ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέλος στις εξάψεις και τα άλλα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

29 Αυγούστου 2024, 16:00

images

Νέα θεραπεία κατά των εξάψεων και των υπόλοιπων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (σωματικών, ψυχολογικών και σεξουαλικών), υπόσχονται ερευνητικές μελέτες που οδηγήθηκαν ήδη στην παρασκευή ενός καινοτόμου φαρμάκου. Πρόκειται για την ουσία elinzanetant για την οποία οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι μέσα σε 3-4 εβδομάδες, περιορίζουν τις εξάψεις σημαντικά ενώ σε 3 μήνες λήψης οι γυναίκες βιώνουν βελτίωση της τάξης του 65%!

Της ερευνητικής ομάδας επικεφαλής είναι η Δρ Jo-Ann Pinkerton από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια που συνυπογράφει τη σχετική δημοσίευση στο Journal of the American Medical Association (JAMA).

Ήδη μάλιστα, η Η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση χορήγησης νέου φαρμάκου στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), με την ελπίδα ότι η έγκριση θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους.

Η μελέτη περιλάμβανε ευρήματα από δύο κλινικές δοκιμές φάσης 3, σε καθεμία από τις οποίες συμμετείχαν πάνω από 300 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 40-65 ετών. Οι συμμετέχουσες ήταν κατά μέσο όρο 55 ετών και αντιμετώπιζαν μέτριες έως σοβαρές εξάψεις. Κλήθηκαν να λάβουν, είτε την ουσία elinzanetant (120mg), είτε εικονικό φάρμακο καθημερινά για 26 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ και οι δύο ομάδες είδαν κάποια μείωση των εξάψεων, εκείνες που έπαιρναν την ουσία elinzanetant βίωσαν σημαντικά μεγαλύτερη ανακούφιση. Μέχρι την 4η εβδομάδα, ο μέσος αριθμός των ημερήσιων εξάψεων μειώθηκε από περίπου 14 σε λιγότερο από 6 στην ομάδα που λάμβανε το φάρμακο. Μέχρι τη 12η εβδομάδα, η μείωση των εξάψεων ήταν ακόμη πιο έντονη, με τα άτομα που την λάμβαναν να έχουν κατά μέσο όρο μόλις 4,7 εξάψεις την ημέρα, μείωση 65% από την έναρξη της δοκιμής. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν επιπλέον ότι οι εξάψεις που εμφανίζονταν ήταν λιγότερο σοβαρές. Παρατηρήθηκαν, επίσης, βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου, ένα κρίσιμο όφελος για πολλές γυναίκες που παλεύουν με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Η Δρ Stephanie Faubion και Δρ Chrisandra Shufelt της Mayo Clinic, αναφέρουν ότι οι ανταγωνιστές των υποδοχέων νευροκινίνης (NK)-3, όπως η ουσία elinzanetant, χρησιμοποιούνται ήδη τα τελευταία χρόνια, χρησιμεύοντας επίσης στην πρόληψη του σπλαχνικού λίπους που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση και παρέχοντας ακόμη ευρύτερα οφέλη για την υγεία.

Σχετικά Άρθρα