ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λεμφοίδημα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

07 Μαΐου 2024, 07:00

images

Το οίδημα είναι ένας ιατρικός όρος για το πρήξιμο και αναφέρεται στη συγκέντρωση υγρού κάτω από το δέρμα. Το οίδημα μπορεί να είναι ένα συχνό φαινόμενο ως απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν κάθεστε για πολλές ώρες, όπως όταν ταξιδεύετε. Το πρήξιμο των ποδιών είναι ιδιαίτερα συχνό με τη γήρανση. Όταν το πρήξιμο δεν υποχωρεί ή συνοδεύεται από αλλαγές στο δέρμα και δυσφορία, μπορεί να υποδηλώνει μια κατάσταση που ονομάζεται λεμφοίδημα.

Όπως μεταδίδει το Harvard Health Publishing, το λεμφοίδημα είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί μη φυσιολογικό και επίμονο οίδημα στον οργανισμό. Το οίδημα εμφανίζεται συνήθως στα άκρα (χέρια και πόδια), αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο πρόσωπο, τον λαιμό, τον κορμό και τα γεννητικά όργανα. Τα συμπτώματα του λεμφοιδήματος, εμφανίζονται συνήθως σταδιακά, επομένως μπορεί να μην τα παρατηρήσετε στην αρχή. Το κύριο σύμπτωμα του λεμφοιδήματος, είναι το πρήξιμο, συνήθως στα κάτω πόδια, στα πόδια και στους αστραγάλους ή στα χέρια. Το πρήξιμο μπορεί να επηρεάσει τη 1 ή και τις 2 πλευρές του σώματος. 

Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-πόνο

-δυσφορία

-αίσθημα βάρους ή σφίξιμο

-διεύρυνση της πληγείσας περιοχής

-μειωμένο εύρος κίνησης

-ξηρό δέρμα, μερικές φορές με εξογκώματα και φουσκάλες

-αποχρωματισμό του δέρματος

-επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του δέρματος.

Το λεμφοίδημα είναι μια χρόνια πάθηση χωρίς θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου και του οιδήματος και στην ελαχιστοποίηση των επιπλοκών. Συνιστώνται επίσης ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και τεχνικές αυτοφροντίδας για την πρόληψη της επιδείνωσης.

Η πλήρης αποσυμφορητική θεραπεία (CDT), είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το λεμφοίδημα. Το CDT αποτελείται από 2 φάσεις: ενεργητική θεραπεία και θεραπεία συντήρησης. Οι συνεδρίες ενεργητικής θεραπείας, πραγματοποιούνται από ειδικό για το λεμφοίδημα σε ιατρική εγκατάσταση. Ο ειδικός θα σας διδάξει πώς να κάνετε αυτές τις τεχνικές μόνοι σας, ώστε να μπορείτε να τις κάνετε στο σπίτι κατά τη φάση της συντήρησης.

Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να συνίσταται και χειρουργική επέμβαση.

Τέλος, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την κατάστασή σας λόγω του αυξημένου κινδύνου μόλυνσης του δέρματος με λεμφοίδημα. Εάν παρατηρήσετε περισσότερο πρήξιμο, πόνο ή ερυθρότητα ή εάν ανεβάσετε πυρετό, αναζητήστε άμεση ιατρική θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό εάν υποψιάζεται λοίμωξη.

Σχετικά Άρθρα