Τι είναι η συγκοπή (λιποθυμία);
24 Ιουνίου 2019, 10:02
Η νευροκαρδιογενής (vasovagal) συγκοπή είναι η πιο κοινή αιτία της λιποθυμίας. Συμβαίνει όταν το σώμα αντιδρά υπερβολικά σε διάφορα ερεθίσματα, όπως στη θέα αίματος ή σε υπερβολικά στρεσογόνες καταστάσεις, με μια απότομη πτώση των παλμών της καρδιάς και της πίεσης του αίματος, που μειώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης. Η νευροκαρδιογενής συγκοπή είναι συνήθως ακίνδυνη και δεν απαιτεί θεραπεία. Όμως, ο γιατρός μπορεί να συστήσει εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες πιο σοβαρές αιτίες της λιποθυμίας, όπως οι καρδιακές παθήσεις.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Πριν από την εμφάνιση της συγκοπής, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιο από τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα:
- Ωχρή (λευκή) εμφάνιση στο δέρμα σας
- Ναυτία
- Αίσθημα θερμότητας
- Ψυχρό, υγρό ιδρώτα.
Πού οφείλεται;
Η νευροκαρδιογενής συγκοπή προκύπτει όταν το τμήμα του νευρικού συστήματος που ρυθμίζει την καρδιακή συχνότητα και την πίεση του αίματος δυσλειτουργεί σε απάντηση ενός έντονου ερεθίσματος, όπως είναι το θέαμα του αίματος.
Κοινά ερεθίσματα που ενεργοποιούν το μηχανισμό της συγκοπής είναι μεταξύ άλλων:
- η όρθια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. στην εκκλησία)
- η έκθεση σε θερμό περιβάλλον
- η θέα αίματος
- η αιμοληψία
- ο φόβος σωματικής βλάβης
- η μεγάλη προσπάθεια (σφίξιμο), π.χ. στην τουαλέτα.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της νευροκαρδιογενούς συγκοπής είναι συχνά διάγνωση εξ αποκλεισμού, που προκύπτει αφού αποκλειστούν πιο σοβαρά αίτια λιποθυμίας όπως καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις. Για τη διάγνωση θα χρειαστούν εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα απλό και 24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος, υπερηχογράφημα καρδιάς και μια ειδική εξέταση που ονομάζεται δοκιμασία ανάκλησης. Κατά τη δοκιμασία αυτή, ο ασθενής ξαπλώνει σε ένα ειδικό κρεβάτι που σηκώνεται και αλλάζει θέση και κλίση, ώστε να διαπιστωθεί αν αυτές οι αλλαγές θέσης επηρεάζουν τους παλμούς της καρδιάς και την πίεση.
Πώς θεραπεύεται;
Στις περισσότερες περιπτώσεις νευροκαρδιογενούς συγκοπής, η θεραπεία είναι περιττή. Ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πώς ενεργοποιείται η λιποθυμία και να συζητήσετε τρόπους που μπορείτε να την αποφύγετε. Ωστόσο, σε περίπτωση που οι λιποθυμίες είναι συχνές και επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής σας, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει:
- φάρμακα, όπως β-αναστολείς ή αντικαταθλιπτικά
- ειδικές τεχνικές για τη μείωση της λίμνασης του αίματος στα πόδια, που μπορεί να περιλαμβάνουν ασκήσεις ποδιών και χρήση ελαστικών καλτσών
- να αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία -ιδιαίτερα σε θερμό περιβάλλον και συνωστισμό
- να πίνετε άφθονα υγρά
- σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να σας συστήσει την εμφύτευση ενός ηλεκτρικού βηματοδότη, που βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού.
Πώς μπορεί να προληφθεί;
Αν αισθάνεστε ότι πρόκειται να λιποθυμήσετε, ξαπλώστε και ανασηκώστε τα πόδια σας. Αυτό επιτρέπει στο αίμα να ρέει προς στον εγκέφαλο. Εάν δεν μπορείτε να ξαπλώσετε, καθίστε με το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατά σας μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Tags: Συγκοπή (λιποθυμία)