Εξειδικευμένες τεχνικές διάνοιξης χρόνιων στεφανιαίων αποφράξεων στο ΓΝ Λευκωσίας
10 Απριλίου 2024, 14:54
Η ομαδική προσέγγιση, η εφαρμογή νέων τεχνικών και η εμπειρία που απορρέει από το μεγάλο όγκο περιστατικών έχει κάνει εφικτή πλέον την θεραπεία ασθενών που προηγουμένως δεν είχαν άλλες θεραπευτικές επιλογές
ΤΟΥ ΔΡ. ΝΙΚΟΥ ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ*
Η στεφανιαία νόσος, προκαλεί στενώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς και αποτελεί σήμερα την πιο συχνή αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνήθως, οι στενώσεις δεν προκαλούν πλήρη απόφραξη της αρτηρίας. Αυτές οι περιπτώσεις, μπορούν να θεραπευτούν διαδερμικά με την τοποθέτηση stent, με ψηλά ποσοστά επιτυχίας (99%) και χαμηλά ποσοστά επιπλοκών (0.5%). Σε ένα ποσοστό περίπου στο 5-10% των ασθενών με στεφανιαία νόσο διαπιστώνεται χρόνια απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών (CTO). Αυτοί οι ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά επεισόδια, αντιμετωπίζουν συμπτώματα στηθάγχης (πόνος στο στήθος), εύκολης κόπωσης και έχουν ψηλότερο ρίσκο εμφάνισης κατάθλιψης.
Θεραπευτικές επιλογές
Μέχρι πρόσφατα οι θεραπευτικές επιλογές για τις χρόνιες στεφανιαίες αποφράξεις ήταν περιορισμένες. Ιστορικά τα ποσοστά επιτυχούς διάνοιξης με εμφύτευση stent στις χρόνιες αποφράξεις ήταν χαμηλότερα (περίπου 50-60%) και τα ποσοστά επιπλοκών ψηλότερα (γύρω στο 3.5%) σε σύγκριση με τη μη αποφρακτική νόσο. Σήμερα υπολογίζεται ότι μόνο στο 6% από το σύνολο των χρόνιων αποφράξεων γίνεται απόπειρα διάνοιξης με stent. Ως αποτέλεσμα αυτοί οι ασθενείς συνήθως θεραπεύονται μόνο με φάρμακα τα οποία όμως δεν προσφέρουν την ίδια συμπτωματική ανακούφιση όσο η θεραπεία με τοποθέτηση stent.
Ποσοστά επιτυχίας στο 80%
Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι κάποιοι ασθενείς με χρόνιες ολικές αποφράξεις θα ωφεληθούν από τη διάνοιξη των κλειστών αρτηριών με τοποθέτηση stent. Η ανάπτυξη νέων τεχνικών, ο νέος εξειδικευμένος εξοπλισμός και η εφαρμογή του υβριδικού αλγορίθμου (hybrid algorithm) έχουν κάνει δυνατή την θεραπεία των χρόνιων αποφράξεων. Σε σύγχρονα εργαστήρια καθετηριασμών με εξειδικευμένες και έμπειρες ομάδες όπως το δικό μας, αυτές οι επεμβάσεις έχουν ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονται γύρω στο 80% και με αποδεκτά ποσοστά επιπλοκών σε αυτή την δύσκολη ομάδα ασθενών.
Πρόγραμμα διαδερμικής αγγειοπλαστικής
Τα τελευταία πέντε χρόνια στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υγείας (ΟΚΥπΥ), εφαρμόζεται το πρόγραμμα διαδερμικής αγγειοπλαστικής με εμφύτευση stent στις χρόνιες στεφανιαίες αποφράξεις με επικεφαλής τον Δρ. Νίκο Ετεοκλέους σε συνεργασία με τον Δρ. Κίμωνα Μυριανθόπουλο. Οι ιατροί πλαισιώνονται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση νέων τεχνολογιών, εφαρμόζουν και τις τέσσερις τεχνικές του υβριδικού αλγορίθμου (antegrade και retrograde wire escalation, antegrade και retrograde dissection re-entry) και διαθέτουν πολυετή εμπειρία στη διαχείριση δύσκολων και περίπλοκων περιστατικών.
Ομαδική προσέγγιση
Επιπλέον, το επεμβατικό εργαστήριο της Καρδιολογικής Κλινικής είναι πιστοποιημένο στη χρήση του εξειδικευμένου συστήματος CrossBoss/Stingray για device based antegrade dissection re-entry. Η ομαδική προσέγγιση, η εφαρμογή νέων τεχνικών και η εμπειρία που απορρέει από το μεγάλο όγκο περιστατικών έχει κάνει εφικτή πλέον την θεραπεία ασθενών που προηγουμένως δεν είχαν άλλες θεραπευτικές επιλογές με ποσοστά επιτυχίας και επιπλοκών που είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα ποσοστά νοσοκομείων του εξωτερικού.
Η Καρδιολογική Κλινική του ΓΝ Λευκωσίας
Στο θάλαμο της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται ασθενείς με νόσους ή παθήσεις από όλο το φάσμα της καρδιολογίας, ενώ στην Καρδιολογική Εντατική τα οξέα και πιο σοβαρά περιστατικά. Στο τμήμα καθετηριασμών διενεργούνται οι στεφανιογραφίες για διάγνωση και θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, όπως οι πρωτογενείς αγγειοπλαστικές για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε 24ωρη βάση, καθώς και πολύπλοκες αγγειοπλαστικές με τη χρήση περιστροφικής αθηρεκτομής, θρομβεκτομής LASER, λιθοτριψίας με Shockwave balloon, ενδοαγγειακό υπερηχογράφημα (IVUS) και iFR/FFR. Στο Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων παρακολουθούνται ασθενείς με κάθε είδους καρδιολογικά νοσήματα ενώ λειτουργούν και εξειδικευμένα ιατρεία, όπως ιατρείο συγγενών καρδιοπαθειών ενηλίκων, γενετικών μυοκαρδιοπαθειών, καρδιακής ανεπάρκειας και βαλβιδοπαθειών/δομικών καρδιοπαθειών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργαστήριο Αναίμακτης Καρδιολογίας που είναι μέρος της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας έχει πιστοποιηθεί από το European Association of Cardiovascular Imaging, για το διαθωρακικό υπερηχογράφημα και τη δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία.
Για πληροφορίες και ραντεβού με την Καρδιολογική Κλινική του ΓΝ Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κλινικής ή να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα 22603490 και 22603544.
*Καρδιολόγος, Καρδιολογική