ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κακή στοματική υγεία και τα επακόλουθά της

08 Μαΐου 2024, 16:00

images

Παραπλανητικός αποδεικνύεται κάποιες φορές ο πόνος στο αφτί καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προβλήματα στα δόντια και τα ούλα , αντανακλούν τον πόνο στο αφτί της ίδιας πλευράς. Και να ήταν μόνον αυτό...

Σε αντίθεση με τον πόνο που προκαλείται από το αφτί, εκείνος που οφείλεται στα δόντια, είναι συνήθως οξύς, μόνιμος ή διαλειμματικός, ακόμα και να εμφανίζεται υπό ορισμένες συνθήκες, όπως πίεσης των δοντιών, ή θερμοκρασίας (π.χ. ζεστά ή κρύα ροφήματα).

«Η διαπίστωση της προέλευσης του πόνου στη συγκεκριμένη περιοχή είναι δύσκολη υπόθεση», τονίζει η Οδοντίατρος Ακτινολόγος Δρ Σοφία-Σίσσυ Χατζηαντωνίου. «Η εξέταση των παραγόντων κινδύνου και το πρόσφατο ιατρικό ιστορικό, μπορούν να παραπέμψουν τον πάσχοντα στον κατάλληλο γιατρό. Εάν υπάρχουν γνωστά προβλήματα στη στοματική κοιλότητα, περιλαμβανομένων των οστών και των αρθρώσεων ή εάν έχει παραμεληθεί η φροντίδα των δοντιών επί μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε το πιθανότερο είναι ο πόνος να προέρχεται από αυτά.

Βασικός στόχος, είναι η έγκυρη και φυσικά τάχιστη διάγνωση της αιτίας του, η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων και συγκεκριμένα ακτινογραφίας ή αξονικής τομογραφίας της κροταφογναθικής άρθρωσης», προσθέτει.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο F1000Research, διαπίστωσε ότι το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από αυτές αλλά πονούν σε κάποιο άλλο σημείο αγγίζει σχεδόν το 61%. Οι συχνότερες θέσεις, είναι η κροταφική περιοχή (45,2%), ακολουθούμενη από το αφτί (42,1%).

Οι κροταφογναθικές διαταραχές είναι ένας συνδυασμός μυϊκών, σκελετικών και νευρομυϊκών παθολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν τις δύο αρθρώσεις  που συνδέουν την κάτω με την άνω σιαγόνα. Είναι από τις πιο πολύπλοκες του σώματος, καθώς εκτελούν κινήσεις προς κάθε κατεύθυνση. Προκαλούν προβλήματα στο 15% των ενηλίκων και εμφανίζονται συχνότερα στα άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών.

Ο πόνος στο αφτί συνδέεται στενά και με την κακή στοματική υγεία. Για παράδειγμα, ένας τερηδονισμένος φρονιμίτης ή γομφίος ή ένα απόστημα, μπορεί να προκαλέσει πόνο που αντανακλά στο αφτί, διότι τα αντίστοιχα νεύρα βρίσκονται πολύ κοντά. Μπορεί κάποιος να καταλάβει την πηγή του πόνου εάν μαζί με αυτόν υπάρχει φλεγμονή ή ευαισθησία των ούλων μέσα και γύρω από τα χαλασμένα δόντια. Άλλο ένα χαρακτηριστικό του πόνου που προέρχεται από ταλαιπωρημένο δόντι ή ούλα, είναι ότι παύει προσωρινά και στη συνέχεια επανεμφανίζεται ως ενόχληση στη γνάθο ή στο αφτί. Αυτό αποτελεί ένδειξη ύπαρξης λοίμωξης και εξάπλωσής της.

«Για την αποφυγή του πόνου, αντανακλαστικού ή όχι, λόγω προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για προληπτική οδοντιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία. Η εμφάνισή του αποτελεί ένδειξη παράλειψης, αμέλειας, ελλιπούς υγιεινής. Η συνύπαρξή του με οίδημα, υποχώρηση, πύον, αιμορραγία ή πληγές στα ούλα, ευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό, δυσκαταποσία, καθώς και με κινητικότητα στα δόντια ή αλλαγές στη σύγκληση των δοντιών αποτελούν τις απόλυτες ενδείξεις άμεσης αναζήτησης διάγνωσης, διότι οποιαδήποτε καθυστέρηση αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρότερων ή μόνιμων βλαβών», επισημαίνει η ειδικός.

Σχετικά Άρθρα