Τα ταξίδια στην εποχή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού
05 Μαΐου 2021, 10:00
Η θερινή τουριστική περίοδος ξεκινά ενώ ο ειδικός εμβολιασμός, για να φθάσουμε στην συλλογική ανοσία, έχει επεκταθεί και στις νεότερες γενιές. Ελλάδα και Κύπρος περιμένουν τους επισκέπτες για μια τόνωση στο αρνητικό οικονομικό κλίμα του σήμερα και τόσο η Ευρώπη όσο οι ΗΠΑ οριοθετούν τους βαθμούς της ταξιδιωτικής μας ελευθερίας.
Όπως μάς εξηγεί ο Δρ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος Δ.Σ. Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Η ΕΛΠΙΣ" :
Από μια πρώτη θεώρηση φαίνεται ότι ο εμβολιασμός θα αποτελέσει το κλειδί για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών. Οι αρνητές μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την κοινότητα με την πιθανότητα διασποράς του ιού αλλά φανταστείτε να ταξιδέψετε ανεμβολίαστοι στην Ινδία, να μολυνθείτε και να προσπαθήσετε να εξασφαλίσετε μια θεραπευτική μονάδα να σας νοσηλεύσει μια Χώρα που δεν έχει πλέον αποθέματα οξυγόνου. Επομένως γενικότερα οι εξωτικοί προορισμοί μάλλον δεν θα αποτελούν επιλογή.
Παράλληλα η τυχαία νόσηση σε μια Χώρα του "δυτικού κόσμου", εκτός του ότι θα αντιστρέψει τον ταξιδιωτικό σας προγραμματισμό, θα απαιτήσει δυσανάλογα υψηλά κόστη υγειονομικής κάλυψης. Τέλος ενώ οι εμβολιασμένοι θα απελευθερώνονται από τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, εσείς θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να λαμβάνετε όλα τα επιβαλλόμενα προστατευτικά μέτρα που όμως θα δυσχεραίνουν την καθημερινότητα.
Η ταξιδιωτική εσωστρέφεια, που οφείλεται στην αβεβαιότητα από την πανδημία, φαίνεται ότι θα μας καθοδηγήσει να επιλέξουμε εγχώριους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Ως άλλη επιλογή θα είναι οι Χώρες με εκτεταμένη εμβολιαστική κάλυψη και επάρκεια υγειονομικών δομών. Αυτό βέβαια θα ισχύει και αντίστροφα για τους ξένους επισκέπτες που θα επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Άρα η Κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει μια ταχεία και σε μεγάλη έκταση εμβολιαστική πολιτική, αλλά και το δυσκολότερο να προσπαθήσει να αποσυμφόρησει το υπερφορτωμένο υγειονομικό σύστημα της Χώρας. Επίσης μια Χώρα που δεν έχει ελέγξει αποτελεσματικά τον αντίκτυπο της πανδημίας με σταθερά υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων και βαριά πασχόντων, είναι πολύ πιθανόν να αναγκαστεί να επιβάλλει ξανά σκληρά περιοριστικά μέτρα που πρόσφατα ήρε.
Το μεγάλο στοίχημα για την υιοθέτηση του "διαβατηρίου εμβολιασμού" έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο διασφάλισης της υγείας αλλά απαιτούνται και σοβαρά μέτρα διαφύλαξης των προσωπικών μας δεδομένων. Ο μη εμβολιασμένος δεν είναι πάντα ένας οπαδός του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Μπορεί να πάσχει από ένα χρόνιο νόσημα που δεν του επιτρέπει τον εμβολιασμό και έτσι το διαβατήριο υγείας θα αποκαλύψει το προσωπικό ιατρικό του ιστορικό που πιθανά να τον στιγματίσει και ίσως να απωλέσει και το δικαίωμα για εργασιακή ισότητα.
Ο φόβος για την υγεία μας που επέβαλλε η πανδημία θα αργήσει να αναστραφεί και με δισταγμό θα εμπιστευτούμε τις ξενοδοχειακές μονάδες, ή θα νοιώθουμε ασφάλεια στους χώρους εστίασης και στις διαθέσιμες υπηρεσίες σε οργανωμένες παραλίες.
Σήμερα δεν πιστεύει κανείς ότι θα επανέλθουμε σύντομα στην "κανονικότητα", αλλά ακόμα περισσότερο θεωρείται ότι η νέα κανονικότητα που θα προκύψει ίσως μετά από μια διετία, δεν θα μοιάζει σχεδόν καθόλου με το παρελθόν. Βέβαια θα ελλοχεύει πάντα και ο κίνδυνος των επιπτώσεων μια μετάλλαξης του ιού. Παρόλα αυτά όμως, η ανάγκη για κοινωνικότητα έχει οδηγήσει σήμερα σε σημαντική αύξηση παγκοσμίως των κρατήσεων και της έκδοσης εισιτηρίων, πράγμα που αποτελεί ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα.