ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι προκαλεί τον ιδρώτα στα πόδια και πώς να τον αντιμετωπίσουμε

30 Απριλίου 2024, 16:00

images

Ο ιδρώτας είναι φυσική αντίδραση του οργανισμού, την οποία εκδηλώνει όταν η θερμοκρασία του σώματος έχει ανέβει περισσότερο από το φυσιολογικό. Στο πλαίσιο της φυσικής αυτής διαδικασίας, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι τα πόδια μας μπορεί να ιδρώσουν. 

Οι αιτίες των ιδρωμένων ποδιών μπορεί να προέρχονται από διάφορους παράγοντες όπως:

Σωματική δραστηριότητα.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Συναισθηματικό στρες.

Η επιλογή στενών παπουτσιών.

Πολύωρη ορθοστασία.

Ο ιατρικός όρος για την υπερβολική εφίδρωση, είναι υπεριδρωσία και πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται από αυτή την πάθηση. Υπάρχουν 2 τύποι υπεριδρωσίας: πρωτοπαθής και δευτεροπαθής. Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία αναφέρεται στην υπερβολική εφίδρωση που δεν προκαλείται από κάποια ιατρική κατάσταση ή ως παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής.

Από την άλλη πλευρά, η δευτεροπαθής υπεριδρωσία σχετίζεται με μια πάθηση ή φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί υπερβολική εφίδρωση. Παραδείγματα καταστάσεων που σχετίζονται με δευτεροπαθή υπεριδρωσία, είναι ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός και η εμμηνόπαυση.

Ο ίδιος ο ιδρώτας είναι συνήθως άοσμος, ωστόσο, όταν έρχεται σε επαφή με βακτήρια, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δυσοσμία. Ομοίως, η δυσοσμία στα πόδια εμφανίζεται λόγω της συσσώρευσης ιδρώτα, ενισχύοντας την ανάπτυξη βακτηρίων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα μια άσχημη οσμή. Για να αποτρέψετε το παραπάνω φαινόμενο, μπορείτε να εφαρμόσετε διάφορα προληπτικά μέτρα:

Πλένετε τα πόδια σας κάθε μέρα με αντιβακτηριακό σαπούνι και νερό. Φροντίστε να καθαρίζετε και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας.

Αφαιρέστε τους κάλους με μια λίμα ποδιών και κρατήστε τα νύχια των ποδιών κοντά και καθαρά.

Χρησιμοποιήστε πούδρα ποδιών ή ένα αντιιδρωτικό.

Αφήστε τα παπούτσια σας να στεγνώσουν πριν τα φορέσετε ξανά.

Χρησιμοποιήστε καθαρές, στεγνές κάλτσες καθημερινά και αλλάξτε τις αμέσως, εάν βραχούν.

Αποφύγετε να φοράτε τα ίδια παπούτσια 2 μέρες στη σειρά. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε σανδάλια ή παπούτσια με φυσικό υλικό που "αναπνέει".

Σχετικά Άρθρα