ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αποτρέψετε την απόφραξη των πόρων στο δέρμα

27 Απριλίου 2024, 09:00

images

Όλοι έχουμε εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας μαύρα στίγματα που φράζουν τους πόρους στο δέρμα του προσώπου αλλά και της πλάτης. Μπορεί ακόμη και να προσπαθήσαμε να μειώσουμε την εμφάνισή τους ως ένα σημείο με ένα προϊόν ελαχιστοποίησης των πόρων. «Ένας φραγμένος πόρος προκαλείται από το αυξημένο σμήγμα (τα έλαια που παράγονται από το δέρμα), τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τη βρωμιά,… ακόμη και το μακιγιάζ», αναφέρει η δερματολόγος Mona Gohara, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Yale.

Εάν θέλετε να κρατήσετε τους πόρους σας καθαρούς, ακολουθούν οι ασφαλέστεροι και πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να το πετύχετε, σύμφωνα με το Women’s Health:

1. Χρησιμοποιήστε σαλικυλικό οξύ.

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα οξύ (BHA) που μειώνει το σμήγμα και το διασπά, σημειώνει ο Δρ Gohara. Εάν χρησιμοποιείτε καθαριστικό, αφήστε το να δράσει λίγο περισσότερο από ό,τι συνήθως πριν το ξεπλύνετε. Πρόκειται άλλωστε απλά για ασπιρίνη.

2. Χρησιμοποιήστε μάσκα με άνθρακα ή άργιλο 1 φορά την εβδομάδα.

«Μερικοί από τους αγαπημένους μου τρόπους για να ξεφράξω τους πόρους είναι η χρήση μάσκας με … άνθρακα που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση ακαθαρσιών, βακτηρίων και σμήγματος/ελαίου από τους πόρους», επισημαίνει η Shari Marchbein, MD, δερματολόγος και συνεργάτιδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η μάσκα είναι μια προσωρινή λύση και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα για να ωφελήσει πραγματικά το δέρμα σας και να μειώσει την εμφάνιση των πόρων.

3. Χρησιμοποιείτε τακτικά ένα μη φαγεσωρογόνο καθαριστικό.

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να καθαρίζουν το πρόσωπό τους 1 φορά την ημέρα, ενώ άλλοι το κάνουν 2 φορές. Σε κάθε περίπτωση, ο καθαρισμός είναι απαραίτητος, αν θέλετε να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές. «Τα καθαριστικά (προσώπου) έχουν σχεδιαστεί για να σχηματίζουν μικροσκοπικές σφαίρες γύρω από τη βρωμιά, τα έλαια, τα επιπλέον υπολείμματα και το μακιγιάζ που μπορεί να υπάρχουν στο δέρμα», υποστηρίζει η δερματολόγος Whitney Tolpinrud, MD. «Επομένως, η τήρηση μιας καλής, ήπιας ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή απόφραξης των πόρων», προσθέτει.

Οι επιλογές θεραπείας και τα εργαλεία προσώπου, μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά η τήρηση μίας σταθερής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Εάν δεν είστε σίγουροι για το ποιο καθαριστικό να επιλέξετε, η Δρ Tolpinrud προτείνει να επιλέξετε φόρμουλες που δεν περιέχουν συστατικά (όπως το έλαιο καρύδας, για παράδειγμα) που θα φράξουν τους πόρους σας. Τέλος, μπορεί να είναι χρήσιμο να εναλλάσσετε τα προϊόντα περιποίησης δέρματος, ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Εάν το δέρμα σας γίνεται πιο λιπαρό το καλοκαίρι, δοκιμάστε προϊόντα σε μορφή gel, καθώς περιέχουν περισσότερο νερό παρά λάδι.

Σχετικά Άρθρα