ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι γυναίκες χρειάζονται λιγότερη άσκηση από τους άνδρες για τα ίδια καρδιαγγειακά οφέλη

07 Μαΐου 2024, 09:00

images

Οι γυναίκες αποκομίζουν μεγαλύτερα οφέλη από τους άνδρες όταν ασκούνται, όπως ανέφεραν οι ερευνητές σε νέα μελέτη. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες χρειάζονταν λιγότερο από 2,5 ώρες μέτριας έως έντονης αερόβιας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα για να λάβουν το ίδιο όφελος με τους άνδρες με 5 ώρες φυσικής δραστηριότητας. Ο κίνδυνος θνησιμότητας για τις γυναίκες που ασκούνταν τακτικά, μειώθηκε κατά 24%, σε σύγκριση με 15% για τους άνδρες, έγραψαν οι ερευνητές στο Journal of the American College of Cardiology.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από το 1997 έως το 2019 από 412.413 ενήλικες στις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος της μελέτης, 39.935 από τους ενήλικες είχαν πεθάνει, ενώ 11.670 από αυτούς τους θανάτους, οφείλονταν σε καρδιαγγειακούς παράγοντες. Ο Δρ Steven Nissen, καρδιολόγος στην κλινική του Cleveland που δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, χαρακτήρισε τα νέα ευρήματα «ενδιαφέροντα», ενώ τόνισε τους περιορισμούς μιας μελέτης παρατήρησης.

«Πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλους, με άλλα δεδομένα και άλλα σύνολα δεδομένων σε άλλους πληθυσμούς, ίσως και σε άλλες χώρες», είπε σε συνέντευξή του, προσθέτοντας πως «μια ενιαία μελέτη παρατήρησης, δεν είναι μια απόδειξη για τίποτα».

Μεταξύ των γυναικών που παρακολουθήθηκαν, εκείνες που έκαναν τακτική αερόβια άσκηση, είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα, σε σύγκριση με 14% μείωση του κινδύνου για τους άνδρες. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οδηγώντας σε πάνω από 300.000 θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι, ενώ οι άνδρες φτάνουν στο μέγιστο όφελος κάνοντας 3 προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα, οι γυναίκες αποκομίζουν το ίδιο όφελος με περίπου 1 προπόνηση την εβδομάδα.

Μεταξύ των ανδρών που παρακολουθήθηκαν, εκείνοι που συμμετείχαν σε τακτικές δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης, σημείωσαν μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου κατά 11%, σε σύγκριση με 30% μείωση του κινδύνου για τις γυναίκες.

Οι Οδηγίες Φυσικής Δραστηριότητας για τους Αμερικανούς, που δημιουργήθηκαν από το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα, ανεξαρτήτως φύλου.

Ο Nissen δήλωσε ότι, στο τέλος της ημέρας, ανεξάρτητα από το φύλο σας, η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα που διαθέτουμε. «Όλοι, ανεξάρτητα από το αν είναι άνδρες ή γυναίκες, πρέπει να ασκούνται 300 λεπτά την εβδομάδα. Αυτό λέω σε όλους τους ασθενείς μου».

Σχετικά Άρθρα