ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το ChatGPT μπορεί να συμβάλει στη μείωση της διστακτικότητας έναντι του εμβολιασμού

07 Μαΐου 2024, 16:00

images

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο ESCMID στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η δωρεάν, ευρεία πρόσβαση στο ChatGPT, θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση των αμφιβολιών και του στίγματος που επικρατούν γύρω από τον εμβολιασμό, καθώς και για την παροχή χρήσιμων συμβουλών για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) σε συνδυασμό με κλινικές σεξουαλικής υγείας, βελτιώνοντας τις γνώσεις και την πρόσβαση στη φροντίδα.

Ως γνωστόν, τα εμβόλια έχουν περιορίσει σημαντικά τις επιδημίες και έχουν σχεδόν εξαλείψει θανατηφόρες ασθένειες στο παρελθόν, όπως η πολιομυελίτιδα, αλλά η διστακτικότητα έναντι του εμβολιασμού, που συνδέεται άμεσα με την παραπληροφόρηση, αυξάνεται. Από τότε που ξεκίνησε η χρήση του ChatGPT, άτομα τα οποία δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τους επαγγελματίες υγείας, μπορεί να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους.

Ομοίως, για άτομα που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική υγεία ή ανησυχούν για το στίγμα και την αμηχανία της παρακολούθησης μιας κλινικής ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η χρήση του ChatGPT θα μπορούσε να είναι μία καλή μέθοδος για να λάβουν απαντήσεις σχετικά με τα ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα).

Για να μάθουν περισσότερα, ερευνητές από το NUHS στη Σιγκαπούρη, δοκίμασαν το ChatGPT για να δουν εάν θα μπορούσε να δώσει επιτυχώς απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό και τα ΣΜΝ.

Σύμφωνα με το News Medical, μια ομάδα γιατρών που διευθύνουν κλινικές μολυσματικών ασθενειών, ζήτησε από το ChatGPT να απαντήσει σε 15 συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων σχετικά με αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ανησυχιών για ανεπιθύμητες ενέργειες και πολιτισμικών ανησυχιών σχετικά με τα εμβόλια.

Έκαναν επίσης κοινές ερωτήσεις στο ChatGPT σχετικά με τα ΣΜΝ, με βάση τους γενικούς παράγοντες κινδύνου, την πρόσβαση στη φροντίδα και τη διάγνωση.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη σχετικά με τη διστακτικότητα περί εμβολιασμού, αξιολογήθηκαν στη συνέχεια από 2 εμπειρογνώμονες, σε σχέση με τις συστάσεις από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης (ACIP) και οι απαντήσεις του chatbot για τα ΣΜΝ, αξιολογήθηκαν σε σχέση με τις 2021 US CDC STI Treatment Guidelines. Όλες οι απαντήσεις αξιολογήθηκαν ως προς την πληρότητα, την ποιότητα και την ακρίβειά τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, συνολικά, οι απαντήσεις του ChatGPT, παρείχαν τεκμηριωμένα στοιχεία και καθησυχάζουν τους χρήστες σχετικά με τον εμβολιασμό αλλά και τα ΣΜΝ.

«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν τη δυνητική δύναμη των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης να βοηθήσουν σε εκστρατείες δημόσιας υγείας και να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας στη μείωση του δισταγμού έναντι των εμβολίων», κατέληξε ο Δρ Matthew Koh, επικεφαλής συγγραφέας από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Σύστημα Υγείας (NUHS) στη Σιγκαπούρη.

Σχετικά Άρθρα