνται από επιδημίες.

Προσθέτει, επίσης, ότι μια ισχυρότερη αντιστάθμιση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προκύψει σε οικονομίες που εξαρτώνται ιδιαίτερα από τη βιομηχανία ταξιδιών και αναψυχής.

Τα lockdown η πρώτη γραμμή άμυνας, πριν τα εμβόλια

Σύμφωνα με το άρθρο, η επιβολή αυστηρών πολιτικών περιορισμού (lockdown) αποτελούσε τη μόνη διαθέσιμη επιλογή των κρατών για τη μείωση της μετάδοσης του ιού, καθώς η ανάπτυξη εμβολίων απαιτούσε αρκετό χρόνο στα πρώτα στάδια της κρίσης.

Παρόλα αυτά, τα lockdown μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, έτσι κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, μπορεί να προκύψει συμβιβασμός μεταξύ της σταθεροποίησης του επιχειρηματικού κύκλου και της δημόσιας υγείας.

Ακόμη, αυτή η πιθανή αντιστάθμιση μεταξύ των ζωών που μπορούν να σωθούν και των ζημιών που προκαλούνται από τα lockdown θα μπορούσε να εξηγήσει τις διαφορετικές στρατηγικές μετριασμού που παρατηρούνται σε όλες τις χώρες.

Για παράδειγμα, στα πρώτα στάδια της κρίσης, χώρες όπως η Σουηδία, ακολούθησαν μια «laissez-faire» προσέγγιση, δηλαδή ακολούθησαν μία σχεδόν αντίθετη τακτική και απέφυγαν την εφαρμογή αυστηρών μέτρων περιορισμού. Αντιθέτως, χώρες όπως η Κίνα, ξεχώρισαν υιοθετώντας μερικές από τις πιο περιοριστικές πολιτικές.

Επίσης, σε ιδιαίτερα ενοποιημένες οικονομίες, όπως αυτές που αποτελούν τη ζώνη του ευρώ, το ζήτημα του συντονισμού μεταξύ των χωρών θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο.

«Η αντιστάθμιση μεταξύ υγείας και οικονομίας θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά εάν οι πολιτικές lockdown μεταξύ των χωρών δεν είναι επαρκώς συντονισμένες», σημειώνει ο Jaccard.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι το εν λόγω άρθρο εστιάζει στο πρώιμο στάδιο της κρίσης Covid-19, δηλαδή δεν λαμβάνει υπόψη την επίδραση του εμβολιασμού, καθώς σε πολλές χώρες της ευρωζώνης τα εμβόλια έγιναν σταδιακά διαθέσιμα μόνο περίπου ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Συμπληρώνει ότι από τη στιγμή που είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο και οι δόσεις είναι επαρκείς, ο εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

«Επομένως, η εμφάνιση νέων παραλλαγών μπορεί επίσης να επηρεάσει τη βαθμονόμηση και ως εκ τούτου το μέγεθος της αντιστάθμισης μεταξύ υγείας και οικονομίας», καταλήγει. 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα