Ακτινογραφία του συστήματος υγείας στην Κύπρο
13 Ιανουαρίου 2023, 06:00
Εκατομμύρια ασθενείς επισκέπτονται τα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς επίσης και τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τους ετήσιους θανάτους Κυπρίων και επισκεπτών να ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες.
Σύμφωνα με έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, κατά το 2020 στο πλαίσιο του ΓεΣΥ πραγματοποιήθηκαν 6.016.478 επισκέψεις εξωτερικών ασθενών, από τις οποίες 982.563 έγιναν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας που υπάγονται στον ΟΚΥπΥ και 5.033.915 σε ιατρούς του ιδιωτικού τομέα που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ.
Όσον αφορά στο είδος επίσκεψης, 2.769.908 επισκέψεις έγιναν σε προσωπικούς ιατρούς και 3.246.570 επισκέψεις σε ειδικούς ιατρούς.
Σχετικά με τους θανάτους κατοίκων Κύπρου και επισκεπτών για το 2020, καταγράφηκαν 6.579 θάνατοι, οι οποίοι συνέβηκαν στην Κύπρο.
Από τους θανάτους αυτούς, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε άντρες (53,0%) με 3.487 θανάτους σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατέγραψαν ποσοστό θανάτων 47,0% (3.092 θάνατοι).
Όπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, οι κυριότερες αιτίες θανάτου ήταν οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος (28,5%), τα νεοπλάσματα (24,0%), οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος (9,5%), οι ασθένειες των ενδοκρινών αδένων, της θρέψης και του μεταβολισμού (7,6%), καθώς και τα τραύματα και δηλητηριάσεις από εξωτερικές αιτίες (4,7%), ενώ οι υπόλοιπες αιτίες θανάτου ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά.
Στο 64.1% η κατάληψη κλινών ΟΚΥπΥ
Προστίθεται ότι το 2020, το ποσοστό κατάληψης κλινών για τα γενικά νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ ανήλθε στο 64,1%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα αγροτικά νοσοκομεία κατά το 2020 ήταν 34,0%.
Επιπλέον, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν και απολύθηκαν από τα γενικά νοσοκομεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ήταν 59.533, ενώ από τα Αγροτικά Νοσοκομεία Κυπερούντας και Πόλης Χρυσοχούς ήταν 1.045.
Για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα λόγω του ότι συμβλήθηκαν με το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Αναφορικά με τις ασθένειες που είχαν οι απολυθέντες ασθενείς από τα γενικά νοσοκομεία, τα νεοπλάσματα κατείχαν το μεγαλύτερο ποσοστό με 10,3%, ακολουθούν οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος με 7,4%, οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και τα τραύματα, δηλητηριάσεις και συγκεκριμένα άλλα επακόλουθα από εξωτερικές αιτίες με 6,4% και οι ασθένειες του πεπτικού συστήματος και οι ασθένειες του ουροποιογεννητικού συστήματος με 5,0%.
Επίσης, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες συγκεντρώνουν ποσοστό 22,1%, ενώ για 37,4% των περιπτώσεων η διάγνωση δεν δηλώθηκε.
Δεδομένα παροχής υπηρεσιών υγείας
Όπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, μέχρι και τον Μάιο 2019, η παροχή ιατρικής φροντίδας στην Κύπρο γινόταν μέσω των υπηρεσιών υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στη συνέχεια, από τον Ιούνιο του 2019, άρχισε η εφαρμογή του ΓεΣΥ σε πρώτη φάση στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας (επισκέψεις εξωτερικών ασθενών) και στη συνέχεια τον Ιούνιο 2020, η εφαρμογή του ΓεΣΥ επεκτάθηκε και στη δευτεροβάθμια (ενδονοσοκομειακή) φροντίδα.
Τα δεδομένα που παρουσιάζονται για την πρωτοβάθμια φροντίδα προέρχονται από όλα τα ιατρικά ιδρύματα και ιατρεία που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ ενώ, τα δεδομένα για τη δευτεροβάθμια φροντίδα αφορούν μόνο τα ιατρικά ιδρύματα που υπάγονται στον ΟΚΥπΥ.
Αυτό ήταν επιβεβλημένο, προστίθεται, εφόσον τα δεδομένα για τη δευτεροβάθμια φροντίδα για τα ιατρικά ιδρύματα εκτός ΟΚΥπΥ αφορούσαν μόνο το 2ο εξάμηνο του 2020.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: Ασθενής, ΓΕΣΥ, δημόσια υγεία, Νοσοκομεία, ΟΚΥπΥ