ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεκαπέντε νέα κρούσματα και τρεις ακόμα θάνατοι στην Ελλάδα

16 Απριλίου 2020, 18:55

images

Όπως είπε σήμερα στην Αθήνα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παγκοσμίως έχουμε παραπάνω από 2.109.000 κρούσματα, 526.000 ανθρώπους που ανέρρωσαν και 137.060 θανάτους. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 645.000 κρούσματα και από τις 29 Φεβρουαρίου που σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος, έφτασαν τις 10.000 στις 8 Απριλίου και σε άλλες 9 ημέρες έφτασαν τους 29.000 θανάτους. Το δε Ηνωμένο Βασίλειο είχε 861 θανάτους σε ένα 24ωρο.

Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα 15 νέα κρούσματα και συνολικά 2207. Το 56,2% είναι άνδρες. Σε ΜΕΘ βρίσκονται σήμερα 69 άτομα με μέση ηλικία τα 68 έτη και οι 13 είναι μόνο γυναίκες. Το 83% όσων πέρασαν από ΜΕΘ είχε υποκείμενο νόσημα ενώ 33 έχουν βγει σήμερα.

Ανακοινώθηκαν επίσης σήμερα 3 ακόμα θάνατοι στην χώρα και 105 συνολικά. Οι 29 ήταν γυναίκες και η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 73 έτη ενώ το 89% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Μελέτη για τους κορωνοϊούς

Τέσσερις διαφορετικοί κορωνοϊοί των οποίων έχει παρατηρηθεί δράση τα τελευταία 8 χρόνια μελετήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι έχουν εποχική εμφάνιση κάθε χρόνο από Δεκέμβριο ως Απρίλιο και κορυφώνουν δραστηριότητα Ιανουάριο- Φεβρουάριο. Η πολύ παρόμοια δράση μεταξύ τους ήταν χαρακτηριστική καθώς δρουν σαν εποχικοί ιοί. Οι μελέτες με αντισώματα θα μας δώσουν στοιχεία να καταλάβουμε περισσότερο τι συμβαίνει. Ήδη υπάρχουν δημοσιεύσεις. Σε ολλανδικό πληθυσμό φάνηκε ότι το 3% είχε περάσει τη νόσο. Υπάρχει πάντως σημαντική έλλειψη ανοσίας και ανάγκη για επαγρύπνηση.

Σε Κίνα και Σιγκαπούρη αντιμετωπίζουν επιστροφή της νόσου μαζί με ξενοφοβία. "Η απόσταση μεταξύ μας είναι το πιο σημαντικό μέτρο μέχρι να βρεθεί εμβόλιο" είπε ο κ. Τσιόδρας.

Και σημείωσε; "Στην Ελλάδα η θνησιμότητα είναι η αναμενόμενη για αυτή την φάση του έτους. Και αυτό αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λάβαμε και τηρούμε".

Από τον Έλληνα υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά ανακοινώθηκαν σήμερα τα παρακάτω:

"Διανύουμε μία Μεγάλη Εβδομάδα που δεν θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια". Και πρόσθεσε ότι οι  9 στους 10 δηλώνουν ότι θα γιορτάσουν σύμφωνα με τους κανόνες. "Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε. Αποδεικνύουν την αγάπη τους στην πατρίδα και τον συνάνθρωπο", σχολίασε. 

Πρόσθεσε όμως ότι την ίδια στιγμή 1 στους 10 δηλώνει ότι δεν θα ακολουθήσει του κανόνες. "Είναι λίγοι αλλά ικανοί να καταστρέψουν τα πάντα. Δεν θέλουν να αλλάξουν ούτε μια μέρα τις συνήθειές τους. Λες και θα πάθουμε κάτι να φάμε το αρνί με αυτούς που ζουν μαζί τους". Και επανέλαβε:

"Την ημέρα του Πάσχα οι μετακινήσεις δεν περιλαμβάνουν μετακινήσεις σε συγγενείς και φίλους. 

Είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε δύο ακόμα μέτρα:

Από 19 Απριλίου από τις 9 το βράδυ μέχρι 12 μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη, τα πρόστιμα για τις άσκοπες μετακινήσεις θα είναι στα 300 ευρώ με αφαίρεση πινακίδων . Η κατ' εξαίρεση μετακίνηση με την αιτιολογία Β4 για βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες θα ελέγχεται σαρωτικά από τα όργανα ελέγχου σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και 2 άτομα κατά όχημα. (αλλιώς 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων και 150 στο συνοδηγό).

Στις εκκλησίες, οι λειτουργίες θα γίνονται αυτήν την εβδομάδα χωρίς την παρουσία πιστών. "Δεν θα πάμε σε επιτάφιο ούτε στα κοιμητήρια" είπε ξεκάθαρα ο κ. Χαρδαλιάς.

Απαντώντας σε ερώτημα για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε:

"Δεν πρόκειται για ιό από εργαστηριακό πείραμα. Προέκυψε από την φύση και ο πιο συγγενικός βρίσκεται σε νυχτερίδες. Το ερώτημα είναι πως πέρασε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο. Το ενδιάμεσο ζώο ίσως είναι ένας μυρμηγκοφάγος".

Μ. Τσιλ.


Σχετικά Άρθρα