ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών 2024: Αναδεικνύοντας τον Καίριο Ρόλο των Φαρμακοποιών

25 September 2024, 06:00

images

Της Δρ Αλικης Πελετιδη, Επικουρη καθηγητρια φαρμακευτικης πρακτικης, συντονιστρια προγραμματος φαρμακευτικης, Πανεπιστημιο Λευκωσιας, του κ. Μιχαήλ Πετρίδη Αναπληρωτη Λεκτορα Προγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστημιο Λευκωσιας και του Δρ Χρίστου Πέτρου, Αναπληρωτή Καθηγητή, Πρόεδρος τμήματos επιστημών Υγείας Πανεπιστήμιο Λευκωσιας.

«Φαρμακοποιοί: Ικανοποιώντας τις Παγκόσμιες Ανάγκες Υγείας» είναι ο φετινός τίτλος της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιών, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Σεπτεμβρίου. Η παγκόσμια μέρα Φαρμακοποιών αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να αναγνωριστεί ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί στην οικοδόμηση υγιέστερων κοινοτήτων παγκοσμίως. Υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής (FIP), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ημέρα αυτή υπογραμμίζει τη συμβολή των φαρμακοποιών στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στην υγεία.

Οι φαρμακοποιοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, συχνά αποτελώντας το πρώτο σημείο επαφής του ασθενή με το σύστημα υγείας για τη λήψη συμβουλών υγείας, αλλά και πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ο ρόλος τους είναι πολυδιάστατος και περιλαμβάνει την εξασφάλιση πρόσβασης σε βασικά φάρμακα και ιατρικές συσκευές, την παροχή καθοδήγησης για τη σωστή χρήση τους, και την προώθηση της πρόληψης ασθενειών μέσω εμβολιασμών και εκπαίδευσης των ασθενών. Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, ηγούνται στη φαρμακοεπαγρύπνηση, και προωθούν πολιτικές αλλαγές που οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα υγείας.

Στην Κύπρο και την Ελλάδα, οι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις κοινότητές τους, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε φαρμακευτική φροντίδα και υποστηρίζοντας εκστρατείες δημόσιας υγείας. Η συμβολή τους στην εκπαίδευση των ασθενών για τη σωστή χρήση των φαρμάκων, ιδιαίτερα των αντιβιοτικών, είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι φαρμακοποιοί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των υγειονομικών κρίσεων, αποδεικνύοντας την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών είναι μια ευκαιρία ανάδειξης της σημασίας του επαγγέλματος και υπενθύμισης στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και στο κοινό πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος των φαρμακοποιών στην κάλυψη των αναγκών υγείας, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση υγιέστερων κοινοτήτων παντού και αντιμετωπίζοντας υπάρχουσες και αναδυόμενες απειλές και προκλήσεις. Τέτοιες προκλήσεις αποτελούν η έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, οι ελλείψεις επαγγελματιών υγείας, η μικροβιακή αντοχή, η κλιματική αλλαγή η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες.

Μερικές από τις λύσεις που προτείνονται αποτελούν: Η ενίσχυση των συστημάτων υγείας (συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας), η πρόληψη των κινδύνων για την υγεία και η προετοιμασία και η αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων.

Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας υιοθετεί πλήρως τις κατευθυντήριές γραμμές και τους εκπαιδευτικούς στόχους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής (FIP) καθώς και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την εκπαίδευση φαρμακοποιών ικανών να προσφέρουν υψηλής ποιότητας, τεκμηριωμένη, διεπαγγελματική και ασθενοκεντρική φαρμακευτική φροντίδα, ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες προκλήσεις της υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης, μέσω της εκπαίδευσης που προσφέρει, το πρόγραμμα εξοπλίζει τους φοιτητές με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για τη συμμετοχή στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, την ηγεσία στη φαρμακοεπαγρύπνηση, και την προώθηση αλλαγών που οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα υγείας και πιο εύρωστα συστήματα υγείας.

Σχετικά Άρθρα