ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξεπεράσαμε τα 5 εκατομμύρια κρούσματα covid-19- Το Facebook θα "κατεβάζει" τα fake news

22 Μαΐου 2020, 07:00

images

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 ξεπέρασε χθες παγκοσμίως τα 5 εκατομμύρια, με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων να αναφέρει ότι το μεσημέρι της Πέμπτης είχαν διαγνωστεί 5.012.630 κρούσματα μόλυνσης σε 196 χώρες. Από αυτούς τους ασθενείς τουλάχιστον 328.220 έχουν πεθάνει, ενώ άλλοι 1.854.900 έχουν αναρρώσει. Την ίδια ώρα γίνεται προσπάθεια να "καταπολεμηθούν" τα fake news από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πλέον πληγείσα ήπειρος με 1.955.600 εκατομμύρια κρούσματα, εκ των οποίων 169.932 θάνατοι, είναι η Ευρώπη συνεχίζει τον δρόμο μιας πολύς αργής εξομάλυνσης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η πανδημία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο (93.439 θάνατοι σε 1.551.853 κρούσματα), ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Πεκίνο ότι είναι υπεύθυνο για μια «παγκόσμια μαζική δολοφονία». Ο Αμερικανός πρόεδρος, εμμένει στην άποψη για επιστροφή στην κανονικότητα, προτείνοντας κυρίως μια σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) με φυσική παρουσία. Αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη: Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ είχε φτάσει χθες το μεσημέρι τους 93.439 σε σύνολο 1.551.853 κρουσμάτων.

Και μέσα σε όλα γίνεται και αγώνας να εξαλειφθούν τα fake news

«To Facebook θα κατεβάζει τα »fake news» (ψευδείς ειδήσεις) που θα εντοπίζει για την πανδημία», είπε ο CEO του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, σε συνέντευξή του στο BBC. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα απορρίπτει εφεξής τις σχετικά με την εξάπλωση της νόσου Covid – 19.

Κι όπως πρόσθεσε μιλώντας στο δημοσιογράφο Σίμον Τζακ, αναρτήσεις όπως «αυτή είναι η αποδεδειγμένη θεραπεία για τον ιό» ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι ή η παραπληροφόρηση για το 5G, που έχει οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις στην καταστροφή υποδομών δικτύου, θα εξαφανίζονται από το Facebook.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ τόνισε επίσης ότι «ακόμη κι αν κάτι δεν πρόκειται να προκαλέσει επικείμενο φυσικό πόνο, δεν θέλουμε λανθασμένες πληροφορίες να γίνονται viral». Και ανέφερε ως παράδειγμα τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαίχ Μπολσονάρου και την άποψή του πως «βρέθηκε η θεραπεία για τον κορωνοϊό», δηλώνοντας πως η εν λόγω ανάρτηση αφαιρέθηκε επειδή «προφανώς» δεν ήταν αλήθεια.

Tέλος παραδέχθηκε πως το Facebook «συνεργάζεται με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που διασταυρώνουν πληροφορίες. «Από τότε που ξέσπασε ο κορωνοιός, έχουμε εντοπίσει 7.500 περιπτώσεις παραπληροφόρησης που τελικά μας οδήγησαν να μαρκάρουμε ως «επικίνδυνες περίπου 50 εκατομμύρια αναρτήσεις. Ξέραμε πως αυτή η κίνηση θα είχε αποτέλεσμα καθώς οι περισσότεροι χρήστες δεν κάνουν κλικ σε δημοσιεύσεις με τέτοια προειδοποίηση», όπως τόνισε.

Πάντως, έρευνα του Πανεπιστημίου της Οτάβα έδειξε ότι περισσότερα από ένα στα τέσσερα βίντεο που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή στο YouTube, περιέχουν παραπλανητικές ή ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον Sars-cov-2 και τη νόσο covid-19.


Σχετικά Άρθρα