Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος των ασθενών
20 September 2019, 07:30
Δυναμική παρουσία έκανε χθες ο Μάριος Κουλουμάς, πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ασθενών στο 3ο συνέδριο Pharma Transformation που διεξήχθη στην Αθήνα και το ygeiawatch ήταν εκεί.
Ο πρόεδρος των ασθενών «άστραψε και βρόντηξε» με τις παρεμβάσεις και επισημάνσεις του σε σχέση με τα δικαιώματα των ασθενών και τη συμμετοχή τους στα σώματα λήψης αποφάσεων.
Μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Κουλουμάς σημείωσε ότι η ομοσπονδία είναι ανεξάρτητη οργάνωση που εξυπηρετεί όλους τους συλλόγους ασθενών.
«Η αποστολή μας», πρόσθεσε, «είναι να εξασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση στις θεραπείες. Τα συστήματα υγείας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες, και εμείς να αφυπνίσουμε τους ασθενείς ώστε να διεκδικούν».
Τόνισε ότι ως ομοσπονδία «έχουμε δημιουργήσει την Agora, μια οργάνωση – ομπρέλα χωρών του Νότου για τα δικαιώματα των ασθενών και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα διοργανωθεί συνέδριο στη Κύπρο στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθεί διάλογος μεταξύ 30 εθνικών αντιπροσωπειών για τα θέματα που δεσπόζουν του ενδιαφέροντος.
Οι 30 αντιπροσωπείες έχουν ενεργά μέλη πάνω από 60.000 άτομα.
«Είμαστε υπό αυτήν την έννοια και εμείς το μεγαλύτερο κίνημα στην Κύπρο. Μπορούμε να εκλέξουμε ακόμα και πρόεδρο», παρατήρησε ο κ. Κουλουμάς.
Γιατί υπήρξε η ανάγκη για ομοσπονδία;
Όλοι προσπαθούσαν με παλιές μεθόδους, να «μπαλώσουν» τα προβλήματα και τελικά όλα έμπαιναν κάτω από το «χαλί».
Μετά την κρίση του 2013, είπε, όλα βγήκαν στην επιφάνεια.
Υπήρξε περιορισμός στην πρόσβαση σε θεραπείες. Και στο τραπέζι του διαλόγου απουσίαζε ο κυριότερος εμπλεκόμενος: Oι ασθενείς.
Το γεγονός αυτό, τόνισε ο κ. Κουλουμάς, «μας έχει εξοργίσει καθώς οι αποφάσεις είχαν αντίκτυπο στην δική μας ζωή. Δεν μας περιελάμβαναν στις συζητήσεις. Και αυτό μας έδωσε το κίνητρο να ενωθούμε και να ενεργοποιήσουμε την ομοσπονδία».
«Πιστεύουμε ότι οι προκλήσεις μπορούν με σωστή διαχείριση και διάλογο να γίνουν ευκαιρίες. Θα αναφέρω δύο ως παράδειγμα: Είναι η παιδεία, δηλαδή ο ασθενής να εκπαιδευτεί και να επεξεργάζεται τις πληροφορίες που του λέει ο γιατρός. Δεν μπορεί να διεκδικεί κάποιος αν δεν είναι εκπαιδευμένος. Το δεύτερο είναι τα ιατρικά δεδομένα. Να είναι φυλαγμένα, να μην δίδονται αλλού».
Σημείωσε ότι όλοι οι χρόνια πάσχοντες έχουν κοινά προβλήματα.
Η κάθε οργάνωση, είπε, κάνει βέβαια δικές της τοποθετήσεις και εκστρατείες.
«Αυτό που έχουμε κάνει για να έχουμε σωστή εκπροσώπηση από την ομοσπονδία, ήταν μια εκλογική συνέλευση. Προχωρήσαμε σε μαζικό διήμερο συνέδριο όπου επεξεργαστήκαμε την στρατηγική. Έχουμε 5ετές πρόγραμμα με 5 πυλώνες: Ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, ουσιαστική συμμετοχή ασθενών, το κίνημα των ασθενών να είναι ενωμένο, συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς και ειδικά τη δημόσια υγεία», σημείωσε.
Η πρόσβαση
Δεν υπάρχει, ανέφερε, η πρόσβαση που θα θέλαμε. Δεν υπάρχει χωρίς εμπόδια οικονομικά ή άλλα και να είναι διαθέσιμη όποτε την χρειάζεται ο ασθενής. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Τα παλαιό μοντέλο, πρόσθεσε, με τον ιατρό-θεό με τον ασθενή παθητικό δεν είναι αποδεκτό πια.
Προωθείται το μοντέλο να είναι ενεργός ο ασθενής, ο γιατρός να οφείλει να ενημερώσει για τα πάντα και τελικά θα αποφασίσει ο ασθενής. Και τότε ο τελευταίος θα συμμορφωθεί και θα κερδίσει και το σύστημα ώστε να μην υπάρχει σπατάλη των πόρων του.
Προωθούμε μεταξύ άλλων την επικαιροποίηση της νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων με θεσμοθέτηση συνηγόρου του ασθενή. Και επικαιροποίηση της νομοθεσίας γα την υποχρεωτική διαβούλευση με τους ασθενείς για όλα τα θέματα υγείας και φαρμάκου», κατέληξε ο κ. Κουλουμάς.
Μ. Τσ.