ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στα σκαριά εθνική στρατηγική για διατροφικές διαταραχές

25 Φεβρουαρίου 2025, 14:50

images

Το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει να αναπτύξει εθνική στρατηγική για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ), ανέφερε την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, μιλώντας σε εργαστήρι που διοργανώθηκε για το θέμα. 

Όπως εξήγησε, «η Εθνική Στρατηγική θα στοχεύσει στη δημιουργία ενός συντονισμένου, σταδιακού και ισότιμου συστήματος φροντίδας που θα ανταποκρίνεται στις πολυεπίπεδες ανάγκες των ατόμων με ΔΠΤ και των οικογενειών/φροντιστών τους, ενώ παράλληλα θα αναπτύξει δράσεις που θα στοχεύουν στην πρόληψη και τη μείωση του επιπολασμού των διαταραχών αυτών». Το σύστημα θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη, σημείωσε.

«Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι υπόθεση όλων και δεν θα πρέπει να βιώνονται και να αντιμετωπίζονται σε απομόνωση», επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας.

«Για να το πετύχουμε αυτό επιβάλλεται, μέσα από την Εθνική Στρατηγική, να καταρρίψουμε με θάρρος τις στερεότυπες αντιλήψεις γύρω από τις Διατροφικές Διαταραχές», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι «το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα αυτών των διαταραχών και καταγράφοντας με τη βοήθεια ειδικών τις ελλείψεις που υπάρχουν στη χώρα μας στην πρόληψη, έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπισή τους, ανέλαβε την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής».

Ο Υπουργός Υγείας είπε πως «οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής αποτελούν σοβαρές και δυνητικά επικίνδυνες διαταραχές που χαρακτηρίζονται από διαταραγμένες συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα γύρω από το βάρος και το σχήμα του σώματος, το φαγητό και τη λήψη τροφής και που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία και την ποιότητα ζωής του ατόμου με ΔΠΤ και των οικογενειών τους», σημείωσε.

Οι διαταραχές αυτές «προκαλούνται από τη συνύπαρξη μιας σειράς πολύπλοκων και συνδεόμενων παραγόντων και έχουν σοβαρές ψυχικές, σωματικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες», πρόσθεσε.

«Σε αντίθεση με κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις, είναι πιο συνήθεις απ’ ό,τι τυπικά πιστεύεται και ο επιπολασμός αυξάνεται συνεχώς. Παγκόσμια στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι κατά την COVID-19 εποχή και μετά υπήρξε σημαντική αύξηση των εν λόγω διαταραχών», ανέφερε ο κ. Δαμιανός.

«Έρευνες επίσης καταδεικνύουν ότι οι διατροφικές διαταραχές προσελκύουν περισσότερο στιγματισμό σε σύγκριση με άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας», επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «αρνητικές στάσεις απέναντι στις διατροφικές διαταραχές είναι διάχυτες μέσα στον γενικό πληθυσμό, στον εργασιακό χώρο, το εκπαιδευτικό πλαίσιο, στις υπηρεσίες υγείας, ακόμα και ανάμεσα στους φίλους και την οικογένεια του ατόμου με Διαταραχές Πρόληψης Τροφής». 

Παράλληλα, είπε ότι υψηλά ποσοστά ατόμων στο εξωτερικό με βιωμένη εμπειρία δηλώνουν ότι βίωσαν στιγματισμό ή άδικη συμπεριφορά λόγω της κατάστασής τους.

Σχετικά Άρθρα