ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ είναι πολύ ακριβό για το NHS

23 Αυγούστου 2024, 09:00

images

Το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει την εξέλιξη του πρώιμου σταδίου της Νόσου Αλτσχάιμερ δεν θα διατίθεται από το NHS στην Αγγλία, επειδή ο οργανισμός αξιολόγησης υγείας NICE λέει ότι τα οφέλη «είναι ελάχιστα για να δικαιολογήσουν το κόστος». Το Lecanemab έχει λάβει άδεια χρήσης για χρήση στη Μεγάλη Βρετανία από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, το MHRA, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συνταγογραφηθεί ιδιωτικά.

Σε δοκιμές, το φάρμακο αποδείχθηκε ότι επιβραδύνει τη γνωστική πτώση κατά περίπου 25% σε ασθενείς στα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια 18 μηνών. Ωστόσο, στο προσχέδιο καθοδήγησης, η NICE δήλωσε ότι υπήρχε σημαντικό κόστος για τη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής παρακολούθησης για ανεπιθύμητες ενέργειες και της 15μερης διαμονής των ασθενών στο νοσοκομείο για τους ασθενείς.

Tο Lecanemab δρα στοχεύοντας σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδές, η οποία συσσωρεύεται στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ. Χορηγείται ως ενδοφλέβια έγχυση κάθε 2 εβδομάδες.

Οι ερευνητές της Nόσου Αλτσχάιμερ χαιρέτησαν τα αποτελέσματα της δοκιμής ως ιστορικά, επειδή κανένα προηγούμενο φάρμακο δεν είχε δείξει πειστικά ότι ο υποκείμενος μηχανισμός της νόσου θα μπορούσε να επιβραδυνθεί. Ωστόσο, υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τη συχνή εμφάνιση όσων είναι γνωστές ως ανωμαλίες απεικόνισης που σχετίζονται με το αμυλοειδές (ARIA) που εμφανίζονται στις σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας, όπως μικρές εγκεφαλικές αιμορραγίες και προσωρινό οίδημα.

Αν και οι περισσότερες από αυτές στις δοκιμές ήταν ήπιες ή χωρίς συμπτώματα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Δεν έχει ανακοινωθεί δημόσια τιμή για το φάρμακο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά στις ΗΠΑ κοστίζει περίπου 20.000 λίρες ανά ασθενή ετησίως.

Η Fiona Carragher, από την Alzheimer’s Society, είπε στο BBC News ότι η απόφαση θα «οδηγήσει σε αβεβαιότητα και σύγχυση για σχεδόν 1 εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν με άνοια».  Αν και το MHRA έχει εγκρίνει το φάρμακο στη Μεγάλη Βρετανία - Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία - έχει θέσει ορισμένους περιορισμούς στους ασθενείς που μπορούν να το λάβουν λόγω του κινδύνου παρενεργειών.
Τα άτομα που φέρουν 2 αντίγραφα του γονιδίου της απολιποπρωτεΐνης Ε4 (ApoE4), περίπου το 15% του πληθυσμού, δεν θα είναι επιλέξιμα. Το ίδιο θα ισχύει και για όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά.

«Το Lecanemab παρέχει κατά μέσο όρο 4 έως 6 μήνες επιβράδυνσης του ρυθμού εξέλιξης από ήπια έως μέτρια Nόσο Αλτσχάιμερ, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει το πρόσθετο κόστος για το NHS», δήλωσε η Helen Knight, διευθύντρια αξιολόγησης φαρμάκων στο NICE. .

Η τελική απόφαση της NICE θα ληφθεί προς το τέλος του έτους μετά από δημόσια διαβούλευση.


Σχετικά Άρθρα