Απαγορεύεται η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων
09 Ιανουαρίου 2023, 11:19
Απαγορεύεται δια νόμου η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων στην Κύπρο, αναφέρει η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου, καθώς όπως σημειώνει η πρόσβαση στα φαρμακεία για τον Κύπριο ασθενή είναι ιδιαίτερα εύκολη.
Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch η κ. Παναγιωτοπούλου, στην Κυπριακή Δημοκρατία απαγορεύεται η αγορά φαρμάκων διαδικτυακά (online), εξηγώντας ότι υπάρχει νόμος, σύμφωνα με τον οποίο το φάρμακο στην κυπριακή δημοκρατία δίνεται δια χειρός φαρμακοποιού και δεν επιτρέπεται η πώληση φαρμάκων online.
Κληθείσα να σχολιάσει αν υπάρχει δυνατότητα αγοράς από ευρωπαϊκά διαδικτυακά φαρμακεία άλλων χωρών, η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι «από τρίτες χώρες απαγορεύεται η εισαγωγή φαρμάκων μέσω δεμάτων, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορώ να ελέγξω τι παρήγγειλε κάποιος ιδιωτικά». Όμως στην Κύπρο διαδικτυακή αγορά φαρμάκων δεν μπορεί να γίνει, υπογράμμισε.
«Είναι ο νόμος μας από ανέκαθεν», είπε, διευκρινίζοντας ότι «ο λόγος είναι επειδή η Κύπρος είναι ένα πολύ μικρό κράτος, έχει πάνω από 600 φαρμακεία άρα δεν είμαστε μία χώρα πάρα πολύ μεγάλη, δύσβατη στην οποία δεν υπάρχουν φαρμακεία ή υπάρχουν απομονωμένες περιοχές ή υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση».
Πρόσθεσε ότι «κάθε γειτονιά έχει το φαρμακείο της και δεν έχει παρατηρηθεί ότι ο ασθενής στην Κύπρο στερείται του φαρμάκου επειδή δεν υπάρχει διαδικτυακό φαρμακείο», καθώς «η αναλογία του πληθυσμού στα φαρμακεία είναι σε πάρα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, άρα δεν υπάρχει λόγος να λειτουργήσουν διαδικτυακά φαρμακεία».
Ωστόσο, είπε, για να αλλάξει οτιδήποτε πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αλλαγή της νομοθεσίας και για να γίνει αυτό πρέπει αν γίνει δημόσια διαβούλευση. Δεν προέκυψε, όμως, κάποιο αίτημα το οποίο να έχει τεθεί ενώπιον μας για να προχωρήσουμε σε αλλαγή νομοθεσίας, σημείωσε.
Δεν έχει εγκριθεί χάπι έκτρωσης στην Ευρώπη
Αναφορικά με την απόφαση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) να επιτρέψει την πώληση χαπιών για έκτρωση (abortion pill) στα φαρμακεία της Αμερικής, η κ. Παναγιωτοπούλου δήλωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν έχει εγκρίνει χάπι έκτρωσης στην Ευρώπη.
«Σαν χώρα της Ευρώπης συμμετέχουμε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δηλαδή είμαστε ενεργό μέλος του και τον ακολουθούμε αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις φαρμάκων», αναφέρει.
«Εξ’ όσων γνωρίζω, γιατί προσωπικά είμαι μέλος στον ΕΟΦ, δεν έχει εγκριθεί χάπι έκτρωσης (abortion pill) στην Ευρώπη. Αλλά εάν εγκριθεί ,τότε πάρει το πράσινο φως και στην Κύπρο αυτόματα. Από την στιγμή που εγκρίνεται ένα φάρμακο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτόματα εγκρίνεται και στην κυπριακή δημοκρατία», είπε.
Από την άλλη, υπέδειξε ότι η κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων που δεν είναι αδειοδοτημένα είτε στην Ευρώπη είτε στην κυπριακή δημοκρατία, απαγορεύεται αυστηρά.
Όπως εξήγησε, «ο λόγος που απαγορεύεται είναι για να διασφαλίζεται η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που κυκλοφορούν εντός της επικράτειας της ΕΕ συμπεριλαμβανομένου και της κυπριακής δημοκρατίας».
Επίσης, ένα φάρμακο που δεν είναι αδειοδοτημένο, είτε στην Ευρώπη είτε στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι παράνομο, δηλαδή δεν ακολουθεί το νόμο της Ευρώπης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έτσι, όταν ένα φάρμακο είναι παράνομο, δεν είναι ασφαλισμένο και σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε, υπόλογος δεν θα είναι ο κάτοχος άδειας κυκλοφορίας όπως στα νόμιμα φάρμακα που κυκλοφορούν.
Ως παράδειγμα η κ. Παναγιωτοπούλου έθεσε την περίπτωση που κάποιοι ήθελαν να φέρουν μη αδειοδοτημένα εμβόλια από την Κίνα ή από οπουδήποτε αλλού. «Τότε εκεί πραγματικά είχα αντιδράσει και τους εξήγησα ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν αυτά τα εμβόλια γιατί θα είναι παράνομα», είπε.
Επεσήμανε ότι ο λόγος είναι για την προστασία του Κύπριου ασθενή και ευρωπαίου πολίτη.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: Ασθενής, δημόσια υγεία, Υπουργείο Υγείας, φάρμακα