Ο ρόλος του διαιτολόγου σε αθλητές με αναπηρία
05 Οκτωβρίου 2023, 11:54
Οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των αθλητών. Ωστόσο, όταν εργάζονται με αθλητές με αναπηρία, οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ορισμένους μοναδικούς παράγοντες και να προσαρμόζουν ανάλογα την προσέγγισή τους.
Ακολουθούν ορισμένες βασικές πτυχές του ρόλου του Διαιτολόγου Διατροφολόγου σε αθλητές με αναπηρία:
Σχεδιασμός εξατομικευμένου διατροφικού πλάνου
Οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι, συνεργάζονται στενά με αθλητές με αναπηρίες για να δημιουργήσουν εξατομικευμένα πλάνα διατροφής που λαμβάνουν υπόψη τη συγκεκριμένη αναπηρία, τους στόχους του αθλητή και τυχόν ιατρικούς ή διατροφικούς περιορισμούς.
Προσδιορισμός ενεργειακών απαιτήσεων
Οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι, αξιολογούν την ενεργειακή δαπάνη του αθλητή και τις απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της αναπηρίας, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και άλλους μεμονωμένους παράγοντες. Οι αθλητές με αναπηρία μπορεί να έχουν υψηλότερες ή χαμηλότερες ενεργειακές ανάγκες από τους αθλητές χωρίς αναπηρία, επομένως είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η κατάλληλη πρόσληψη θερμίδων.
Προσδιορισμός συχνότητας γευμάτων
Ο χρόνος πρόσληψης θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά για αθλητές με αναπηρίες που μπορεί να έχουν διαφορετικά προγράμματα προπόνησης ή αποκατάστασης. Οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι, βοηθούν τους αθλητές να σχεδιάζουν τα γεύματα και τα σνακ τους για να βελτιστοποιήσουν τα επίπεδα ενέργειας, την απόδοση και την αποκατάσταση.
Κατάλληλη ενυδάτωση
Η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους αθλητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες. Οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι, εκπαιδεύουν τους αθλητές σχετικά με τη σημασία του να παραμείνουν επαρκώς ενυδατωμένοι και τους βοηθούν να αναπτύξουν στρατηγικές για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα.
Διαχείριση ιατρικών καταστάσεων και διατροφικών περιορισμών
Οι αθλητές με αναπηρίες μπορεί να παρουσιάζουν διατροφικούς περιορισμούς λόγω αλλεργιών, δυσανεξιών, επιλεκτικής σίτισης, αυτοάνοσων νοσημάτων, γαστρεντερικών προβλημάτων ή άλλων ιατρικών καταστάσεων. Οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, βοηθούν τους αθλητές να πλοηγηθούν σε αυτούς τους διατροφικούς περιορισμούς, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για βέλτιστη απόδοση και υγεία.
Καθοδήγηση για τη λήψη συμπληρωμάτων
Οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι, μπορούν να αξιολογήσουν εάν τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα για αθλητές με αναπηρία. Μερικά άτομα μπορεί να χρειάζονται συγκεκριμένες βιταμίνες, μέταλλα ή άλλα συμπληρώματα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ή την υποστήριξη των μοναδικών τους αναγκών.
Διαχείριση βάρους
Ορισμένοι αθλητές με αναπηρία μπορεί να χρειαστούν καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση του βάρους, είτε πρόκειται για αύξηση βάρους για ανάπτυξη μυών, είτε για απώλεια βάρους για καλύτερη κινητικότητα. Οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι, μπορούν να παρέχουν στρατηγικές για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, λαμβάνοντας υπόψη τις ικανότητες και τους περιορισμούς του ατόμου.
Εκπαίδευση και Υποστήριξη
Οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι, μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην διατροφική εκπαίδευση των αθλητών με αναπηρίες και των ομάδων υποστήριξής τους (προπονητές, φροντιστές κλπ.), με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του αθλητή με αναπηρία.
Παρακολούθηση και αξιολόγηση πορείας
Οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι είναι υπεύθυνοι να παρακολουθούν και να αξιολογούν την πρόοδο του αθλητή καθώς και να προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες και στόχους του αθλητή.
Συμπερασματικά, ο ρόλος των Διαιτολόγων Διατροφολόγων, σε αθλητές με αναπηρία είναι πολύπλευρος, εστιάζοντας σε εξατομικευμένα πλάνα διατροφής, προσαρμοσμένα στις μοναδικές ανάγκες του κάθε αθλητή με αναπηρία, για την επίτευξη της βέλτιστης απόδοσης και υγείας. Απαιτείται βαθιά κατανόηση της αναπηρίας του αθλητή, των ιατρικών καταστάσεων και των στόχων που σχετίζονται με τον αθλητισμό για την παροχή αποτελεσματικής υποστήριξης και καθοδήγησης. Η συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας είναι συχνά κρίσιμη για τη διασφάλιση της συνολικής ευημερίας και επιτυχίας των αθλητών με αναπηρία.
Χατζημιχαήλ Γεωργία
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, MSc
Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό Frederick University
Διδασκαλία μαθήματος «Διατροφή στην άσκηση και τον αθλητισμό»