Δρ Καραγιάννης: Την τρίτη εβδομάδα του lockdown αισθητά αποτελέσματα
11 Ιανουαρίου 2021, 11:22
Την τρίτη εβδομάδα του lockdown θα υπάρχουν αισθητά αποτελέσματα μείωσης των κρουσμάτων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι η χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων μπορεί να γίνει τον Φεβρουάριο αν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέπει.
Παρατήρησε, ωστόσο, ότι άρχισε να διαφαίνεται κάποια μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις μέρες. «Την Παρασκευή είχαμε την πρώτη πτωτική τάση. Αυτό φαίνεται και από τη θετικότητα των τεστ που βγαίνουν θετικά κάθε μέρα που κυμαίνονται πλέον λίγο πιο πάνω από το 3 που θεωρείται το ανώτατο όριο ασφάλειας. Επομένως είμαστε οριακά αυτή τη στιγμή. Ελπίζω να είναι πραγματικά έτσι», σημείωσε.
Ανέφερε ότι ο αυξημένος αριθμός εισαγωγών στα νοσηλευτήρια ήταν κάτι που αναμενόταν, ενώ είπε ότι αναμένεται ο αριθμός εισαγωγών να αυξηθεί κατά τις επόμενες μέρες. «Προειδοποιούσαμε γι’ αυτό εδώ και καιρό. Φυσικά με τα νούμερα που είχαμε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, που είχαμε κτυπήσει και 900 κρούσματα, είναι επόμενο ότι θα δούμε τις νοσηλείες αυτή τη δεδομένη στιγμή. Τις επόμενες λίγες ημέρες ίσως αυξηθεί και περισσότερο ο αριθμός των ατόμων στα νοσηλευτήρια πριν δούμε πτώση», πρόσθεσε.
Χθες, συνέχισε, είχαμε πέραν των 50 ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που είχαμε μέχρι τώρα, ενώ επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή στα νοσηλευτήρια μας υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς σε χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες.
Ερωτηθείς αν θα συνεχιστεί η καταγραφή θανάτων, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι θανάτους θα συνεχίσουμε να βλέπουμε για κάποιο ακόμα διάστημα διότι υπάρχουν ηλικιωμένα άτομα, τα οποία είναι στις Εντατικές. Αν προστατευθούν οι ηλικιωμένοι με το εμβόλιο, τότε θα εκλείψουν και οι θάνατοι, σημείωσε.
Αισθητή μείωση κρουσμάτων στις 3 εβδομάδες του lockdown
Ο Καθηγητής Καραγιάννης απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα παρατηρηθεί αισθητή μείωση, είπε πως θα καταγραφεί μείωση αν τα νούμερα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά και συνεχίσουν προς τα κάτω. «Ίσως μέχρι το τέλος των τριών εβδομάδων του lockdown να είμαστε σε επίπεδα κοντά στο 100. Από την άλλη μεριά αν υπήρξαν ιδιαίτερες μεταδόσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων θα τις δούμε αυτή την εβδομάδα», εξήγησε.
Επεσήμανε ότι με το lockdown θα περιοριστούν τα θετικά άτομα περισσότερο στο σπίτι, αλλά ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος να μεταδώσουν ενδοοικογενειακά πιο εύκολα δεδομένου ότι θα είναι όλοι στο σπίτι. «Αλλά ελπίζω ότι με τα νούμερα που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν θα δούμε ιδιαίτερες εξάρσεις. Στη δική μας περίπτωση θα βοηθήσει παρόλο ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα σκληρά lockdown δεν φαίνεται να έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό», σημείωσε.
Είπε πως αισθητά αποτελέσματα θα δούμε αν όχι αυτή την εβδομάδα ίσως την επόμενη εβδομάδα προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί ο μεγάλος αριθμός τεστ που γίνεται, καθώς και στις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να είναι ανοικτές για να υπάρχει επιτήρηση του τι συμβαίνει.
Σε ερώτηση αν το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού συμβάλλει στον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, είπε πως στην περίπτωση της Κύπρου δεν το γνωρίζουμε γιατί δεν ξέρουμε πόσο διαδεδομένο είναι το συγκεκριμένο στέλεχος. Ανέφερε πως στη Βρετανία όπου από επιστημονικές μελέτες έχει εντοπιστεί ότι ο ιός είναι κατά 50-55% μεταδοτικότερος, υπάρχουν περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και περισσότεροι θάνατοι. «Ελπίζω εμείς να το αποφύγουμε», σημείωσε.
Ο εμβολιασμός θα βοηθήσει, θετική επίπτωση προς το τέλος του μήνα
Ο Δρ Καραγιάννης είπε πως ο εμβολιασμός θα βοηθήσει κι ίσως δούμε τη θετική επίπτωση του προς το τέλος του μήνα οπότε κι όλοι οι ένοικοι στα γεροκομεία θα έχουν πλέον αναπτύξει ανοσία.
Σημείωσε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας ο εμβολιασμός στα γεροκομεία έχει συμπληρωθεί κατά 80%. «Αν προστατεύσουμε τον συγκεκριμένο πληθυσμό τότε θα πέσουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ενόσω προχωρά ο εμβολιασμός μέχρι τα μέσα Μαρτίου αν καταφέρουμε να έχουμε μια ανοσία της αγέλης γύρω στο 20-25% αυτό ακόμα θα είναι πιο θετικό διότι θα περιορίσει σε αρκετό βαθμό την πιθανότητα μετάδοσης. Φυσικά το ιδεατό είναι να φθάσουμε το 60-65% το οποίο δεν θα το δούμε μέχρι το Καλοκαίρι. Αλλά ενόσω αυξάνονται οι εμβολιασμοί και ο θερμός καιρός και το γεγονός ότι θα βρισκόμαστε σε ανοικτούς χώρους, θεωρώ ότι θα βλέπουμε χαλάρωση των μέτρων από τα μέσα Μαρτίου. Τα μέτρα θα μπορούσαν να βελτιωθούν από τον Φεβρουάριο αν η επιδημιολογική μας εικόνα βελτιωθεί αισθητά», πρόσθεσε.
Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι έχει γίνει μελέτη στη Βρετανία από την ομάδα που ασχολείται με το εμβόλιο της AstraZeneca για όλες τις μεταλλαγές που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής - του αγγλικού στελέχους, της Νοτίου Αφρικής και αυτό της Νιγηρίας. «Έχουν χρησιμοποιηθεί αυτά τα στελέχη στο εργαστήριο με αντισώματα από εμβολιασθέντες και φαίνεται ότι αναγνωρίζονται και εξουδετερώνονται που είναι πολύ θετικό στοιχείο για την δεδομένη στιγμή που οι εμβολιασμοί είναι σε εξέλιξη», συμπλήρωσε.
Tags: Covid-19, Sars-Cov-2, εμβόλιο κορωνοϊού, κοροναϊός, κορονοϊός, Κορωνοϊός, πανδημία